Gemoederen lopen hoog op bij degradatie Go Ahead

Aanvankelijk leek Go Ahead Eagles nog goed op weg om de in Doetinchem opgelopen achterstand ongedaan te maken. De Graafschap had in eigen huis met 1-0 gewonnen en kon dus achterover leunen, maar of het nu een bewuste keuze was of niet: de ploeg van trainer Jan Vreman werd ook flink naar achteren gedrukt. De club uit Deventer had in de gehele eerste helft de duimschroeven flink aangedraaid en De Graafschap mocht van geluk spreken dat Glynor Plet zijn dag niet had. De spits raakte met een mooie halve omhaal de lat, kopte in vrije positie hopeloos naast, nam de bal verkeerd aan, schoot via en verdediger over en knalde ook nog eens naast.

De bezoekers lieten zich in de eerste helft slechts twee keer zien op de helft van de thuisploeg en beide keren was Tim Janssen de hoofdpersoon. Na een rappe counter over links, na een halfuur, werd de aanvaller in het strafschopgebied van de sokken gelopen. Tot onzetting van de Doetinchemmers gaf scheidsrechter Van Boekel geen strafschop. Op slag van rust kopte Janssen de bal richting doel na een gevaarlijke vrije trap van Karim Tarfi; keeper Erik Cummins verrichtte een prachtredding.

Een doelpunt van De Graafschap had het tweeluik definitief kunnen beslissen. In dat kader mocht Go Ahead Eagles van geluk spreken dat Janssen dus miste en dat Kristopher Vida na rust hetzelfde deed. De jeugdinternational van Hongarije kreeg een vrije kopkans, maar werkte de bal langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Go Ahead Eagles bleef doen wat het al doet sinds de winterstop: kansen missen. Voor trainer Dennis Demmers was dat het sein om Marnix Kolder als extra stormram te brengen; Go Ahead Eagles moest immers scoren.

De Deventenaren zetten alles op alles en kregen via Alex Schalk een dot van een kans op de 1-0. Keeper Hidde Jurjus redde en verdediger Caner Cavlan, die in de wandelgangen in verband wordt gebracht met clubs als AZ en FC Utrecht, ruimde de bal van de lijn. Bij De Graafschap kwam Vincent Vermeij (in de competitie goed voor achttien goals) binnen de lijnen als verse kracht en dat bleek een gouden greep. Drie minuten na zijn entree kopte de aanvaller bij zijn derde balcontact de allesbeslissende 0-1 binnen. Go Ahead moest op dat moment drie keer scoren en voor 'fans' was de tegengoal het sein het veld over te steken richting de feestvierende Superboeren. Van Boekel kon niet anders dan tijdelijk staken. Na de rustpauze bakte Go Ahead Eagles er helemaal niets meer van.