Glansdebuut Calderwood bij Go Ahead, FC Zwolle loopt verder uit

FC Zwolle - FC Emmen 1-0
FC Zwolle was in de eerste helft veel beter dan FC Emmen, maar leek maar niet te kunnen scoren tegen de hekkensluiter. Vlak voor rust waren de bezoekers nog dichtbij de openingstreffer, maar zover kwam het niet. Het thuispubliek trakteerde de Overijsselse formatie op een fluitconcert, maar kon na een klein uur toch juichen. Nassir Maachi kapte zich fraai vrij in de zestien en schoot laag binnen voor zijn achttiende seizoenstreffer: 1-0. De Zwollenaren consolideerden de voorsprong en lopen uit op achtervolger Sparta Rotterdam.

MVV - Sparta Rotterdam 1-1
Sparta won slechts een van de laatste vier duels en moest winnen, om FC Zwolle niet uit het oog te verliezen. Het vlaggenschip van Michel Vonk kwam na twintig minuten op voorsprong in De Geusselt, waar het sinds september 2003 niet meer wist te winnen. Gijs Luirink kopte een vrije trap hard binnen, maar MVV Maastricht vocht zich terug. Malcolm Esajas stuurde Fabio Caracciolo middels een bekeken bal weg en de invaller faalde niet: 1-1. Het gat tussen Sparta, dat nu naar de derde plaats zakt, en Zwolle bedraagt nu acht punten.

FC Den Bosch - FC Eindhoven 0-2
De ploeg van Erwin Koeman leek in de eerste helft het onderspit te delven in De Vliert, maar verder dan een schot op de paal van Tom van Weert kwam FC Den Bosch niet. Naarmate het duel vorderde kwam Eindhoven beter in de wedstrijd en ruim een kwartier voor tijd maakte Youness Mokhtar uiteindelijk de openingstreffer. Na een lage voorzet van Serhat Koç schoot hij laag binnen. Den Bosch speelde prima voetbal, maar de kansen wilden er niet in. Twee minuten voor tijd velde Koç met zijn tiende seizoenstreffer het vonnis over de gastheer: 0-2.

Helmond Sport - FC Volendam 1-0
Wie stopt Helmond Sport? De Brabanders zijn al sinds december ongeslagen en ook FC Volendam werd aan de zegekar gebonden. De ploeg van Hans de Koning kwam na een kwart wedstrijd op voorsprong. Vrijetrappenspecialist Jop van der Linden krulde de bal in de kruising: 1-0. De voorsprong was verdiend, maar het bleef oppassen geblazen. Zo schoot Maikel van der Werff op de paal, maar de gastheer trok de zege over de streep. Met nog twee duels te gaan staat de nummer vier van de Jupiler League eerste in de stand om de vierde periodetitel.

SC Veendam - SC Cambuur-Leeuwarden 1-1
SC Cambuur is aan een flinke opmars bezig, maar SC Veendam zette de ploeg vrijdagavond weer met beide benen op de grond. Na een kwartier spelen opende Jonathan Opoku de score door een fraaie aanval over rechts koppend af te ronden: 1-0. Naarmate het duel vorderde, kwamen de Friezen iets beter in de wedstrijd. De defensie van de Groningers hield ondanks een bal op de lat van Martijn Barto een gevaarlijke vrije trap van Oguzhan Türk stand. Tot de negentigste minuut. Melvin de Leeuw werkte zich op tot de held van Cambuur door alsnog een punt mee te nemen uit de noordelijke clash.

Willem II - Fortuna Sittard 1-1
Willem II en Fortuna deelden de punten in Tilburg en voor de Tricolores was dat al de derde week op rij. De middenmoter pakte nog wel de voorsprong tegen Fortuna, maar hield die niet vast. De Belgische vleugelspeler Jens Podevijn schoot met rechts binnen na terugkoppen van een teamgenoot, maar Rowin van Zaanen deed de club waarvan hij gehuurd wordt pijn met een behendig stiftje, na ver uitkomen van doelman David Meul. Willem II gaat volgende week op bezoek bij Cambuur, terwijl Fortuna de onbetwiste koploper FC Zwolle ontvangt.

FC Dordrecht - AGOVV Apeldoorn 4-0
Zo slecht als maart verliep voor AGOVV, zo slecht is april begonnen. De nummer zeventien verloor vrijdag met 4-0 aan de Krommedijk, mede door twee treffers van Cecilio Lopes. De spits, die na de zomer graag naar het buitenland wil, werkte al in de derde minuut een voorzet binnen in het dak van het doel. Halverwege de eerste helft kwam daar ook een tweede goal bij: dit keer schoot hij binnen na gerommel in de AGOVV-verdediging. Jeffrey Rijsdijk maakte de derde van de avond en Shabir Isoufi vlak voor tijd de vierde.

Almere City FC - Go Ahead Eagles 0-2
Go Ahead pakte uit de laatste drie duels maar één schamel punt, maar verliet Almere vrijdag met een welkome zege. De Deventer club, die recent trainer Joop Gall ontsloeg, assistent-trainer Paul Bosvelt zag weggaan en na het seizoen ook Marc Overmars kwijtraakt, kwam voor door een doelpunt van Marnix Kolder. Zes minuten voor de thee kopte de topscorer van de Eagles zijn dertiende van het seizoen binnen. Jarchinio Antonia schreef na bijna een uur de 0-2 op zijn naam en bracht Go Ahead zo in veilige haven.

SC Telstar - FC Oss 2-1
Een strafschop brak de stand in Velsen-Zuid open voor Telstar in de ontmoeting met FC Oss. De thuisclub was de bovenliggende partij en Oss had meermaals overtredingen nodig om de voorhoede af te stoppen. Aleksandar Stankov en Milad Intezar pakten geel en een kwartier na rust was het rustpunt Bart Van Muyen die rood kreeg. Scheidsrechter Allard Lindhout wees naar de stip na het haken van Melvin Holwijn en Sjaak Lettinga benutte de penalty in de linkerhoek. Met tien kwam Oss toch terug tot 1-1 via een onbewaakte Stankov, maar Johan Plat bracht Telstar de zege.