Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?

Laatste update:

Door Sander Grasman

"Schoonheid zal de wereld redden", zo citeert Farioli in zijn afstudeerscriptie de Russische schrijver Fedor Dostojevski en het is meteen een eerste inkijkje in de Italiaan zijn visie op voetbal. Niet voor niets heeft hij zijn thesis de subtitel 'De esthetiek van het spel en de rol van de doelman' gegeven. Hij is een idealist die de nadruk wil leggen op de schoonheid van de sport.

De nu 35-jarige Toscaan heeft zelf nooit hoog gevoetbald. Op een leeftijd dat jongens langzaamaan mogen gaan dromen van een debuut in de Serie A, zat hij in de collegebanken te luisteren naar lessen over Jean-Paul Sartre, Georg Hegel en Immanuel Kant. Zijn studie filosofie wilde hij echter wel afronden met een onderzoek naar de schoonheid van zijn favoriete sport, en dan specifiek naar zijn favoriete positie op het veld, die van de keeper.

Farioli slaagde, maar ging niet aan de slag als filosoof. Daarentegen begon hij een weblog waarop hij analyses schreef van ploegen die hem intrigeerden. Zoals Pieter Zwart in Nederland en René Maric in Duitsland op die manier ook de interesse van trainers wekten, lukte dat de jonge Farioli bij niemand minder dan Roberto De Zerbi, die hem achtereenvolgens meenam naar Benevento en Sassuolo als keeperstrainer.

Turks avontuur


In 2021 besloot hij dat het tijd was om zijn eigen vleugels uit te slaan en trok hij naar Fatih Karagümrük in Turkije. Dat hij zijn trainersloopbaan niet in eigen land kon beginnen heeft een praktische reden. Hij moest wel naar het buitenland uitwijken, omdat hij te jong was om in Italië de trainerscursus te volgen. Na goede jaren in de Turkse competitie - waarbij hij met Alanyaspor zelfs het puntenrecord van de club verbrak - verraste OGC Nice afgelopen zomer met de komst van de onbekende Italiaan, wiens start vervolgens de nodige internationale aandacht trok.

Na dertien wedstrijden had Nice namelijk nog maar vier tegendoelpunten geïncasseerd. Sterker nog, in die periode hield de ploeg - na een lastige start van het seizoen met duels tegen Lille OSC, Olympique Lyon en Paris Saint-Germain - zelfs 748 minuten lang achter elkaar het doel schoon. Die indrukwekkende reeks kwam in het uitduel met Nantes ten einde. Dat schaarse tegendoelpunt betekende overigens ook de eerste nederlaag van het seizoen.

En daar zit hem meteen ook de crux voor de ploeg van Farioli. Hoewel de verdedigende organisatie prima staat - nog altijd hebben de Zuid-Fransen met slechts 24 tegentreffers de minst gepasseerde verdediging, maar zo indrukwekkend als de cijfers voor de winterstop waren zijn ze daarna niet meer - komt men erg moeilijk tot scoren. De kritiek luidt dan ook dat Farioli met een Plan B moet gaan komen, anders kan Europese kwalificatie zelfs nog in gevaar komen.

Speelstijl en werkwijze


Terwijl Farioli een groot bewonderaar is van de individuele klasse van spelers als Lionel Messi en Gianluigi Buffon, gelooft hij voor zijn eigen spelers in een soort gecontroleerde vrijheid. Ook hierover lichtte hij in zijn scriptie al een tipje van de sluier: "Samen deel uitmaken van een ploeg vereist in de eerste plaats het accepteren van gemeenschappelijke regels. Deze regels beknotten de vrijheid van de individuele spelers, maar maken het geheel en het individu binnen dat geheel sterker."

Hoe laat iemand die zo gericht is op de schoonheid van de sport, opgroeide onder de vleugels van een trainer als De Zerbi, maar gelooft in een beperkte vrijheid voor zijn aanvallend ingestelde spelers zijn team dan spelen? Een van zijn belangrijkste tactieken is het manipulatief drukzetten - waarbij de backs van de opponent enigszins vrijgelaten worden, zodat ze in balbezit meteen vastgezet kunnen worden - om zo de opbouw van de tegenstander te frustreren.

Aan de bal probeert Farioli ook de tegenstander te manipuleren. Net als De Zerbi's Brighton lokt hij de opponent naar zich toe om dan via snelle combinaties of lange ballen in de diepte eruit te breken. Voor doelman Marcin Bulka - gezien Farioli's liefde voor diens positie zal hij sowieso een status aparte genieten - is er ook een speciale rol in de opbouw weggelegd. Een verre trap lijkt voor hem verboden. Farioli ziet de keeper als startpunt van de opbouw van achteruit.

Hoewel hij dus niet kan bogen op eigen voetbalervaringen in de top en zelfs een aantal jaar jonger is dan zijn Braziliaanse aanvoerder Dante, weet Farioli zijn spelers wel te overtuigen van zijn zienswijze. Mocht de Italiaan deze zomer naar Ajax komen, zal dat ook zijn belangrijkste taak worden, want voetballen kunnen de meesten wel, nu moet er nog een duidelijke lijn in het spel komen. Dat er daarbij wat minder tegendoelpunten worden geslikt, zou alvast een goed startpunt zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

Jahanbakhsh: 'Hij is bij Feyenoord als eerst in de gym en vertrekt als laatst'
0
Graham Potter wordt zeker niet de nieuwe trainer van Ajax
39
Sergiño Dest vertrekt uit Eindhoven: PSV licht koopoptie niet
45
Live meepraten in de Europa League: Bayer Leverkusen - AS Roma
1
Live meepraten in de Europa League: Atalanta - Olympique Marseille
0
De EK-selectie van Turkije: dit zijn de spelers die kans maken
22

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties