Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Het Chinese voetbal staat in de kinderschoenen

Laatste update:

Chinezen willen overal de beste in zijn, verliezen betekent gezichtsverlies. Niet alleen voor jou, ook de familienaam wordt aangetast. Er staat dus veel druk op als het in de naam van het land is. Zo werd er vaak als een kip zonder kop achter de bal aangerend en wild naar voren geschoten als men thuis speelde. Een soort kick-and-rush voetbal. Uit spelen ze vaak beter en men won zelfs een vriendschappelijk duel van Frankrijk, ook al niet in beste vorm verkerend, met 1-0.. Toch een knappe prestatie. Ook zijn er weinig voetbalvelden in China en de meeste daarvan zijn slecht. Als de helft van je land uit bergen en woestijn bestaat, blijft er weinig landbouwgrond over voor 1,3 miljard mensen. En een voetbalveld neemt nou eenmaal veel ruimte en vruchtbare grond in. Daardoor zijn er weinig voetbalvelden in China en kan de sport dus weinig professioneel beoefend worden.

Een groot geklaag is dat het nationale elftal uit alleen ego's bestaat. Ondanks de communistische maatschappij zijn Chinezen solisten, als het erop aankomt vertrouwen ze enkel zichzelf. Op jezelf kan je bouwen. Populaire sporten in China zijn dan: tafeltennis, tennis, badminton, atletiek, turnen en basketbal. Maar ook bij basketbal is het team vaak los zand. Chinezen zijn bereid ergens keihard voor te werken maar het moet dan wel perspectief scheppen. Stel: als er vijf goed trainen en het blijkt dat er zes niet goed trainen, stoppen die andere vijf er ook mee.

Heel erg populair in China is de Engelse Premier League. Dat is echt voetbal, niet zoals hun competitie en team een bij elkaar geraapt, amateuristisch zooitje. Chinezen schamen zich voor hun voetbal en dus wuiven ze het af als je vragen stelt. Ze vroegen waar ik vandaan kom. Toen ik hier zei dat ik uit Nederland kwam wisten ze: .You Han Ke Lai Fu (Johan Cruijff) en Roe Bin Fu Peer Sie (Robin van Persie). Ook was heel China uit bed gekropen om de WK-finale te kijken. Ja, het voetbal leeft wel degelijk in China!

Laatst kwamen er echter geruchten dat Chinese spelers een basisplaats in het nationale elftal hadden gekocht voor twintigduizend euro. Dat zou hun marktwaarde verhogen. En er werd niet eens verbaasd gereageerd! Aan het gokken en de corruptie zijn ze gewend geraakt.

Maar het gokken is een groot probleem in de competities, het komt meermalen per seizoen voor dat er weer een schandaal(tje) uitbreekt. Begin dit jaar nog werden het bondshoofd en twintig andere officials opgepakt omdat ze zouden hebben gegokt. Later werd ook nog de scheidsrechtersbaas gearresteerd op verdenking van omkoping. Spelers/coaches/scheidsrechters laten zich vrij makkelijk omkopen, want voetballer zijn bij een slecht team in China is niet zo riant als in Europa. Het vertrouwen in het Chinese mannenvoetbal is gedaald tot nul.

Zo kreeg Arie Haan een klein half jaar geleden van de Chinese voetbalbond een schorsing van drie duels en een boete van 1500 euro. De trainer van Eredivisieclub Chongqing Lifan had omkoping gesuggereerd. Hij wapperde begin augustus met een stapeltje renminbi (Chinees geld) naar een vierde official, nadat Beijing Guo'an (de discutabele kampioen) op 3-1 was gekomen via een in zijn ogen discutabel gegeven strafschop.

Het Chinese voetbal ziet er dus niet hoopvol uit en men heeft nog een hele lange weg te gaan om het vertrouwen te herstellen en bij de mondiale top te behoren. De roep om een grote naam als Guus Hiddink wordt alsmaar groter; alleen zo'n iemand kan het tij keren en het Chinese team laten ontwikkelen. Het begin is in ieder geval gemaakt: er is een nieuw bondsbestuur aangesteld; vele corrupte bestuurders en gokbazen zijn opgepakt; er zijn samenwerkingsverbanden aangegaan met onder anderen Ajax en Barcelona; er zijn Chinese talenten op proef bij FC Metz en Barcelona en wedkantoren moeten aan strengere eisen voldoen.

Ja, men gaat proberen om ook in de grootste sport ter wereld mee te tellen. En persoonlijk denk ik dat dát gaat gebeuren!

Meer nieuws

Ipswich keert na afwezigheid van 22 jaar terug in de Premier League
0
Live meepraten in de LaLiga: Real Madrid - FC Cadiz
0
Eljero Elia gaat op Instagram de confrontatie aan met Jan Joost van Gangelen
4
Yankuba Minteh: binnen twee jaar van zandvlaktes naar uitblinken bij Feyenoord
6
Opvallend PSV-shirt lekt uit: 'Verreweg het lelijkste uitshirt ooit uitgebracht'
33
Bizarre beelden uit Frankrijk: spelers gooien met vuurwerk richting eigen fans
10

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties