Heerenveen klopt AZ dankzij Sinkgraven; fraaie steunbetuiging voor Van Basten

De zege voor de Friezen was niet onverdiend te noemen. Heerenveen won vorig seizoen met liefst 1-5 in Alkmaar, toen nog met Van Basten als hoofdtrainer, en kwam ook nu goed voor de dag in het AFAS Stadion. De bezoekers hadden in de openingsfase meer balbezit en kregen ook de eerste kansen, maar Mark Uth (2x), Jordy Buijs en Luciano Slagveer slaagden er niet in om de score te openen. Uth was acht minuten voor rust wel succesvol als aangever: de Duitser draaide knap weg bij zijn tegenstander en kreeg de bal bij Sinkgraven, die de 0-1 langs Sergio Rochet tikte.

De voorsprong van Heerenveen was zonder twijfel terecht: AZ had tot de openingstreffer van Sinkgraven eigenlijk geen enkele serieuze kans gecreëerd. In het restant van de eerste helft probeerde de thuisploeg wel wat terug te doen, maar het liep niet bij AZ, dat hierdoor met een nipte achterstand de rust in ging. Pastoor gaf zijn spelers in de rust blijkbaar een donderspeech, want de gastheren begonnen wél goed aan het tweede bedrijf. Muamer Tankovic leek de score te kunnen openen, maar stond buitenspel, en Robert Mühren kopte even hierna net naast.

AZ liet in de eerste vijf minuten na rust meer zien dan in de gehele eerste helft en dat bood hoop voor de supporters van de Alkmaarders. Zij dachten dat Mühren de gelijkmaker binnen kon schuiven toen de aanvaller de bal langs Kristoffer Nordfeldt tikte, maar zijn inzet ging naast, waardoor de van FC Volendam overgekomen Mühren nog even moet wachten op zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Derrick Luckassen dacht recht te hebben op een penalty, maar de bal ging niet op de stip.

Heerenveen overleefde het eerste sterke kwartier van AZ na de onderbreking en de thuisploeg ging hierna weer slechter spelen. Pastoor stond druk coachend langs de lijn en zag Sinkgraven bijna zijn tweede van de avond maken, maar Rochet redde. Namens AZ werd Nemanja Gudelj nog twee keer gevaarlijk en ook Ridgeciano Haps beproefde nog zijn geluk, maar het bleef bij 0-1. Kort voor het einde, in de 88ste minuut, applaudisseerden de fans van AZ en Heerenveen als steunbetuiging nog een minuut voor Van Basten: zondag of maandag wordt duidelijk of hij nog terugkeert als hoofdtrainer van AZ of niet.