Identieke doelpunten helpen Spurs in derby langs Arsenal

Wenger zal ongetwijfeld het gevoel hebben gehad dat er meer te halen was geweest voor Arsenal. De bezoekers begonnen sterk en waren in het eerste halfuur de bovenliggende partij, maar verder dan twee kansen in de eerste tien minuten kwam Arsenal niet. Olivier Giroud was de man die tweemaal voor gevaar zorgde, maar eerst kopte hij in de handen van Hugo Lloris en vervolgens was Jan Vertonghen met een uitstekende sliding op tijd om een goal van de Franse spits te voorkomen. Tottenham had het moeilijk en wist geen mogelijkheden te creëren, maar de eerste twee kansen die het kreeg, leverden wel direct twee doelpunten op. Tottenham toonde zich daarmee erg scherp.

Bale was de man die de thuisploeg acht minuten voor rust op voorsprong bracht. De Welshman is dit gehele seizoen al in een geweldige vorm en ontsnapte nu aan de buitenspelval bij een pass van Gylfi Sigurdsson, waarna hij Wojciech Szczesny kansloos liet. Voor Bale betekende het al zijn tiende doelpunt in de laatste acht wedstrijden en twee minuten later zag hij ook de 2-0 vallen. Het doelpunt van Lennon leek wel wat op dat van Bale: ook de vleugelaanvaller ontsnapte aan de buitenspelval, ditmaal na een pass van Scott Parker, en Lennon bleef vervolgens ook koel toen hij oog in oog met Szczesny stond. De keeper werd gepasseerd, de 2-0 werd simpel binnengetikt.

Gezien de verhoudingen op het veld was de tussenstand bij rust niet verdiend te noemen en in de tweede helft probeerde Arsenal direct terug in de wedstrijd te komen. Dat lukte ook, want vijf minuten na de thee nam Per Mertesacker de aansluitingstreffer voor zijn rekening. De Duitser kwam voor Bale en kopte de bal achterover tegen zijn tegenstander aan, waardoor Lloris kansloos was. Dit doelpunt was goed voor de wedstrijd en Arsenal kwam snel ook al dicht bij de gelijkmaker, maar Lloris wist een gevaarlijke voorzet van Carl Jenkinson ondanks de druk van Jack Wilshere en Giroud te onderscheppen. Het was duidelijk dat Arsenal probeerde om de 2-2 te forceren.

De bezoekers hadden echter geluk dat het een klein kwartier na rust niet 3-1 werd. Moussa Dembélé probeerde met een lage voorzet Sigurdsson te bereiken, maar de IJslander kwam niet bij de bal, waardoor Bale bij de tweede paal kon binnenschieten. Hij hing echter teveel achterover en schoot over, waardoor Arsenal met de schrik vrijkwam. Tottenham bleef gevaarlijker en Sigurdsson had de wedstrijd moeten beslissen, toen hij alleen op Szczesny af ging, maar de bal breed wilde leggen. Dat was een verkeerde beslissing en invaller Jermain Defoe schoot nog net naast, terwijl Bale de bal op Szczesny ramde. Dat bleken bijna nog dure missers te zijn, toen Aaron Ramsey tien minuten voor tijd de gelijkmaker binnen kon schieten. Hij schoof de bal echter naast en ook een vrije trap van Theo Walcott belandde niet tussen de palen. Tottenham hield de drie punten daardoor in eigen huis.