Jong Oranje lijkt EK te kunnen vergeten na verlies tegen Schotland

Van de Looi had één wijziging doorgevoerd ten opzichte van de wedstrijd tegen Jong Engeland, die afgelopen donderdag in een 0-0 gelijkspel eindigde. Timothy Fosu-Mensah verving Jeremiah St. Juste in het hart van de defensie. Het duel op De Vijverberg kende een aantrekkelijk begin, met kansen over en weer. Arnaut Danjuma Groeneveld en Sam Lammers namen het doel van de Schotten zonder succes onder vuur, terwijl Fraser Hornby aan de andere kant een schot geblokt zag worden en Michael Johnston de paal raakte.

Na een kleine twintig minuten spelen belandde een schot van Teun Koopmeiners via een hoofd van een Schotse verdediger op de lat. Naarmate de eerste helft vorderde, werd Jong Oranje steeds sterker. Lammers dook op in een kansrijke positie, maar wist de bal niet richting het doel te krijgen. Ondanks dat Jong Oranje iets sterker was, kregen de Schotten nog een goede mogelijkheid. Een indraaiende hoekschop van Stephen Mallan raakte de bovenkant van de lat.

Kort voor rust was Thomas Ouwejan dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot ging net langs de verkeerde kant van de paal. Negen minuten na rust bracht Jong Oranje zichzelf in de problemen. Na een matige terugspeelbal schoot doelman Justin Bijlow de bal in de voeten van Hornby. De achttienjarige spits van Everton had vervolgens weinig moeite om de bal in het verlaten doel te plaatsen: 0-1. Van de Looi wisselde na de openingstreffer aanvallend en bracht Bart Ramselaar en Richairo Zivkovic in het veld. De aanvallende impulsen resulteerden 25 minuten voor tijd in kansen voor Til en Zivkovic.

In de zeventigste minuut wist Jong Oranje gelijk te maken. Een vrije trap van Koopmeiners ging via de Schotse muur achter doelman Robby McCrorie. Na de gelijkmaker bleef de thuisploeg aanzetten. Invaller Zivkovic kreeg, al dan niet vanuit buitenspelpositie, een kans van heel dichtbij, maar schoot naast. In de slotfase wierpen de Schotten een muur op en in een van de spaarzame uitbraken, bracht Pablo Rosario Lewis Ferguson naar de grond. De middenvelder van PSV kon met een rode kaart vertrekken en Hornby schoot vanaf elf meter de EK-droom van Jong Oranje aan diggelen.

Door de nederlaag tegen Schotland is Jong Oranje naar de vierde plaats in de kwalificatiepoule gezakt. De ploeg van Van de Looi moet zijn laatste twee kwalificatiewedstrijden tegen Letland en Oekraïne in ieder geval zien te winnen en is dan afhankelijk van de resultaten van Schotland. Daarnaast lijkt de kans klein dat Jong Oranje met achttien punten tot de vier beste nummers twee zal behoren. Indien dat inderdaad niet lukt, zal Jong Oranje voor de vijfde keer op rij een EK missen. Daarnaast zal Nederland zich ook niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.