Jonker slaagt in missie en hoopt nog op tweede plek

St. Pauli - Bayern München 1-8
St. Pauli streed zaterdagmiddag voor haar laatste kans, maar maakte het Bayern München niet erg lastig. De bezoekers, met Robben in de basis, waren vanaf het begin de bovenliggende partij en kregen de openingstreffer cadeau. Markus Thorandt wilde de bal met zijn borst terugbrengen naar doelman Thomas Kessler, maar zijn pass was te kort, waardoor Mario Gómez zijn 25ste doelpunt van dit seizoen kon maken. In de rijke historie van Bayern is Gómez pas de derde spits die deze grens bereikt en kort na zijn goal zag de spits Bastian Schweinsteiger er bijna 0-2 van maken. Het schot van de middenvelder ging rakelings naast het doel, maar een kwartier voor rust viel alsnog de tweede treffer. Opnieuw was Thorandt de schlemiel: de verdediger bewaakte Daniel Van Buyten, maar de Belg kopte via de onfortuinlijke Thorandt toch raak.

Degradatie leek daardoor wel een feit te zijn voor St. Pauli, maar de supporters in het Millerntor Stadion bleven feestvieren en de thuisploeg ondersteunen. Zij zagen Dennis Daube kort voor rust nog een goede kans op de aansluitingstreffer missen, waarna Florian Lechner kort na de thee op de kruising schoot. St. Pauli wilde er nog wat van maken in de tweede helft, maar kreeg prompt tegendoelpunt drie en vier om de oren: Robben speelde eerst Gómez vrij voor doelman Kessler en wist de keeper even later zelf te passeren. Een kwartier voor tijd bracht Franck Ribéry de teller op vijf, maar Marcel Eger mocht met een rake kopbal de eer nog redden. Hierna kwam Bayern echter weer: Robben kopte op aangeven van Ribéry de 1-6 binnen en stelde Gómez in staat om de zevende Bayern-goal te maken, waarna Ribéry er zelfs 1-8 van maakte. St. Pauli gleed daardoor met een ruime nederlaag op zak af naar de 2. Bundesliga.

Bayer Leverkusen - Hamburger SV 1-1
Eljero Elia was de enige Nederlander in de basis bij Hamburger SV, dat een droomstart kende op bezoek bij Bayer Leverkusen. Het duel in de BayArena was pas twee minuten oud, toen Heiko Westermann uit een indraaiende vrije trap de openingstreffer binnenwerkte. Leverkusen moest daardoor al snel in de achtervolging en leek na twintig minuten op gelijke hoogte te komen, maar een treffer van Stefan Kiessling bij de tweede paal werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. De thuisploeg werd naarmate de wedstrijd vorderde wel steeds sterker, maar de defensie van HSV (dus zonder de geblesseerde Joris Mathijsen) gaf nauwelijks kansen weg. De bezoekers wisten de voorsprong in de eerste helft dan ook te verdedigen.

Tien minuten in de tweede helft viel alsnog de gelijkmaker. HSV kreeg de bal niet goed weg en Arturo Vidal kopte de bal terug de gevarenzone in, waarna de vrijgekomen Kiessling de 1-1 binnenprikte. De thuisploeg ging na dit doelpunt op zoek naar meer, maar de defensie van HSV gaf opnieuw geen krimp en Leverkusen kon enkel nog een keer gevaarlijk worden uit een counter. Sidney Sam bleek echter niet snel genoeg te zijn en werd ingehaald, waarna zijn slappe inzet eenvoudig gepakt werd door Frank Rost. In de slotfase kreeg Jonathan Pitroipa nog een goede kans voor HSV, maar omdat ook hij faalde in de afwerking, werden de punten gedeeld. Bayer heeft nu nog drie punten meer dan Bayern en speelt volgende week bij SC Freiburg.

VfB Stuttgart - Hannover 96 2-1
Hannover moet plek drie definitief uit het hoofd zetten. Op visite bij die Schwaben ging het mis voor het team van Mirko Slomka. Een korte opleving rond de uurgrens verschafte Stuttgart een 2-0 voorsprong en die klap kwam Hannover maar half te boven. Sergio Pinto schoot over en schampte een keer de lat en Jan Schlaudraff, vroeg in het veld gekomen voor Mohammed Abdellaoue, deed te weinig met een open kans. Nadat ook Didier Ya Konan niet zuiver genoeg omsprong met een mogelijkheid, toonde Stuttgart haar efficiëntie. Tamás Hajnal trapte in de hoek de 1-0 binnen, waarna Shinji Okazaki zijn eerste Bundesliga-doelpunt maakte. Hannover shcrok wakker, kwam via Lars Stindl wel weer enigszins terug (2-1), maar incasseerde toch de nederlaag.

Werder Bremen - Borussia Dortmund 2-0
Voor Borussia Dortmund maakt het niet meer uit, wat er nog gebeurt: de club is al kampioen en kan rustig aan doen in de laatste weken. Zaterdag deed het dat in ieder geval ook, op bezoek bij Werder. Jürgen Klopp liet zeker niet zijn reserves aantreden, maar met het mes op de tanden speelden de bezoekers zeker niet. Al na zes minuten trof Mickaël Silvestre doel na een hoekschop. Marko Marin had vervolgens bijna de 2-0 op de pantoffel, maar na een prachtige aanval van de middenvelder trof hij slechts de paal naast Weidenfeller. Dortmund liet zich bij vlagen zien: Robert Lewandowski kopte eenmaal over en Lucas Barrios vond Tim Wiese op zijn weg met een schot. Claudio Pizarro vergrootte de marge echter na een rake volley. Weidenfeller staat nu op 21 tegengoals; evenveel als recordhouder Kahn.

Schalke 04 - FSV Mainz 05 1-3
Vijf maanden en twee weken geleden scoorde Huntelaar voor het laatst namens Schalke; zaterdag was het eindelijk weer eens raak. Voor eigen publiek brak de Nederlander vlak na rust de score open tegen FSV Mainz, in een wedstrijd die er alleen voor die Nullfünfer nog echt toe deed. Wie als vijfde eindigt in de Bundesliga, plaatst zich immers voor de derde voorronde van de Europa League. Na een hoekschop van de voet van Jefferson Farfán verlengde Raúl de bal met het hoofd tot bij Huntelaar: de Nederlander liep de bal vervolgens met de borst binnen. André Schürrle herstelde het evenwicht snel met een boogbal over Manuel Neuer.

De goal had echter afgekeurd moeten worden wegens buitenspel; de arbiter van dienst zag dat over het hoofd en liet Mainz dus terug in de wedstrijd komen. Uit een vliegensvlugge counter tekende Lewis Höltby acht minuten voor tijd voor de voorsprong voor Mainz en kort daarna voltrok routinier Nikolce Noveski het vonnis definitief (1-3). Omdat Nürnberg remiseerde tegen Hoffenheim, kan plaats vijf de ploeg niet meer ontgaan: een mooie beloning voor een sterk seizoen. Schalke kijkt uit naar de bekerfinale, al zijn de resultaten onder Ralf Rangnick nog steeds allesbehalve goed te noemen: twee keer winst, één keer gelijk en vier nederlagen.