Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Geef hen de tijd om te groeien

Laatste update:

Voor de tabloids in Engeland was het uiteraard een enorm dankbare aankoop. Niet alleen leent zijn naam tot allerhande woordspelingen en catchy koppen, maar de Portugees bleek ook nog eens een vrij aparte levenswandel gekend te hebben. Heel jong achtergelaten door zijn ouders werd hij initieel opgevoed door zijn grootmoeder. Op zijn twaalfde kwam hij in een weeshuis terecht om uiteindelijk op straat te eindigen. Gedurende zijn jeugd leerde hij dan ook vooral voetballen op de stenen pleintjes in en om het weeshuis waar hij verbleef. Geld of de gelegenheid zich in te schrijven bij een echte voetbalclub was er tijdens zijn jeugd niet. In 2009 kreeg de negentienjarige Bebé de kans om met het Portugese team deel te nemen aan het European Street Football Festival. Ondertussen had hij zich ook aangesloten bij een amateurclubje, vanwaar hij via een tussenstap in derde klasse een transfer naar Vitória de Guimarães versierde. Toen al een opmerkelijk verhaal, maar het zou dus snel nog een nieuwe vreemde wending krijgen.

Hij had nog geen officiële wedstrijd gespeeld voor Guimarães of er kwam een bod van Manchester United binnen bij de Portugese eersteklasser. De in Portugal gestationeerde scout van de Mancunians had z'n werkgever gemeld dat hij een speler op het oog had die bulkte van het talent. De interesse van een aantal andere clubs, waaronder Real Madrid, heeft Man Utd uiteindelijk tot snelle actie doen overgaan en in plaats van langer te talmen werd besloten om meteen zijn verkoopsclausule te activeren en maar liefst zeven miljoen Pond op tafel te leggen.De eerste dagen was er dus, niet onbegrijpelijk, grote verbazing omtrent de transfer. Had Man Utd echt zoveel geld neergelegd voor een dakloze straatvoetballer? Wie was die Bebé en wat had hij gepresteerd om deze transfer en bijhorend prijskaartje te verdienen? Niet veel, zo bleek dus. Vooral het feit dat Ferguson op een persconferentie toegaf de jongen zelf nooit aan het werk te hebben gezien bracht vele journalisten tot de premature conclusie dat dit een miskoop was en dat Ferguson eindelijk zijn verstand verloren was. Hoewel het ongewoon is dat de Schot een dergelijke aankoop niet live gaat scouten heeft hij natuurlijk niet voor niks een groot scoutingsnetwerk opgebouwd. Als manager van Manchester United is het onmogelijk om alles zelf te bolwerken. Je moet personeel hebben waarop je kan vertrouwen. Ook de aanbeveling van Carlos Queiroz, de ex-rechterhand van Sir Alex, zal hierbij hebben meegespeeld.

Waar Ferguson, alsook ikzelf, zich het meest aan stoorden waren de aanvallen op Bebé zelf, die tijdens de eerste weken zo goed als met de grond gelijk gemaakt werd door de "Fleet Street vultures". Voor The Guardian was het ontbreken van de Portugees in de wedstrijdselectie van Reserves-manager Ole Gunnar Solskjaer genoeg om te claimen dat hij kwalitatief niet goed genoeg bevonden zou zijn om voor de reserves te spelen. Een uitspraak die Ferguson terecht woedend maakte gezien Bebé's afwezigheid enkel te maken had met een gebrek aan conditie. Toen hij in september dan toch zijn debuut maakte bij de Reserves, noopte dit de Daily Mail tot het plaatsen van een artikel met de titel Bebe in dire Manchester United debut: New £7.4m Portuguese striker makes reserves blow. Nu ja, artikel. Meer dan de titel, drie foto's en zes regels vage onzin was het niet. Wie de wedstrijd had bekeken wist dat Bebé eigenlijk niet moest onderdoen voor zijn teamgenoten. Laat staan dat er rekening werd gehouden met het feit dat dit zijn eerste wedstrijd in Engeland was. Sensatiejournalistiek van de bovenste plank dus, waarbij de journalisten in kwestie, niet gehinderd door enige kennis van zake, maar schreven wat hen het meeste hits zou opleveren.

Ondertussen heeft Bebé ook zijn eerste wedstrijden met het eerste elftal gespeeld, waarin hij toch al één en ander liet zien. Bij zijn eerste invalbeurten demonstreerde hij toch over een goed balgevoel te beschikken en zorgde hij met zijn snelheid en sterke fysiek toch voor redelijk wat gevaar. Hij scoorde ook al zijn eerste goals voor het eerste team, waaronder één in de Champions League. Ondanks het feit dat zijn eerste (bijna) volledige wedstrijd geen groot succes was, ben ik ervan overtuigd dat hij wel degelijk het nodige talent bezit. Dat zijn lange ballen, voorzetten en afstandsschoten nog niet altijd zijn wat het moet zijn is niet zo onlogisch, gezien zijn verleden als straatvoetballer en zijn gebrek aan ervaring op een groot veld. De techniek en het talent lijkt hij te hebben, en dat is momenteel het belangrijkste. De goeie voorzetten en het samenspel komt later wel, mits intensieve begeleiding van onder meer techniekcoach René Meulensteen.

Het probleem situeert zich trouwens niet enkel bij de pers, maar ook als supporters oordelen we vaak te vlug over kwaliteit of toekomstpotentieel van spelers en beseffen we niet dat hun progressie niet altijd even lineair is. Het voortbrengen van talenten is niet altijd zo simpel als het in Football Manager lijkt. Ik heb gedurende de laatste twintig jaar geleerd dat twijfelen aan Ferguson's oordeel gewoonlijk leidt tot het achteraf moeten toegeven dat je fout zat. Ik verwacht en hoop dat ook deze journalisten weer humble pie zullen mogen eten. Zijn prijs is zeker een hoge, dat wil ik niet ontkennen. En ook ik heb initieel de wenkbrauwen gefronst bij het vernemen van het nieuws in augustus. Maar ik besef wel dat we niet te snel te veel mogen verwachten van jonge spelers. Rustig brengen, verder opleiden en de diamanten verder slijpen. Nu al een oordeel vellen over zijn toekomst is gewoon oneerlijk.

Meer nieuws

Van der Meijde: 'Wat een fantastische speler! Die moet Ajax meteen halen'
4
Kieft openbaart kwetsend bericht dat hij van Marco van Basten kreeg
5
'Antony beledigt Ten Hag in groepschat van Man United met drie woorden'
52
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
38
Manchester United wordt vernederd en gaat keihard onderuit bij Palace
79
Almere City FC baart opzien met post op X: 'CHERYYYYYYYYYYY!'
9

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties