Hazard kopt Chelsea naar winst, Manchester City blijft in het spoor

West Ham United - Chelsea 0-1
Chelsea ging de stadsderby in met een voorsprong van vijf punten op Manchester City én een wedstrijd minder gespeeld. Van gemakzucht was echter geen sprak bij het team van José Mourinho. Men zocht snel de aanval en na twintig minuten werd de score verdiend geopend op Upton Park. Hazard leidde de aanval bij een counter, gaf af aan Cesc Fàbregas en die passte weer opzij naar Ramires. De Braziliaan keek naar het midden en gaf goed voor op Hazard, die ongehinderd van vijf meter afstand raak kopte. Vier (!) verdedigers van West Ham stonden erbij en keken ernaar. Zelf werden the Hammers eenmaal gevaarlijk via Diafra Sakho, maar toen lette Thibaut Courtois goed op: de Belg redde met één hand.

De eerste mogelijkheid na rust was voor de thuisclub. Stewart Downing gaf Branislav Ivanovic het nakijken en zette voor, maar zowel Enner Valencia als Sakho kon er niets mee. Daarna nam Chelsea het heft weer in handen en raakte Ramires de paal. Diezelfde Ramires stuitte daarna op de schoen van Adrian en dus was de spanning absoluut aanwezig. Valencia en Sakho deden hun best West Ham de aansluitingstreffer te bezorgen en de druk nam flink toe, maar zoals zo vaak bleek Courtois niet te passeren. Gary Cahill schoot zijn keeper nog wel een keer te hulp. In aanvallend opzicht stelde het niet veel meer voor bij Chelsea, dat het voorin wel geloofde, nog tijd won met twee wissels en verder vooral tegenhield. Het mag nu zeven dagen bijkomen: dan treft het Paris Saint-Germain voor de tweede ontmoeting in de Champions League.

Manchester City - Leicester City 2-0
Het eerdere duel tussen de twee, in december, eindigde dankzij Frank Lampard in een vrij benauwde 0-1 zege. Ook nu ging het niet als vanzelf bij de kampioen, die de druk voelt. De kansen werden wel gecreëerd, maar scoren bleek lastig. Wilfried Bony, voor het eerst sinds zijn transfer in de basis tijdens een Premier League-wedstrijd van City, zag een kopbal in minuut drie van de lijn gehaald worden. Later stond Mark Schwarzer de Ivoriaanse spits in de weg en redde hij met zijn voeten. Ook op een poging van Jesús Navas had de doelman een antwoord. Bony liet zijn tweede kans van de avond eveneens onbenut en schoot naast. Tóch ging Manchester City met een voorsprong rusten en dat was te danken aan David Silva.

De Spanjaard benutte van dichtbij de rebound, nadat zijn eerste schot nog gekeerd werd, en schonk zijn club zo een prettige opsteker met de rust in zicht. Silva maakte alweer zijn zesde doelpunt in zijn laatste zeven competitiewedstrijden in het Etihad Stadium. Voor rust had Leicester een keer gevaar gesticht via Andrej Kramaric en ook in de tien minuten die hij meedeed in de tweede helft, was hij aanwezig. Zo trapte hij in het zijnet vanuit een vrije schop. David Nugent, die er voor hem inkwam, volleerde later maar net naast. Manchester City zocht naar de beslissende 2-0 en de kansen daarvoor kwamen er, maar pas vlak voor tijd sloeg Milner na een pass van Navas toe met de bevrijdende tweede goal.

Stoke City - Everton 2-0
Stoke profiteerde van het verlies van West Ham en ging de club voorbij op de ranglijst, door zelf te winnen van Everton. De derde overwinning op rij kwam tot stand na een half uur spelen, toen Victor Moses er op uitmuntende wijze 1-0 van maakte. De middenvelder kopte heerlijk een voorzet van Phil Bardsley in de bovenhoek en liet Tim Howard helemaal kansloos. Everton keek vooral naar spits Romelu Lukaku, die er vijf maakte voor the Toffees in zijn laatste drie wedstrijden. De Belg schoot echter een keer naast en later over en kon Stoke geen pijn doen. De thuisclub, met Erik Pieters als altijd links achterin in de basis, kwam vijf minuten voor het einde op een ruimere voorsprong via Mame Diouf. Hij maakte uit de rebound zijn zevende van de competitie, nadat Marko Arnautovic de paal trof.