Goudhaantje doet het weer voor NEC, Roda JC gaat af

FC Oss - NEC 1-2
De drank vloeide mogelijk rijkelijk in Nijmegen, waar NEC zich inmiddels heeft verzekerd van het kampioenschap. De ploeg zal het seizoen hoe dan ook goed af willen sluiten, al moest het tegen de club waar het een samenwerkingsverband mee heeft wel aantreden zonder belangrijke krachten als Alireza Jahanbakhsh, Kevin Conboy en topscorer Sjoerd Ars. Door een eigen doelpunt van Tom Daemen kwam FC Oss brutaal op voorsprong. Santos, die vrijdag ook al de kampioenswedstrijd besliste, zette de Nijmegenaren even voor rust weer op gelijke hoogte. Na de onderbreking maakte de kampioen een zeer zwakke indruk; in aanvallend opzicht wisten de Gelderlanders helemaal niets meer te creëren. Het was zelfs aan keeper Joshua Smits te danken dat het bij 1-1 bleef. Uit het niets kopte goudhaantje Santos toch nog de 1-2 voor NEC binnen.

FC Eindhoven - Telstar 1-0
Terwijl de Eredivisie gedomineerd wordt door PSV, is 'kleine broer' FC Eindhoven een divisie lager bezig aan een uitstekend seizoen. De club uit Eindhoven-Zuid is achter het ongenaakbare NEC 'best of the rest' en ook tegen Telstar pakten de mannen van trainer Jean-Paul de Jong weer drie punten. Een minuut of zeven voor rust produceerde Branco van den Boomen een heerlijke stift voor de 1-0. Na de onderbreking zette Telstar nog wel wat aan voor de gelijkmaker, maar FC Eindhoven hield de punten aan de Aalsterweg.

Sparta Rotterdam - Roda JC Kerkrade 6-0
Roda JC Kerkrade was geruime tijd de enige ploeg die mee kon in het spoor van kampioen NEC, maar de Limburgers haakten af en dreigen steeds verder af te zakken in de rangschikking. FC Eindhoven is er al voorbij en van onderaf komt meer druk. Maandag speelde Roda JC dramatisch tegen Sparta Rotterdam, dat juist wél een uitstekende prestatie op de mat legde. De Rotterdammers speelden Roda JC voor rust helemaal ondersteboven en via Denis Mahmudov (schot onderkant lat), Johan Voskamp (kopbal), Pieter Nys (lobje) en weer Mahmudov (intikker) was het al 4-0 voor de pauze. Na rust kopte Voskamp 5-0 binnen uit een hoekschop en completeerde Mahmudov zijn hattrick voor de 6-0.

De Graafschap - FC Volendam 0-2
De Graafschap wil o zo graag mee in de nacompetitie, maar dat zal voor de ploeg van coach Jan Vreman nog een heel karwei worden. Het hoger geklasseerde FC Volendam werd aanvankelijk nog de wil opgelegd. De Graafschap was beter, feller en dreigender dan FC Volendam, maar mede dankzij ex-De Graafschap-keeper Theo Zwarthoed hielden de bezoekers stand. Op slag van rust counterde de ploeg uit Noord-Holland via Tom Overtoom en Guyon Philips zelfs naar 0-1. Direct na de onderbreking zeilde een vrije trap van Raymond Fafiani bij de tweede paal binnen voor de 0-2. Met de moed der wanhoop ging De Graafschap op zoek naar de aansluitingstreffer, die echter niet meer zou vallen.

RKC Waalwijk - VVV-Venlo 0-0
Voor RKC Waalwijk kan het seizoen niet zo snel mogelijk afgelopen zijn. De degradant bungelt al het hele jaar aan de onderkant van de Jupiler League, al gaat het de laatste weken wat beter. Van de laatste vijf competitiewedstrijden verloor RKC er slechts een. VVV-Venlo, dat vrijdag nog een uiterst teleurstellende nederlaag leed tegen Jong PSV, kwam maandag op bezoek in Brabant. Gescoord werd er niet en daar schiet RKC Waalwijk eigenlijk maar weinig mee op, als het de laatste plek op de ranglijst nog wil verlaten.

Jong FC Twente - FC Emmen 0-1
Pas in de tweede helft viel er een goal te bewonderen in Enschede. Jong FC Twente, dat vijf punten pakte uit de laatste drie wedstrijden, kwam toen op achterstand door toedoen van Marcel Seip. Doelman Joël Drommel keerde nog een kopbal van Tim Siekman, maar was in de rebound niet opgewassen tegen de inzet van Seip. De ervaren verdediger maakte zo zijn eerste goal sinds lange tijd: in februari 2013 scoorde hij voor het laatst. Dankzij hem klimt FC Emmen naar de vijfde plaats in de Jupiler League, voorbij FC Oss. De nummers twee tot en met vijf nemen aan het einde van de rit deel aan de tweede ronde van de play-offs. Joop Gall zal daarna zijn taken neerleggen, want de club wil met een nieuwe trainer verder.

Helmond Sport - Almere City FC 1-0
Als periodekampioen neemt Almere City sowieso deel aan de eerste play-offronde, na de reguliere competitie. Fred Grim wil graag hoog eindigen met zijn team, maar de focus gaat langzaam maar zeker al uit naar het seizoenstoetje. De nederlaag van maandag in Helmond zal in dat kader niet gezien worden als een lelijke tegenvaller. De bezoekers creëerden wel wat kansen, maar Ricardo Kip kopte naast en een goal van Vincent Janssen werd afgekeurd wegens buitenspel. Zo'n twintig minuten voor tijd sloeg de thuisclub toe via Mounir El Allouchi: de man die vrijdag nog scoorde tegen De Graafschap schoot nu vanaf de rand van de zestien meter binnen en bezorgde Helmond Sport zo de zege. De club klimt iets dichter naar Achilles'29 toe, onderin de rangschikking.

Achilles'29 - MVV Maastricht 0-2
Drie dagen na de ruime overwinning op SC Telstar slaagde MVV er ook in te winnen in Groesbeek. Davy Brouwers, al goed voor drie goals in de laatste drie wedstrijden, opende ook nu weer de score. Met een simpele intikker zette hij het bezoek uit Limburg na een half uur spelen op 0-1. Snel daarna werd het via Brouwers bijna ook 0-2, maar hij trof de paal nadat de keeper een schot van Sven Braken had gepareerd. Toch ging MVV met een ruimere voorsprong rusten, want Jordy Croux brak door op rechts en maakte het af. Na rust kwamen er nog meer dan voldoende mogelijkheden voor de bezoekers uit Limburg, maar goals vielen er niet meer. Achilles trof zelf een keer de lat.

Fortuna Sittard - FC Den Bosch 0-0
Fortuna verloor vrijdagavond in blessuretijd van FC Emmen, maar begon nu fris aan de ontmoeting met FC Den Bosch. Jordie Briels en Kevin Kis kregen al vroeg kansen, zonder die te verzilveren: aan de overkant was er gevaar via Barry Maguire, Darren Maatsen en Elvis Kabashi. Aan het begin van de tweede helft kwam Edoardo Ceria erbij, de huurling van Juventus die in de beginweken nog zo'n sterke indruk maakte. Hij slaagde er nu echter weer niet in FC Den Bosch op sleeptouw te nemen. Fortuna had ook niet zijn beste dag en kon de bijna 1500 toeschouwers in Sittard niet verwennen. De ploeg blijft wachten op de eerste driepunter sinds 25 januari, toen Roda JC werd geklopt.