Fris en fruitig AZ laat overwinning in allerlaatste seconde glippen

AZ had de schaapjes dus al op het droge in de Europa League, maar startte toch wat nerveus. Twee debutanten, keeper Yves De Winter en Wesley Hoedt, eisten in de beginfase een hoofdrol op. De Winter (die zich later uitstekend zou herstellen) maakte in de eerste minuten een zenuwachtige indruk: hij schoot een uittrap zomaar in de voeten van een tegenstander en liet een slap schot van zijn borst stuiteren. Hoedt veroorzaakte bijna een strafschop, maar had geluk dat de scheidsrechter de bal niet op de stip legde.

Na een weifelend begin kwamen de Alkmaarders beter in de wedstrijd en Thomas Lam haalde na een halfuur de trekker over. De negentienjarige international van Jong Finland profiteerde van een handig passje van Willie Overtoom en hij schoot via de paal raak. Lang kon het team van Advocaat niet genieten van de voorsprong, want nauwelijks vijf minuten later was het alweer gelijk. Fernando Lewis beging een domme overtreding op Costin Lazar en dit keer ging de bal wel op de stip.

Lucas legde aan van elf meter en faalde niet: 1-1. Bij AZ zal men desondanks niet ontevreden geweest zijn met de eerste helft, want de jonge ploeg hield zich uitstekend staande tegen de tweevoudig landskampioen van Griekenland. Ook na rust beet AZ prima van zich af tegen de equipe van trainer Huub Stevens. Met name uitblinker Steven Berghuis maakte een gretige indruk en de aanvaller trof bijna doel met een schot in de korte hoek. Daar ging een uitstekende combinatie en dito actie aan vooraf, toen hij een opponent met een fraaie voetbeweging in de luren legde.

Het publiek van PAOK begon zich te roeren, zeker na een periode van pressie van AZ en een heerlijk schot van invaller Jóhann Berg Gudmundsson. De redding van keeper Panagiotis Glykos mocht er ook zijn. Circa twintig minuten voor tijd kwam AZ dan toch op voorsprong. Een handsbal van Lazar in het strafschopgebied werd bestraft en Donny Gorter mocht aanleggen voor een penalty. De verdediger bleef ijzig koel en schoof de bal tergend langzaam tegen de touwen (1-2). AZ had mazzel dat de bal direct daarna aan de andere kant niet op de stip ging, toen Willie Overtoom in de rug van ex-FC Twente-aanvaller Miroslav Stoch sprong. Met een heerlijke redding voorkwam De Winter in de slotfase de gelijkmaker, maar die zou er alsnog komen: Stelios Pozoglou kopte binnen.