Graafschap en Fortuna in play-offs, Willem II sluit seizoen winnend af

Almere City FC - Willem II 1-2
Voor de wedstrijd tegen Almere kregen Bruno Andrade en Jurgen Streppel een Bronzen Stier uitgereikt voor de beste speler en trainer van de vierde periode. De sfeer in het uitvak was door het binnenhalen van het kampioenschap bovendien opperbest, maar de meegereisde fans keken na het rustsignaal toch niet gelukkig. Door een goal van Ricardo Kip stond het immers 1-0. Willem II speelde matig, al kwam het via Norair Mamedov in de tweede helft wel op gelijke hoogte. Na een uur werd de wedstrijd wegens onweer stilgelegd. Na de hervatting bezorgde Niek Vossebelt de kampioen met een kopbal de overwinning: 1-2. Willem II heeft nu de laatste zeven wedstrijden gewonnen.

FC Dordrecht - Sparta Rotterdam 0-0
Dordrecht en Sparta gaan proberen om via de nacompetitie promotie af te dwingen. De Rotterdammers, die de tweede periode wonnen, nemen het maandag op tegen FC Eindhoven. De Schapenkoppen stromen een ronde later in tegen VVV-Venlo. In de eerste helft konden beide partijen geen indruk maken, al kreeg Dordrecht via onder anderen Funso Ojo en William Troost-Ekong de betere kansen. Het treffen werd vanwege de onweer ook nog even stilgelegd. Dordrecht zette in de tweede helft aan, maar de Rotterdamse muur hield stand en er werd dan ook niet gescoord. Sparta heeft nu al dertien duels niet meer gewonnen.

Excelsior - FC Oss 2-0
Na twee minuten werd de wedstrijd tussen Excelsior en Oss al onderbroken. Het donderde en bliksemde boven Woudestein en na de onderbreking ging de thuisploeg op zoek naar de 1-0. Lars Veldwijk en Jordan Botaka kregen bijvoorbeeld goede kansen, maar de nummer voorlaatst van de Jupiler League hield stand. Tot minuut 81, want toen brak Veldwijk de ban. De aanvalsleider van de Kralingers, die in de winter nog dicht bij een transfer naar Roda JC was, tekende even later voor zijn dertigste van het seizoen en de 2-0. Hij kroonde zich definitief tot topscorer van de Jupiler League en gaat met Excelsior de play-offs in.

Helmond Sport - FC Den Bosch 1-2
FC Den Bosch was al zeker van de nacompetitie, maar slaat door de overwinning op Helmond de eerste ronde over. De ploeg van Ruud Kaiser was in de beginfase de betere ploeg, maar de thuisploeg opende via goal uit een corner van Kenny Teijsse verrassend de score. Na rust draaide Den Bosch de score honderdtachtig graden om: Istvan Bakx maakte na ruim een uur spelen gelijk en Erik Quekel kopte op aangeven van Benjamin van den Broek raak voor de 1-2. Den Bosch neemt het in de halve finale van de play-offs op tegen Excelsior, dat als derde eindigde. Helmond sluit het seizoen af op de dertiende positie.

Achilles'29 - FC Eindhoven 1-2
De supporters van Eindhoven waren goedgeluimd en zongen teksten als En we gaan op de fiets naar PSV! De ploeg van Jean-Paul de Jong zal in de nacompetitie dan wel moeten afrekenen met Sparta. De bezoekers startten beter en kwamen via Donny de Groot na een kwart wedstrijd op voorsprong. Frank Hol maakte er vijf minuten voor rust 1-1 van, maar in de slotfase tekende Fries Deschilder na een pass van Paul Beekmans voor de 1-2. Eindhoven eindigt het reguliere seizoen als zes. Het Achilles'29 uit Groesbeek wist al dat het niet meer van de laatste plaats af zou komen.

VVV-Venlo - FC Volendam 4-0
Het meest doelpuntrijke duel van de vrijdag had plaats in De Koel, waar VVV een 4-0 uitslag neerzette tegen FC Volendam. Halverwege de eerste helft zette Leon de Kogel zijn team aan de leiding en vroeg na rust verdubbelde hij de marge met doelpunt nummer veertien van het seizoen. Daarna was het de beurt aan Oguzhan Türk om er nog twee bij te maken voor een fris en sterk spelend VVV. Dat was al zo goed als zeker van de play-offs en is dat nu helemaal. Het stroomt als nummer vijf van de competitie in de tweede ronde van de play-offs in tegen FC Dordrecht: op 8 mei is de thuiswedstrijd, drie dagen later het uitduel.

De Graafschap - Jong Ajax 2-0
Voor de Superboeren was er vrijdag maar één missie: zorgen dat Fortuna Sittard niet langszij kon komen en de plek in de play-offs kon inpikken. In die missie slaagde De Graafschap, want de beloften van Ajax werden met 2-0 weggestuurd uit Doetinchem. Dat was grotendeels te danken aan Vincent Vermeij, die in de eerste twintig minuten tweemaal scoorde tegen het team waar hij het seizoen 2013/14 nog begon. Gregor Breinburg bereidde twee keer goed voor en Vermeij maakte het even zo vaak af. Het team van interim-trainer Jan Vreman eindigt als zesde en gaat maandag in de eerste play-offronde op bezoek bij Fortuna Sittard.

FC Emmen - Fortuna Sittard 1-1
FC Emmen voetbalde al nergens meer om, terwijl Fortuna alleen nog kans maakte op de play-offs als het minstens een punt pakte én de concurrentie punten zou morsen. Beide scenario's traden in werking. Een paar minuten verwijderd van de helftwissel bracht Alexander Bannink zijn team fraai op een 1-0 voorsprong, met een schot waar Ferhat Kaya geen antwoord op in huis had. Direct aan het begin van de tweede helft kopte Ramon Voorn de Sittardse combinatie nog wel op gelijke hoogte en dat doelpunt bleek goud waard. FC Volendam wordt op doelsaldo afgetroefd en dus gaat Fortuna de play-offs in. Maandag speelt men tegen De Graafschap.

MVV Maastricht - Jong PSV 1-1
Op de slotdag van het reguliere seizoen had MVV (52 punten) zich ten doel gesteld hoger te eindigen dan nieuwkomer Jong PSV (53 punten), maar dat lukte de Limburgers niet. Na zo'n twintig minuten gaf scheidsrechter Tom Koekoek de thuisclub een strafschop en die werd binnengeschoten door Danny Schreurs. Voor het oog van bijna drieduizend toeschouwers lukte het MVV echter niet een tandje bij te schakelen en de voorsprong te verdubbelen. Halverwege de tweede helft kwam Jong PSV terug nadat Kjell Knops een eigen doelpunt op zijn naam schreef. Jong PSV sluit het eerste seizoen in de Jupiler League af met een periodetitel op zak én de tiende plaats.

SC Telstar - Jong FC Twente 2-1
Na de kampioenswedstrijd van Willem II, van afgelopen maandag, was Kevin Brands een van de meest veelbesproken spelers. Hij speelde niet omdat daar 'afspraken' over waren gemaakt tussen Willem II en SC Telstar. Vrijdagavond deed hij wél weer gewoon mee in het duel met de beloften van FC Twente en op slag van rust brak hij de score open. Het duel werd twee keer stilgelegd vanwege noodweer in Velsen-Zuid en na de tweede pauze maakte Toine van Huizen de 2-0 voor Telstar. Via Jari Oosterwijk kwamen de Enschedese beloften nog terug tot 2-1, maar een gelijkspel bleef uit. Telstar finisht als vijftiende, Jong FC Twente als minste van de drie beloftenteams op plaats zeventien.