Heerlijke uithaal bezorgt Heerenveen drie punten in Friese derby

De eerste doelman die aan het werk werd gezet was Leonard Nienhuis. De Cambuur-goalie redde goed op een schot van Arber Zeneli. Uit de hoekschop die volgde moesten de bezoekers de 0-1 maken. Na een goede voorzet doken er drie spelers vrij op voor de doelverdediger, maar Kenny Otigba verzuimde de score te openen. Direct erna counterde Cambuur via Mikhail Rosheuvel, maar de vleugelaanvaller schoot naast. Het meeste gevaar kwam desondanks van bezoekers, maar ditmaal voorkwam Nienhuis met zijn voet dat Sam Larsson het net wist te vinden.

Na twintig minuten was er ook een eerste grote kans voor de thuisploeg, na een goede diepe bal op Rai Vloet. De PSV-huurling verloor oog in oog met Erwin Mulder zijn kalmte en schoot hoog over. De derby kwam vervolgens wat meer tot rust, al bleef Heerenveen zijn kansjes krijgen. Schotpogingen van Larsson en Morten Thorsby haalden weinig uit en ook een kopbal van Joost van Aken landde niet tussen de palen.

Net zoals de eerste helft begon ook de tweede zeer attractief. Eerst was er een scherpe vrije trap van Martijn van der Laan, die Mulder met behulp van zijn verdediging kon wegwerken. Vervolgens was er aan de overzijde Zeneli. De Zweed trok ditmaal van rechts naar binnen en liet Nienhuis volstrekt kansloos met een prachtige streep in de verre bovenhoek. Een paar minuten later had het al 0-2 kunnen staan uit een scrimmage, maar Nienhuis had een prima reflex in petto. Niet veel later schoof Henk Veerman de bal voorlangs vanuit een lastige hoek.

Tien minuten na de openingstreffer lukte het Cambuur zich op te richten, maar Mulder stopte eerst een vrije trap van Jack Byrne en had vervolgens een uitstekende redding nadat Marvin Peersman de 1-1 leek binnen te koppen. De druk bleef aanhouden en het zag er zo nu en dan hachelijk uit in het strafschopgebied van de gasten, toch kwam die grote kans op de gelijkmaker er niet. Uiteindelijk waren de beste mogelijkheden weer voor Heerenveen, maar invallers Luciano Slagveer en Mitchell te Vrede verzuimden om Cambuur meer pijn te doen.