Iniesta blinkt uit bij ruime zege op zwak Turkije

Spanje was in een tijdsbestek van twee minuten klaar met Turkije, want na 34 minuten kopte Álvaro Morata raak op aangeven van Nolito en twee minuten later maakte Nolito er 2-0 van. De aanvaller van Celta de Vigo gleed de bal laag binnen nadat Mehmet Topal een pass van Cesc Fàbregas niet goed had kunnen wegkoppen. Spanje was van begin af aan de bovenliggende partij en de tegenstander kwam niet verder dan een vrije trap van Hakan Calhanoglu, die een centimeter of dertig over ging.

Spanje kreeg mogelijkheden via Morata, David Silva en Nolito, maar kwam het dichtst bij een doelpunt toen Hakan Balta de bal na een scherpe voorzet tegen zijn eigen doelhout duwde. Na ruim een half uur spelen was het dus alsnog raak voor de roodhemden en na de 2-0 zochten De Maansterren van trainer Fatih Terim de kleedkamer met nóg minder vertrouwen op dan zij al hadden. Terim greep dan ook in en slachtofferde Calhanoglu ten faveure van voormalig Feyenoorder Nuri Sahin.

Het hielp de Turken echter niets, want binnen drie minuten was het 3-0: Morata was het eindstation van een aanval die werd ingeleid door een schitterende pass van de absolute uitblinker Andrés Iniesta. De middenvelder van Barcelona strooide met passjes en leidde na vijftig minuten bijna de 4-0 van Morata in, maar de spits van Juventus kopte naast. Turkije kwam in het vervolg van de tweede helft niet verder meer dan een schot van aanvaller Olcay Sahan, dat werd geblokt.

Het pijnlijkste was nog wel dat Arda Turan hard werd uitgefloten door een groot deel van het Turkse publiek. Toen de Spaanse supporters de spelmaker even later toejuichten, werden zij vriendelijk bedankt door diezelfde Arda. Spanje, dat dinsdag tegen Kroatië speelt, kon de wedstrijd rustig uitspelen en ook Koke, César Azpilicueta en Bruno Soriano mochten minuten maken van Del Bosque. Soriano kreeg nog een mogelijkheid om de vierde Spaanse treffer te maken, maar zijn schot werd gekeerd.

Arda Turan wordt UITGEFLOTEN door de eigen fans en reageert met een cynisch applausje. Als de Spaanse fans hem even later toejuichen, worden zij vriendelijk bedankt door Arda...