Götze schiet Duitsland in Rio naar vierde wereldtitel

De anders zo gevaarlijke Duitse aanvallen deden de Argentijnen lange tijd niet bibberen. De ploeg van Joachim Löw genoot veel balbezit, maar de beste kansen waren voor de tegenstander. Argentinië ving Duitsland voorbij de middellijn op en was levensgevaarlijk in de omschakeling: >Gonzalo Higuaín schoot voorlangs, Lionel Messi bereikte na een indrukwekkende versnelling geen medespeler en Higuaín vergat na een kwart wedstrijd een cadeautje uit te pakken. Na een foute terugkopbal van Toni Kroos schoot El Pipita naast.

De spits van Napoli dacht na een half uur wel te scoren nadat hij een voorzet van Ezequiel Lavezzi had verzilverd, maar donderde snel van zijn wolk, want de grensrechter had al gevlagd voor buitenspel. Duitsland ontsnapte hierdoor opnieuw aan een achterstand en creëerde zeven minuten voor rust eigenlijk pas zijn eerste serieuze kans: André Schürrle's schot werd gekeerd door Sergio Romero. Schürrle was ingevallen voor de geblesseerd geraakte Christoph Kramer. De middenvelder van Borrusia Mönchengladbach had op zijn beurt Sami Khedira vervangen.

Het had niet veel gescheeld of Duitsland was de kleedkamer met een 1-0 voorsprong opgezocht: Benedikt Höwedes kopte een hoekschop steenhard tegen de paal. Ook in de tweede helft kwam de Duitse machine maar niet op gang. De eerste mogelijkheid was dan ook opnieuw voor de tegenpartij: Messi ontsnapte aan debuitenspelval, maar vergat Manuel Neuer te passeren. Na een klein uur dook Argentinië andermaal op in de vijandelijke zestien, maar Neuer stopte Higuaín hardhandig af. Gek genoeg kregen de Duitsers een vrije trap van Nicola Rizzoli.

Zeker Duitsland speelde in de tweede helft wat verkrampt. Een schuiver van Toni Kroos, die een halve meter naast ging, bleek het enige wapenfeit van Duitsland in het restant van de reguliere speeltijd. De finale zat muurvast en alleen een streaker in een zwembroek zorgde nog voor wat opwinding. Voor de derde keer op rij, na Frankrijk-Italië en Nederland-Spanje, was er een verlenging nodig in de WK-finale. Beide ploegen kregen in de eerste helft één kans: Schürrle schoot op Romero, terwijl Rodrigo Palacio de bal naast de goal van Neuer wipte.

Duitsland werd in de tweede helft wel steeds sterker en Argentinië slaagde er uiteindelijk niet in om in 120 minuten tijd ook maar één keer tussen de palen van Neuer te mikken. Götze groeide uit tot de matchwinner: hij controleerde na 113 minuten een voorzet van Schürrle op de borst en mikte de bal vervolgens netjes voorbij Romero. De tegenvallende Messi was niet in staat om het tij te doen keren: hij kopte op het dak en mikte een vrije trap ver over. Duitsland werd eerder in 1954, 1974 en 1990 wereldkampioen.