Finland zorgt voor daverende verrassing bij wereldkampioen Spanje

In de eerste helft had Spanje zoals verwacht het meeste balbezit en de meeste doelpogingen, maar dat resulteerde echter niet in grote kansen. Finland opteerde voor zeer verdedigend voetbal en dat bezorgde het team van Del Bosque continu hoofdbrekens. De regerend wereldkampioen had moeite om ruimtes te vinden en Niki Maënpää hoefde maar relatief weinig in actie te komen. De gevaarlijkste poging van de thuisploeg voor rust, een schot van Andrés Iniesta in de 39e minuut, was een prooi voor de doelman van VVV-Venlo. In offensief opzicht gaf Finland niet thuis.

Enkele minuten na rust nam Spanje, met Pedro in de plaats van Santi Cazorla, de leiding. Uit een hoekschop vanaf de rechterkant kopte Ramos het leer diagonaal achter Maënpää: 1-0. Het wedstrijdbeeld veranderde niet door het doelpunt. Spanje had ruim tachtig procent balbezit, maar de creativiteit was ver te zoeken. Een schot van afstand van nota bene Ramos was de gevaarlijkste poging in het kwartier na de 1-0.

Na ruim een uur spelen maakte David Villa plaats voor Álvaro Negredo, maar de spits van Sevilla kon niet voor meer gevaar zorgen. De verveling sloeg toe onder de fans en de defensie van Spanje kon concentratieverlies niet voorkomen. Een snelle aanval van Finland over de linkerkant in de 79e minuut werd door Pukki goed afgerond: 1-1. Spanje zocht met man en macht naar een tweede doelpunt, maar Finland bleef met hangen en wurgen overeind. Negredo liet twee mogelijkheden onbenut.