HSV blijft in Bundesliga na zinderende ontknoping

Rafael van der Vaart nam zodoende met een goed gevoel afscheid van de club waarvoor hij zes seizoenen speelde. De 32-jarige middenvelder begon als aanvoerder in de basis, maar kon het verschil voor rust niet maken. De bezoekers waren in de beginfase wel de betere partij, maar konden geen grote kansen creëren. De beste mogelijkheid was nog voor Van der Vaart, die zijn afstandsschot na een klein half uur gekeerd zag worden door doelman Dirk Orlishausen. Karlsruhe leunde op de verdediging en in balbezit waren beide ploegen bijzonder slordig.

Vier minuten na rust was HSV zowaar dicht bij de 0-1, maar Pierre-Michel Lasogga schoot na een hoekschop van Van der Vaart over. Karlsruhe, dat zes jaar geleden voor het laatst in de Bundesliga speelde, kwam na rust beter voor dag dan in de eerste helft, maar HSV bleef het balbezit grotendeels domineren. De twee volgende kansen waren echter voor Karlsruhe: verdediger Daniel Gordon liet een mogelijkheid liggen en twintig minuten voor tijd voorkwam Marcelo Díaz een doelpunt van Manuel Gulde.

Na 77 minuten zorgde het HSV van Bruno Labbadia weer voor dreiging in het volgepakte Wildparkstadion: Lasogga stond vrij voor het doel, maar zijn kopbal werd gepakt door Orlishausen. Die misser kwam HSV duur te staan, want een minuut later lag de bal er aan de andere kant wel in: Reinhold Yabo scoorde na balverlies van nota bene Van der Vaart. De gasten hadden een doelpunt nodig om een verlenging af te dwingen, maar hadden ook veel pech. Lasogga stuitte op Orlishausen en raakte de paal, terwijl een poging van Johan Djourou van de lijn werd gehaald. HSV sleepte voor de poorten van de hel echter toch nog een verlenging uit het vuur.

Díaz krulde een vrije trap vanaf zo'n achttien meter prachtig in de bovenhoek en tekende daarmee voor de 1-1. HSV leefde weer. De enige echte kans in de eerste helft was voor Dimitrij Nazarov, die na een snel genomen vrije trap voorlangs schoot. Zes minuten voor het einde maakte Nicolai Müller het bevrijdende doelpunt voor de zesvoudig kampioen van Duitsland en daardoor bleef HSV dus behouden voor de Bundesliga. De spelers van HSV werden daarna bekogeld met plastic bekers, maar maalden daar uiteraard niet om. René Adler keerde in de slotseconde nog een strafschop van Rouwen Hennings. Van der Vaart kan zodoende met een gerust hart de deur van de Imtech Arena achter zich dichttrekken.