HSV lijdt beschamende nederlaag, Heitinga en Beerens verliezen thriller

Bayer Leverkusen - Hertha BSC 4-2
Tot zaterdag was Bayer Leverkusen nog op geen fout te betrappen geweest: winst in de eerste competitieronde, winst in de DFB-Pokal en twee zeges tegen FC Kopenhagen in de Champions League-playoffs. Nu nam Hertha BSC echter de leiding, halverwege de eerste helft. Verdediger Tin Jedvaj verschalkte op ongelukkige wijze zijn eigen doelman en zette Bayer zo onbedoeld op achterstand. De thuisclub raakte niet van de leg en bleef veel balbezit houden. In de tweede helft ging men op dezelfde weg verder en maakte Jedvaj zijn eigen doelpunt dubbel en dwars goed. Op heerlijk aangeven van Gonzalo Castro maakte hij er vroeg na rust van dichtbij 1-1 van.

Daarmee werd Jedvaj de eerste speler in de Bundesliga sinds Arturo Vidal (in december 2010) die zowel een eigen doelpunt als een tegendoelpunt maakte in dezelfde wedstrijd. Jos Luhukay, die weer met John Heitinga en Roy Beerens in de basis was begonnen, zag het aan, maar wachtte nog met een ingreep. Hij vertrouwde op een ingeving van Julian Schieber en die kwam er ook, na een uur: de spits kopte een rebound binnen en zorgde voor de voorsprong. Leverkusen sloeg echter ogenblikkelijk terug via Emir Spahic, die ook met het hoofd trefzeker was. Daarna liep het uit naar een ruime 4-2 zege via Julian Brandt ('74) en Karim Bellarabi ('86).

Hamburger SV - SC Paderborn 0-3
Op eigen veld werd HSV al vlot naar achteren geduwd door promovendus Paderborn. René Adler kwam er aan te pas met een geweldige redding om Suleyman Koc van scoren af te houden, na zo'n half uur spelen. Elias Kachunga scoorde daarop alsnog, net als vorige week tegen FSV Mainz 05, en liet de meegereisde fans juichen. Vijf minuten later dacht hij zelfs zijn tweede van de middag te maken, maar werd hij door de assistent-scheidsrechter teruggefloten vanwege buitenspel. Kort daarna moest Rafael van der Vaart de strijd al geblesseerd staken.

HSV kwam voor rust niet terug van de achterstand en toonde in de tweede helft wat meer dadendrang. Marcell Jansen bediende Pierre-Michel Lasogga op fraaie wijze en de aanvaller kon het afmaken, maar hij schoot net naast het Paderborn-doel. Aan de overkant was het wél weer raak en maakte Mario Vrancic de tweede voor de bezoekers. De meegereisde fans, die hun club dit seizoen voor het eerst in de Bundesliga zien acteren, werden gek van vreugde. Die vreugde werd nog groter toen Moritz Stoppelkamp zelfs de derde mocht aantekenen voor Paderborn. In Hamburg stormt het alweer en september moet nog beginnen.

VfB Stuttgart - 1. FC Köln 0-2
Het wilde niet bij Stuttgart, zaterdagmiddag. Het elftal van coach Armin Veh had het lastig met promovendus Köln, dat na 22 minuten spelen verdiend de leiding nam. Yuya Osako kon profiteren van een misverstand achterin die Fohlen en tekende voor de 0-1. Via een rake knal van Anthony Ujah vergrootte Köln de marge elf minuten later naar twee treffers. Stuttgart was ook daarna onmachtig en daar kon ook Filip Kostic weinig aan veranderen. De van FC Groningen overgekomen aanvaller werd na een uur spelen binnen de lijnen gebracht, maar slaagde er niet in om met zijn individuele acties iets te forceren. Wel zag hij een gele kaart. Köln had daarna via Daniel Halfar nog verder kunnen uitlopen, maar de middenvelder liet na om uit kansrijke positie de 0-3 binnen te schieten.

Werder Bremen - TSG Hoffenheim 1-1
Met Eljero Elia bij de eerste elf begon Werder stroef aan de tweede wedstrijd van het seizoen. Hoffenheim had aanvankelijk het betere van het spel en kwam na negentien minuten op voorsprong. Een prachtige lange bal van Sebastian Rudy werd precies op waarde geschat door Roberto Firminio, die net voor doelman Raphael Wolf kroop, prachtig aannam en vervolgens simpel binnen tikte. De thuisploeg had het moeilijk, maar kwam na een uur spelen toch langszij. Alejandro Gálvez schoot een afvallende bal van een meter of veertien prachtig binnen. Werder had daarna wel het beste van het spel en kreeg ook de betere kansen, maar gescoord werd er desondanks niet meer.

VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt 2-2
Wolfsburg, met Bas Dost als tribuneklant, kende vorige week de lastigste seizoensstart dankbaar, maar na de ingecalculeerde nederlaag tegen Bayern München wilde het elftal van Dieter Hecking zaterdag voor eigen publiek laten zien dat het serieus genomen moet worden. Dat verliep echter niet volgens plan: Naldo schoot Wolfsburg na een kwartier spelen nog wel op voorsprong uit een vrije trap, al had hij daarbij het geluk dat doelman Kevin Trapp zich ernstig vergaloppeerde, maar kort daarop was het alweer gelijk. Takashi Inui schoot via het lichaam van Sebastian Jung eveneens raak uit een standaardsituatie. Die Wölfe leken vervolgens na een raak schot van Maximilian Arnold in slotfase alsnog met de winst te gaan strijken, maar ook die treffer hield echter geen stand: vijf minuten voor tijd tekende Václac Kadlec voor de 2-2.