Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

'Ik heb dit seizoen alleen nog niet tegen FC Twente gescoord'

Laatste update:

Door QASIM HAKIM

Malki is een fenomeen bij Roda. De Syrische aanvaller van de Kerkraadse eredivisionist heeft inmiddels al twintig competitiedoelpunten achter zijn naam staan en aast op meer. "Ik heb alleen nog niet tegen FC Twente gescoord", zegt hij. In Enschede zijn ze gewaarschuwd. Het 'Kanon van Kamishli' komt er volgende week aan. Zaterdagavond staat eerst het thuisduel met Vitesse op het programma.

Maar even terug naar het noordoosten van Syrië. Kamishli, een van oorsprong Syrisch-orthodox-dorp dat zo'n vijftigduizend inwoners telt, liggend in het uiterste noordoosten van het land. Daar waar Sanharib Malki op 1 maart 1984 het levenslicht zag. En niet zeshonderd kilometer verderop in het zuidwesten gelegen Damascus.

Tegenwoordig wonen er in Kamishli ook Koerden en Arabieren. Zelf is Malki een Arameeër. De bevolkingsgroep wordt als één van de oudsten op deze aarde beschouwd. "Wij spreken de taal van Jezus", zegt de aanvaller. Het zou goed kunnen,want in een heel ver verleden was Aramees een wereldtaal. De Arameeërs waren ook de eersten die zich bekeerden tot het christendom. Door de komst van de islam moest het Semitische volk uit het Midden-Oosten echter vluchten, waardoor zij tegenwoordig zoals veel Joden in diaspora leven. "Ik heb overal familie wonen. In de Verenigde Staten, Zweden, Duitsland, Nederland... en zo kan ik nog wel even doorgaan."

Zelf groeide Malki op in Brussel, waar hij als zesjarig jochie neerstreek met zijn ouders. "Het enige wat ik nog weet van Syrië is dat we thuis een grote plaats hadden in de achtertuin waar ik kon voetballen", zegt hij. Houdt Malki zich bezig met de huidige en zorgelijke ontwikkelingen in zijn vaderland? "Niet echt, af en toe kijk ik naar het nieuws. Mijn vader volgt alles op de voet. Vraag hem iets en hij vertelt er honderduit over. Ik weet trouwens ook niet welke kant ik moet kiezen."

Enfin, genoeg politiek. Voetbal, dat maakt Malki weer aan het lachen. Scoren zorgt voor een jubelstemming. Doelpunten zijn dé voeding voor een gelukkige aanvaller. En gelukkig is hij. Inmiddels is Malki één van de smaakmakers in de Nederlandse Eredivisie, iets wat de nodige interesse oplevert. Maar Malki blijft met beide benen op de grond staan. Hij verlengde onlangs zijn contract bij Roda JC met twee seizoenen. "Ik houd me niet mee bezig met andere clubs", zegt hij. "Drie jaar geleden kon ik al naar Roda JC, maar toen ketste het af. Dat was een fikse domper. Nu ben ik hier en ben ik gelukkig."

Maar de man die hem weer aan het voetballen kreeg vertrekt uit Zuid-Limburg: Harm van Veldhoven. "Harm was en is ontzettend belangrijk voor mij. Deze trainer heeft mij altijd het vertrouwen gegeven. Dat werkt als een doping voor een spits." Iets wat Malki bij weinig trainers kreeg voorgeschoteld. De eerste vijftien jaar van zijn leven trapte hij alleen een balletje in de achtertuin in Kamishli, later in de straten en parken van Brussel. Tot het moment dat zijn vrienden hem verzochten om zich aan te melden bij een club. "Dat was SCUP Jette, maar de trainer wilde mij eerst testen. Beetje vreemd, omdat het een amateurclub was. Hij vroeg: 'Waar wil je spelen?' Ik zei: 'Ik scoor graag'. We speelden met nieuwe jongens tegen het huidige elftal van de coach. We wonnen met 5-1 en ik maakte vier doelpunten."

Malki bleef doelpunten produceren. Via de amateurs uit Brussel kwam hij achtereenvolgens terecht bij Royale Union Saint-Giloise, Roeselaer een Germinal Beerschot. "Het waren totaal verschillende periodes. Sommige trainers posteerden mij als rechtermiddenvelder." Bij GBA kwam Malki voor het eerst in contact met Van Veldhoven. "Dat was mijn beste periode. We werden vijfde en haalden de bekerfinale. Ik maakte in iets meer dan dertig wedstrijden zestien doelpunten, maar na zijn vertrek kwam ik weer op de bank terecht." Vervolgens verkaste Malki naar Sporting Lokeren. "Er was op dat moment ook contact met Roda JC. Harm was daar aangesteld als trainer en hij wilde mij graag erbij hebben. Ik was echter te duur. Bij Lokeren kwam ik weer op het middenveld terecht, waardoor ik opnieuw niet tot mijn recht kwam. Ze wilden uiteindelijk ook niet verder met mij. Logisch als ze je op de verkeerde plaats neerzetten."

De Syriër besloot zijn geluk in Griekenland te gaan beproeven bij Panthrakikos. "Ik kreeg te horen dat er interesse was van een andere club. Ik zei tegen mijn zaakwaarnemer: 'Geef maar wat je wilt, als ik maar weg kan'", lacht Malki. Maar het lachen verging hem in het zuidoosten van Europa. "Het eten en het weer waren goed, maar opnieuw moest ik als middenvelder spelen. Ongelofelijk." Roda JC zag eindelijk zijn kans schoon om de ongelukkige en transfervrije Malki binnen te halen. Op advies van Van Veldhoven. "Ik was meteen verliefd op de club. Het stadion maakte veel indruk op mij tijdens mijn rondleiding."

Malki begon als wisselspeler, maar greep zijn kans tegen PSV, toen hij mocht invallen. "Die wedstrijd verloren we met 7-1 van PSV, maar ik scoorde wel", zegt de spits, die bleef staan en nu niet meer weg te denken is uit de basis van Roda. "De samenwerking met Mads Junker verloopt geweldig. Vorig seizoen was hij de clubtopscorer en nu zorgt hij voor mijn doelpunten. Ondanks dat hij minder scoort is hij ontzettend belangrijk. Ik hoop dat hij bij Roda JC blijft."

Heeft Malki een doelpuntenaal voor ogen dat hij na 34 wedstrijden achter zijn naam wil hebben staan? Het clubrecord is in handen van John Eriksen en Dick Nanninga, aanvallers die 23 doelpunten scoorden voor Roda in één seizoen. "Nee, daar houd ik me niet zo mee bezig. Ik voel me goed, dan komt de rest vanzelf." Afgelopen weekend was Malki trefzeker in de verloren uitwedstrijd tegen Excelsior waardoor alleen FC Twente nog niet onder vuur is genomen door het 'Kanon van Kamishli' Malki: "Hopelijk komt daar snel verandering in."

Meer nieuws

Ziggo onderbreekt Girona - Barcelona vanwege Dodenherdenking: kijkers woedend
118
Luka Modric neemt opnieuw record over van Real Madrid-legende Ferenc Puskás
5
Yankuba Minteh: binnen twee jaar van zandvlaktes naar uitblinken bij Feyenoord
8
Atlético Madrid dicht bij Champions League-ticket dankzij fraaie goal Riquelme
1
Inter verliest door fout Dumfries voor de tweede keer dit seizoen van Sassuolo
15
De schoonzoon van Earnest Stewart kan het kampioensfeest van PSV verzieken
10

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties