Heracles Almelo imiteert Feyenoord in spektakelstuk tegen Heerenveen

Elf jaar geleden boekte Heerenveen een historische 9-0 overwinning op Heracles, maar in de jaren daarna bleken de Almeloërs vaak een zware kluif in het Abe Lenstra Stadion. Van de tien thuiswedstrijden tegen Heracles die voor zondag volgden, wist Heerenveen er slechts twee te winnen; Heracles trok vijfmaal aan het langste eind. De Friezen waren dus gewaarschuwd, maar kwamen vroeg in de wedstrijd toch op achterstand. In de dertiende minuut kreeg Bart van Hintum alle ruimte aan de linkerflank, waardoor hij de tijd had om een afgemeten voorzet op Adrián Dalmau af te leveren. De spits werd evenmin lastiggevallen en werkte van dichtbij binnen.

Het doelpunt kwam niet geheel uit de lucht vallen, want na een voorzichtig begin kroop Heracles wat meer uit de schulp. Het gemor vanaf de tribunes werd steeds duidelijker merkbaar; Heerenveen opereerde slordig en werd met name op het middenveld afgetroefd. Heracles gaf de thuisploeg gaandeweg de eerste helft steeds meer ruimte om het spel te maken, maar stond tegelijkertijd compact. Heerenveen ontbeerde de creativiteit om daarmee om te gaan. Pas in de slotfase van de eerste helft liet het team van Jan Olde Riekerink zich zien.

Eerst was er een goede kans voor Ben Rienstra, die vanuit de draai naast schoot via Van Hintum, en enkele minuten later maakte Sam Lammers de 1-1. De huurling van PSV zette zijn voet tegen de bal na een indraaiende vrije trap van Arber Zeneli en vond de linkerhoek. Tussendoor was Heerenveen nog goed weggekomen, toen Tim Breukers van dichtbij niet langs Warner Hahn kwam na een corner. Veel kansen waren er voor rust dus niet, maar beide ploegen sprongen er wel zorgvuldig mee om. In de tweede helft was hetzelfde patroon zichtbaar.

Na 67 minuten stond het zomaar 3-3. Eerst was Heracles opnieuw op voorsprong gekomen via Lerin Duarte, die in de rebound afrondde nadat een prachtige combinatie tussen Kristoffer Peterson en Dalmau uitmondde in een gesmoord schot van Peterson. Vanaf elf meter maakte Sam Lammers er 2-2 van. Heerenveen had een penalty gekregen na een overtreding op Michel Vlap va Robin Pröpper, die daar zelf bij geblesseerd raakte. Het werd vervolgens 2-3 na een van richting veranderde vrije trap van Peterson, maar Morten Thorsby maakte er met het hoofd 3-3 van uit een vrije trap van Yuki Kobayashi.

Daarmee was de wedstrijd nog lang niet gespeeld. Negentien minuten voor tijd kwam Heracles voor de vierde keer op voorsprong: het lag achterin open bij Heerenveen en Peterson soleerde naar zijn tweede doelpunt. Logischerwijs probeerde Heerenveen er een slotoffensief uit te persen, maar het doelpunt van Peterson kwam als een mokerslag aan. De gastheer was het initiatief kwijt en de 3-5 leek in de slotfase nadrukkelijker in de lucht te hangen dan de 4-4. Het vijfde Almelose doelpunt kwam er ook daadwerkelijk, want Mohammed Osman besliste de wedstrijd uit een vrije trap.