Geschiedenis herhaalt zich: Oranje ontsnapt wéér onnavolgbaar tegen Wales

Van Gaal greep als verwacht terug op zijn tweede keus en liet Vincent Janssen na vijf jaar afwezigheid in de basis starten. Ook Bruno Martins Indi stond voor het eerst sinds 2017 aan de aftrap. Wales verscheen eveneens niet in de sterkste formatie; Gareth Bale ontbrak bijvoorbeeld, maar de steraanvaller viel na zeventig minuten wel in. Na een versnelling en steekbal van Frenkie de Jong (de enige basisspeler die bleef staan bij Oranje) leek Janssen na enkele minuten al door te breken, maar de spits kon de Wales-defensie op snelheid niet voor blijven.

Na nog wat speldenprikjes sloeg Oranje in de zeventiende minuut toe. Jordan Teze onderschepte de bal diep op de helft van Wales, waarna Janssen de vrije Noa Lang vond. De aanvaller dribbelde zich met een pirouette op zestien meter van het doel naar vrijheid en schoot hard binnen: 1-0. Zes minuten later verdubbelde Gakpo de voorsprong. De PSV'er kreeg de bal na een gekraakt afstandsschot gelukkig terug voor de voeten en rondde vervolgens van veertien meter beheerst af: 2-0.

De Kuip maakte zich op voor een walk-over, maar zag de storm van Oranje razendsnel gaan liggen. Teze liet zich na 25 minuten op de middellijn zomaar van de bal zetten en leidde daarmee een vlijmscherpe counter van Wales in. Het geplaatste schot van Brennan Johnson ging door de benen bij Matthijs de Ligt en ook Jasper Cillessen had geen antwoord: 2-1. Janssen maakte ook daarna een bedrijvige indruk en vuurde vlak voor rust rakelings naast.

Na een uur spelen leek de centrumspits een veel grotere kans te krijgen, maar Janssen wist de perfecte lange bal van Teun Koopmeiners niet te controleren. Janssen zag even later een fraai gekrulde bal weggetikt worden door Wayne Hennessey en moest na 72 minuten plaatsmaken voor Memphis Depay. Wales had daarvoor al enkele momenten van grote dreiging gehad, maar Oranje kwam ermee weg, onder meer omdat Stefan de Vrij een gelukkig blok plaatste. De eveneens ingevallen Steven Bergwijn kreeg vlak na zijn entree dé kans door sterk op de been te blijven in het strafschopgebied. De aanvaller van Tottenham Hotspur raakte de bal van dichtbij echter volledig verkeerd.

Nederland had ook daarna gigantisch veel druk op het doel van Wales, maar miste telkens de benodigde finesse in de laatste fase. Het leek mis te gaan voor Oranje toen Tyrell Malacia aan de andere kant bij een verloren kopduel vol op zijn tegenstander sprong: penalty voor Wales. Bale schoot die in de 92ste minuut feilloos binnen en dacht een punt binnen te halen voor zijn land: 2-2. Niets bleek minder waar, want Oranje scoorde in de eerste tegenaanval via een intikker van Depay: 3-2. Martins Indi had de bal naar voren gepompt en Dumfries bezorgde de bal met een gewonnen kopduel bij de doelpuntenmaker.