Juventus blijft maar winnen en volgt koploper Fiorentina

Juventus - Hellas Verona 3-0
Paulo Dybala inspireerde Juventus in de thuiswedstrijd tegen Hellas Verona, door in de eerste helft een doelpunt en een assist op zijn naam te schrijven. Dybala opende de score na acht minuten spelen met een prachtige vrije trap en opvallend genoeg was dit het eerste Serie A-doelpunt van Juventus uit een vrije trap sinds Adrea Pirlo in april raak schoot tegen Torino. Gianluigi Buffon voorkwam met een geweldige redding op een volley van Giampaolo Pazzini de gelijkmaker en zag Juventus kort voor rust op 2-0 komen, toen Leonardo Bonucci een corner van Dybala binnen kopte. De regerend landskampioen ging hierdoor met een goed gevoel aan de thee en hoopte de wedstrijd in de tweede helft eenvoudig uit te kunnen spelen.

Dat lukte aardig. Hellas Verona maakte niet de indruk dat het geloofde in een comeback en Buffon werd eigenlijk nooit serieus getest. Daar kon ook Emanuelson geen verandering in brengen: de vleugelspeler maakte een klein halfuur voor tijd als invaller zijn debuut voor Hellas en is nu de eerste Nederlander die voor vier verschillende Italiaanse clubs in actie is gekomen (AC Milan, AS Roma, Atalanta en Hellas). Met Emanuelson binnen de lijnen kreeg Dybala nog een aardige mogelijkheid zijn tweede van de middag te maken, maar Pierluigi Gollini had een goede redding in huis en voorkwam dit. Hij kon even later niet voorkomen dat Simone Zaza er op aangeven van Paul Pogba alsnog 3-0 van maakte. Juve heeft nu acht competitieduels op rij gewonnen en staat twee punten achter op Fiorentina.

Palermo - Fiorentina 1-3
Josip Ilicic is bezig aan een geweldig seizoen en was woensdagmiddag opnieuw goud waard voor Fiorentina, door al in de eerste helft twee keer te scoren tegen Palermo. Spits Nikola Kalinic, normaal gesproken altijd de afmaker en dit seizoen al goed voor tien doelpunten, was bij beide goals de aangever. Ilicic opende de score na een klein kwartier spelen, toen hij de bal slim liet lopen voor Kalinic, het leder terugkreeg en de laatste man van Palermo door de benen speelde. Ilicic kwam zo alleen voor Palermo-doelman Stefano Sorrentino te staan en wipte de bal beheerst over hem heen. Na dit prachtige doelpunt moest Palermo (met voormalig PSV'er Oscar Hiljemark overigens in de basis) in de achtervolging, maar grote kansen op de gelijkmaker kwamen er niet.

Kort voor rust verdubbelde Ilicic de marge namens Fiorentina. Ook deze treffer was van grote schoonheid: Kalinic profiteerde van slecht verdedigingswerk van Palermo, pikte de bal op en legde deze klaar voor Ilicic. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot de aanvallende middenvelder het leder prachtig in de kruising. Borja Valero had er even na de goal van Ilicic zelfs nog 0-3 van kunnen maken, maar zijn schot ging rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Fiorentina had de boel goed onder controle en bleef in de tweede helft de bovenliggende partij. Kalinic kreeg nog een goede kans maar stuitte op Sorrentino en daardoor kon Alberto Gilardino een klein kwartier voor tijd de spanning terugbrengen, met een rake kopbal. De gelijkmaker zat er echter niet in voor Palermo en in blessuretijd stelde Jakub Blaszczykowski de zege voor Fiorentina veilig.

Chievo - AS Roma 3-3
De pas achttienjarige Umar Sadiq mocht tegen Chievo voor het eerst in de basis beginnen bij AS Roma en vierde zijn basisdebuut in stijl, door bij een van zijn eerste balcontacten direct te scoren. Sadiq gleed een lage bal van Gervinho binnen en maakte zijn tweede doelpunt in de Italiaanse competiite, nadat hij kort voor de winterstop als invaller al trefzeker was geweest tegen Genoa. Sadiq had tegen Chievo ook direct zijn derde Serie A-goal moeten maken, maar nu schoot hij naast. Alessandro Florenzi wist de voorsprong van Roma wel te verdubbelen, toen hij profiteerde van een verkeerde terugspeelbal van Bostjan Cesar. Kort voor rust kwam Chievo nog terug tot 1-2: Alberto Paloschi scoorde uit de rebound, nadat de inzet van Roberto Inglese op de paal was getikt.

Tien minuten in de tweede helft kreeg Alessandro Florenzi een enorme kans om de marge voor Roma terug op twee te brengen. De vleugelspeler werd vrijgespeeld in het vijandelijke strafschopgebied en moest scoren, maar zijn inzet werd tot hoekschop verwerkt door Albano Bizzarri. Dit was een misser met vervelende gevolgen voor Roma, want niet lang hierna kwam Chievo op gelijke hoogte, toen Dario Dainelli trefzeker was uit een hoekschop van Valter Birsa. Bij Roma (overigens nog steeds zonder Kevin Strootman) liet men de koppies ondanks deze tegenvaller niet hangen en twintig minuten voor tijd maakte Iago Falque op aangeven van William Vainqueur de 2-3, maar dat was niet voldoende voor de zege: Simone Pepe zorgde kort voor tijd voor een remise.

AC Milan - Bologna 0-1
Mihajlovic staat onder druk en de oefenmeester van AC Milan gaf zelf al te kennen dat er cruciale wedstrijden voor zijn ploeg op de rol staan. Het thuisduel met Bologna is zo'n wedstrijd die gewonnen moet worden door de kwakkelende grootmacht. In de eerste helft kreeg AC Milan gigantische kansen, maar Bologna-keeper Antonio Miranta hield zijn doel schoon. De sluitpost was bij de les bij pogingen van M'Baye Niang, Riccardo Montolivo, Giacomo Bonaventura en Carlos Bacca. Na rust brak Bacca de ban, ware het niet dat de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Tot overmaat van ramp voor de thuisploeg rondde Emanuele Giaccherini fraai af voor de 0-1 voor de bezoekers, waardoor de druk op Mihajlovic verder zal toenemen.

Lazio - Carpi 0-0
Met Wesley Hoedt in de basis en Ricardo Kishna en Edson Braafheid op de reservebank trad Lazio aan tegen Carpi, dat met de negentiende stek in de rangschikking van de Serie A een van de belangrijkste degradatiekandidaten is. In een weinig boeiende ontmoeting maakte de thuisploeg van trainer Pioli een uiterst teleurstellende indruk, want kansen vielen er voor rust niet te noteren. Ook na rust maakte Lazio een wanhopige indruk: aanvallers als Alessandro Matri en invaller Miroslav Klose kwamen niet in het stuk voor. Het was zelfs Hoedt die moest scoren voor de hoofdstedelingen, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens een overtreding.