Friezen brengen Feyenoord nieuwe schade toe

Feyenoord leed vorige week tegen Ajax het eerste puntverlies van het seizoen. Na het duel met de Amsterdammers stond de titelkandidaat voor opnieuw een zware middag. Heerenveen is het seizoen uitstekend uit de startblokken gekomen en draait bovenin de Eredivisie mee. Ook in De Kuip kwam de ploeg van trainer Jurgen Streppel goed uit de startblokken. Al na vijf minuten werd het 0-1 door Reza Ghoochannejad. Op aangeven van Arber Zeneli schoot hij de bal bij de eerste paal achter doelman Brad Jones. De Kuip was stil en bij iedereen drong het besef door dat het wel eens een heel lastige middag kon gaan worden.

Maar nog voor rust zou Feyenoord orde op zaken stellen, mede dankzij de twee buitenspelers Jens Toornstra en Bilal Basacikoglu, het tweetal dat van Van Bronckhorst de voorkeur krijgt boven Eljero Elia en Steven Berghuis. Na 25 minuten spelen was het Toornstra die Nicolai Jørgensen oog in oog zette met Erwin Mulder. De Deense spits schoot de bal in de verre hoek tegen de touwen: 1-1. De Rotterdammers namen geen genoegen met de gelijkmaker en wilde meer. De jacht naar de voorsprong werd geopend en gevonden op slag van rust. Basacikoglu versierde een strafschop voor de thuisploeg door toedoen van Jerry St. Juste. Deze werd genomen door Dirk Kuyt en gekeerd door Mulder, maar in de rebound was Karsdorp er als de kippen bij om zijn ploeg op voorsprong te schieten.

Even na rust kreeg Basacikoglu dé kans op de 3-1, maar hij scoorde niet. Aan de andere kant deed Zeneli dat wel. Met een verwoestende uithaal poeierde hij de 2-2 binnen. Een nieuwe tik voor Feyenoord, dat opnieuw op zoek moest naar de voorsprong. Want na het gelijkspel van vorige week, wilde Feyenoord niet opnieuw punten inleveren. Elia verving Basacikoglu en moest zorgen voor nieuw elan.

De bezoekers brachten in de slotfase met Henk Veerman en Luciano Slagveer verse aanvallende krachten, terwijl Feyenoord bleef hopen op de 3-2. Jan-Arie van der Heijden probeerde het van afstand, maar schoot naast. De Rotterdammers bleven aanzetten en Heerenveen vond een gelijkspel wel prima, getuige het ellenlange tijdrekken van Mulder. De tijd tikte weg in het nadeel van de thuisploeg en ook in de blessuretijd wist Feyenoord niet meer tot scoren te komen.