Fräser-effect duurt voort: ADO zo goed als veilig

Steve De Ridder groeide ongewild uit tot man van de wedstrijd, zeker beschouwd vanuit ADO-perspectief. De aanvaller van FC Utrecht was in de openingsfase betrokken bij een opstootje en kreeg daarvoor geel; een reprimande met dure gevolgen. Na 24 minuten kreeg de Belg namelijk wederom een kaart voorgehouden, dit keer omdat hij zijn arm (al dan niet bewust) in het gezicht van een tegenstander plantte. Tot aan dat moment had de ontmoeting verder weinig om het lijf: FC Utrecht was via Cedric van der Gun één keer dreigend geweest; de thuisploeg speelde in aanvallend opzicht helemaal weinig klaar.

Daar kwam na het rood voor De Ridder abrupt verandering in. ADO zocht de aanval en werd na 31 minuten spelen beloond. Mike van der Maarel liet zich eenvoudig de bal ontfutselen aan de zijlijn door Aaron Meijers, die vervolgens Roland Alberg in stelling bracht op de rand van de zestien. De spits schoot beheerst raak. De thuisploeg behield daarna het overwicht en drukte het krachtsverschil voor rust verder uit in cijfers: dit keer veroverde Michiel Kramer de bal en was het Mike van Duinen die op aangeven van zijn ploeggenoot de trekker overhaalde: 2-0.

Door die gebeurtenissen had de tweede helft niet veel meer om het lijf. FC Utrecht kon totaal geen vuist maken en ADO liet de bal rustig rondgaan, wachtend op een gaatje. Die vonden de gastheren geregeld: Alberg kreeg al snel na de hervatting een kopkans en Kramer kon alleen op Robbin Ruiter af, maar koos ervoor om af te leggen op de meegelopen Van Duinen in plaats van voor eigen succes te gaan. Daarmee ging de goede mogelijkheid op de 3-0 verloren.

Twintig minuten voor tijd viel die logische treffer alsnog. Van Duinen haalde de achterlijn en legde terug op Mitchell Schet, die Ruiter voor de derde keer kansloos liet. Ruim vijf minuten later tilde Kramer de marge naar vier treffers. De aanvaller liep mee naar voren na een hoekschop van Utrecht en werd op het juiste moment in stelling gebracht door Meijers. Ruiter moest lijdzaam toezien hoe de bal wederom in zijn doel verdween. In blessuretijd redden de bezoekers nog wel de eer: Jens Toornstra tekende met een heerlijk doelpunt tegen zijn oude club voor de 4-1 eindstand.