Higuaín blijft maar scoren, Juventus vestigt ongelooflijk clubrecord

Lazio - Napoli 0-2
Aan de hand van de iconische Diego Maradona werd Napoli twee keer in de clubhistorie kampioen van Italië en het lijkt er stevig op dat de club met de gepassioneerde fans een nieuwe verlosser heeft. Higuaín stond tot woensdag op 22 goals in 22 duels en in het uitduel met Napoli kwam nummer 23 erbij. Daar had Higuaín, die bewaakt werd door Wesley Hoedt, wat geluk voor nodig: hij kreeg de bal via de keeper weer tegen zich aan en zag de bal tegen de touwen verdwijnen. Lijstaanvoerder Napoli, dat met het ijzersterke middenveld een indrukwekkende eerste helft speelde, kwam niet veel later ook op 0-2. José Callejón probeerde telkens achter de defensie te kruipen en toen hij een keer vrij baan kreeg rondde hij af met een fraai lobje.

Na de onderbreking haalde Napoli de voet van het gaspedaal, waardoor Lazio wat beter in de wedstrijd kwam. Grote kansen kreeg de thuisploeg echter niet. De grootste oproer ontstond nog op de tribunes: een kwartier voor tijd lieten de fans van Lazio zich van hun slechtste kant horen. Op de momenten dat Napoli-verdediger Kalidou Koulibaly de bal had, waren er racistische geluiden te horen vanuit de hoek van de fanatieke fans van Lazio. De arbitrage legde de wedstrijd een paar minuten stil; mogelijk heeft het gebeuren voor Lazio nog vervelende gevolgen.

Juventus - Genoa 1-0
Juventus kwam dit seizoen moeizaam op gang, maar na twaalf overwinningen op rij in de Serie A (een evenaring van het record onder Antonio Conte) is de ploeg van trainer Massimiliano Allegri 'gewoon' weer een van de belangrijkste titelkandidaten. Tegen Genoa, dat in 48 eerdere wedstrijden in Turijn slechts 2 keer had gewonnen, ging het aanvankelijk echter lastig voor Juventus. De doorbraak kwam van de voet van Juan Cuadrado, die zich vanaf rechts een weg in het strafschopgebied slalomde. Cuadrado leek de bal voor te willen zetten, maar via Sebastian De Maio kon de van Chelsea overgenomen vleugelspeler zijn vingers richting de hemel wijzen voor een treffer.

Makkelijk had Juventus het dus niet en vlak voor rust moest la Vecchia Signora ook nog eens verder zonder vleugelverdediger Patrice Evra, die een spierblessure opliep. Na de onderbreking ging ook Martín Cáceres geblesseerd van het veld bij Juventus, dat de punten wel over de streep wist te trekken. Simone Zaza (die in de blessuretijd een directe rode kaart zou krijgen) miste zelfs nog een enorme kans op de 2-0. Bij Genoa viel ex-PSV'er Tim Matavz vlak voor tijd nog in, maar ook hij kon de score niet meer in evenwicht brengen.

Internazionale - Chievo 1-0
Inter won op 6 januari voor het laatst in de Serie A en haalde nadien maar twee punten uit vier wedstrijden. Dientengevolge stond het de koppositie af en zag het ineens een aardige achterstand ontstaan op de anderen. Het creëerde woensdagavond voor rust een paar kansen tegen Chievo, maar Andrea Seculin hield Éder van scoren af en keerde ook een inzet van Mauro Icardi. Chievo had niet zo veel in te brengen, maar haalde de rust wel met 0-0. Vroeg in de tweede helft sloeg Icardi op aangeven van João Miranda alsnog toe en tikte hij van dichtbij raak: doelpunt nummer negen van het seizoen voor de Argentijn.

Icardi was tien minuten later voor de derde keer in de wedstrijd kansrijk, maar pikte zijn tweede doelpunt niet mee. Na een goede pas van Yuto Nagatomo kopte de spits over het doel van de club uit Verona. Veel spannends gebeurde er daarna niet meer in het Giuseppe Meazza, maar dat zal Roberto Mancini niet deren. Zuur was wel voor Inter dat concurrent Fiorentina in blessuretijd nog wist te winnen van Carpi en dus geen averij oploopt.

Palermo - AC Milan 0-2
Mario Balotelli keerde terug in zijn thuisstad Palermo, maar moest genoegen nemen met een plek op de reservebank. Sinisa Mihajlovic gaf Carlos Bacca en M'Baye Niang de voorkeur voorin en zag het vertrouwen in die twee uitbetaald worden. Bacca tekende na achttien minuten spelen op Sicilië namelijk voor de 0-1: hij kreeg een pass van Ignazio Abate recht in de voeten en tikte met de binnenkant raak. De Colombiaan maakte zo alweer zijn twaalfde van dit seizoen in Italië. Een kwartier later scoorde ook collega-aanvaller Niang, toen Edoardo Goldaniga hands maakte. Vanaf de stip was Niang trefzeker en vergrootte hij de voorsprong voor i Rossoneri.

Met nog minder dan twintig minuten te spelen mocht Balotelli dan toch invallen tegen i Rosanera. Het was zijn vierde invalbeurt op rij in de competitie sinds zijn terugkeer, maar ook nu kon de spits niet een doelpunt meepikken. De enige redelijke kans die hij kreeg joeg hij over het doel. De achterstand op AS Roma, dat dinsdagavond al speelde en toen drie punten wist te pakken, is teruggebracht tot twee punten. Milan krijgt nu twee thuisduels en zal proberen de volle buit te pakken tegen zowel Udinese als Genoa, om te blijven klimmen.

Fiorentina - Carpi 2-1
Fiorentina houdt zich achter de indrukwekkende titelkandidaten Napoli en Juventus knap staande als nummer drie van de Serie A. In de strijd om de derde plek mag een thuisduel met degradatiekandidaat Carpi in ieder geval geen problemen opleveren voor la Viola, al was Carpi eerder in de Coppa Italia nog te sterk voor Fiorentina. De start van de thuisploeg was fantastisch. Josip Ilicic dreigde met een schot, maar gaf een heerlijke steekbal op Borja Valero. De Spanjaard kapte naar binnen en schoof te bal tegen de touwen. Het lukte Fiorentina niet om verder afstand te nemen en dat kwam de ploeg uit Florence duur te staan: tien minuten voor tijd tekende Kevin Lasagna voor de gelijkmaker. Fiorentina leek dure punten te laten liggen, ware het niet dat Mauro Zárate in de laatste seconden van het duel alsnog voor de 2-1 zorgde.

Hellas Verona - Atalanta 2-1
Hekkensluiter Hellas wachtte nog altijd op de eerste overwinning van het seizoen, maar dinsdagavond was het eindelijk zover. De thuisploeg kwam na een fout achterin weliswaar op achterstand door toedoen van Andrea Conti, maar vocht zich terug. Op slag van rust schoot Luca Siligardi na een fraaie dribbel door de defensie van Atalanta gedecideerd de 1-1 binnen. Een rode kaart van Boukary Dramé, tien minuten na rust, was de genadeklap voor de bezoekende ploeg van basisklant Marten de Roon, die nog wel lang stand hield. Vijf minuten voor tijd schoot Giampaolo Pazzini echter de bevrijdende 2-1 binnen.