Ivoorkust na overwinning al met één been in Brazilië

Ivoorkust - Senegal 3-1
De wedstrijd in Abidjan was pas vier minuten oud, toen Gervinho al werd neergelegd en Rajindraparsad Seechurn, de arbiter uit Mauritius, besloot de bal op de stip te leggen. Sterspeler Didier Drogba zette zich vanzelfsprekend achter de bal, nam een heel korte aanloop en schoot zuiver en goed binnen in de linker benedenhoek. Ivoorkust zat zo al vroeg op rozen en kon in alle rust jacht maken op de tweede treffer van de avond. Die kwam al binnen tien minuten, met wat fortuin. Na een individuele actie van Salomon Kalou ontving Gervinho links voorin de bal.

De aanvaller van AS Roma, die helemaal is opgeleefd na zijn transfer van Arsenal naar Italië, sneed naar binnen en wilde de bal met de punt van de voet voorgeven. Via Lamine Sané veranderde de bal echter van richting en was de doelman van de Senegalezen kansloos. Aan het begin van de tweede helft maakte Kalou de marge nog ruimer, toen hij wegsnelde en een pass ontving van Gervinho. De doelman ging al naar de grond bij een schijnbeweging en dus kon Kalou het simpel afmaken. In de slotfase van de wedstrijd zorgde Papiss Cissé er met de 3-1 voor dat de return toch nog spannend kan worden.

Burkina Faso - Algerije 3-2
In een wedstrijd die bijna alles had wat een wedstrijd spannend maakt, trok Burkina Faso aan het langste eind in Ouagadougou. In de blessuretijd van de eerste helft brak Jonathan Pitroipa de score open voor het thuisland: hij kopte vrijgelaten binnen en stuurde de Algerijnen zo met een kater de rust in. Kort daarvoor had Burkina Faso al een mooie kans op de 1-0 laten liggen, toen Pitroipa werd neergehaald en het land een penalty kreeg. Aristide Bancé trapte die echter zwak in en dus kon doelman Raïs M'Bolhi van Algerije redding brengen.

Vroeg in de tweede helft vocht Algerije zich terug tot 1-1.Sofiane Feghouli liet het stadion juichen, toen hij een aanval zelf opzette, de bal terug kreeg en binnen de zestien met wat geluk binnen schoot in de linkerhoek. Lang duurde de vreugde echter niet, want Djakaridja Koné tekende een kwartier later voor de hernieuwde voorsprong voor Burkina Faso. Na een mooie solo haalde hij hard uit richting de verre hoek en schonk hij zijn land weer een nieuwe treffer (2-1).

Carl Medjani hielp Algerije opnieuw aan een gelijke tussenstand, maar de Zambiaanse scheidsrechter gaf Burkina Faso drie minuten voor het einde van de wedstrijd nogmaals een penalty. Het was een zware beslissing van Janny Sikazwe; Essaid Belkalem kreeg de bal van een paar meter tegen de arm getrapt, terwijl hij de handen achter de rug had en een andere kant op keek. Op geen enkele wijze toonde hij de intentie hands te maken, maar toch kreeg Burkina Faso weer een strafschop. Bancé schoot nu wél raak. Zijn land blijft in de race voor de eerste WK-deelname ooit.