Heracles Almelo schakelt Vitesse uit na bizar duel

Heracles Almelo - Vitesse 4-1
Heracles won de laatste vijf wedstrijden in de Eredivisie en in de beker werd dus ook gewonnen. De eerste kans was ook voor de bezoekers, want na zeven minuten redde Bram Castro op een schot van Valeri Qazaishvili. De Georgiër was vrij voor het doel gezet door Denys Olinyk. Aan de andere kant faalden Iliass Bel Hassani en Oussama Tannane in de afronding en het was uiteindelijk Olinyk die de score na zeventien minuten opende. De Oekraïener nam de hoekschop kort, zocht de combinatie en vond vervolgens de kruising: 0-1. Marvelous Nakamba, Dominic Solanke en Guram Kashia waren nog dicht bij de 0-2, maar bij rust bleef het bij een minimale voorsprong voor het bezoek.

Vitesse kreeg ook direct na rust goede kansen: Vako en Kevin Diks stuitten op Castro en een verdediger blokte vervolgens een kopbal van Kashia. De Heraclieden lieten zich na een uur voor het vijandelijke doel gelden toen Tannane het strafschopgebied in dribbelde, maar naast mikte. Na ruim een uur spelen moest Vitesse door een tweede gele kaart voor Renato Ibarra plots met tien man verder. In de slotfase gebeurde er nog een hoop in het Polman Stadion: Piet Velthuizen tikte de bal na een fout van Nakamba en een schot van Tannane naast en drie minuten daarna werd ook Nakamba van het veld verwezen.

De middenvelder kreeg zijn tweede gele kaart en daardoor moest Vitesse dus met negen man verder. Peter Bosz was ontevreden met de beslissing(en) van Danny Makkelie en werd naar de tribune verwezen, maar weigerde. De scheidsrechter besloot daarop het duel stil te leggen en na een paar minuten werd er weer verder gevoetbald in Almelo. Heracles kwam in de laatste minuten nog een paar keer akelig dicht bij de gelijkmaker, onder meer via nota bene Vitesse-verdediger Arnold Kruiswijk. In de blessuretijd kreeg de gastheer zelfs nog een strafschop en Kashia een rode kaart, maar Tannane miste.

Vitesse leek daardoor alsnog te ontsnappen en de derde ronde van de KNVB Beker te bereiken, maar in absolute extremis ging het toch nog mis voor de geel-zwarten. Robin Gosens scoorde na een voorzet van Peter van Ooijen en dwong daarmee een verlenging af: 1-1. Met elf tegen acht was het wachten op Almelose doelpunten en die kwamen er: Tannane benutte een penalty, schoot even later tegen de lat, maar zag Paul Gladon (kopbal) en Wout Weghorst nog wel scoren. Heracles boekte zodoende een 4-1 overwinning.

Fortuna Sittard - Achilles'29 1-3
Fortuna verloor vrijdag in de Jupiler League met 0-3 van Telstar en zal door de bekernederlaag tegen Achilles ook met weinig vertrouwen toewerken naar NAC Breda-thuis. De thuisploeg zocht in de beginfase de aanval, maar kwam door een van richting veranderde vrije trap van Hielke Penterman op achterstand. Fortuna kwam uiteindelijk vijf minuten voor rust op gelijke hoogte: Lars Hutten scoorde uit een rebound. Vijf minuten na rust kreeg Soufian Moro een goede kans op de 2-1, maar de goalie redde. Er zou in de tweede helft niet gescoord worden en daardoor kwam er een verlenging aan te pas, waarin Achilles aan het langste eind trok. Kürsad Sürmeli en Brian Boogers tekenden voor een 1-3 eindstand.

WKE - FC Den Bosch 2-5
Den Bosch, de nummer negen van de Jupiler League, kwam na elf minuten op 0-1 door een doelpunt van Jordy Thomassen. De thuisploeg uit Emmen knokte zich echter nog voor rust terug op het eigen Sportpark Grote Geert: Junior Albertus passeerde doelman Kees Heemskerk. De koploper van de zondagtopklasse hoopte in de tweede helft door te drukken, maar Den Bosch sloeg via opnieuw Thomassen toe: 1-2. Aan de andere kant kwam echter ook Albertus voor een tweede keer tot scoren en die stand stond bleef na negentig minuten op het scorebord staan, waardoor er verlengd moest worden. WKE moest dat door twee rode kaarten doen met negen man en door goals van Thomassen, Arda Havar en Maarten Boddaert werd het uiteindelijk 2-5 in het voordeel van Den Bosch.

VIJF doelpunten. DRIE rode kaarten. TWEE strafschoppen. Heracles 4, Vitesse 1! Wat een BIZAR DUEL! #hervit #knvbbeker #bosz #verlenging #instavoetbalzone