Juventus in intens voetbalgevecht op de valreep voorbij AS Roma

Juventus - AS Roma 3-2
Juventus en Roma gingen na een intense en bij vlagen ook onvriendelijke eerste helft, waarin liefst vier keer werd gescoord, rusten. Er werd een moordend hoog tempo gehanteerd en de eerste kansen waren voor Juventus, maar Claudio Marchisio volleerde voorlangs en Carlos Tévez' poging werd geblokt. Na 25 minuten kwam de regerend kampioen wel op voorsprong. Francesco Totti haalde de van een blessure teruggekeerde Andrea Pirlo hard onderuit en de vrije trap van de routinier trof de arm van Maicon. De verdediger kreeg geel en zag hoe Tévez de toegekende strafschop in de 1-0 omzette. Rudi Garcia was het absoluut oneens met de beslissing van de scheidsrechter en werd vanwege het maken van sarcastische gebaren naar de tribunes verbannen. De supporters van Juventus hadden er ondertussen alle plezier in.

Roma kreeg even later, na 31 minuten, ook een penalty nadat Stephan Lichtsteiner Totti naar het gras had getrokken. Totti schoot onberispelijk binnen en diende Juventus het eerste tegendoelpunt in 832 minuten tijd toe: 1-1. De ene overtreding werd vervolgens door de andere opgevolgd en de boel leek even te gaan ontaarden, maar Gianluca Rocchi kon de spelers toch nog kalmeren. In de 44e minuut kwam Roma uit het niets op voorsprong: Gervinho bediende Juan Iturbe met een slim passje en de Argentijn schoof de bal achter Gianluigi Buffon. Roma kon die 1-2 echter niet vasthouden, want Juventus kreeg in de absolute slotseconde van de eerste helft voor de tweede keer een elfmetertrap toegewezen.

Paul Pogba ging na een tackle van Miralem Pjanic naar de grond en de daaropvolgende penalty werd binnenschoten door Tévez, die zijn achtste officiële doelpunt van het seizoen maakte. Het begin van de tweede helft begon net als die van het eerste bedrijf relatief rustig, maar toch had Roma na een klein uur de 2-3 moeten maken: Gervinho slalomde langs zijn bewaker en legde de bal terug op Pjanic, maar de Bosniër schoot met zijn linker voorlangs. De wedstrijd kabbelde verder en haalde het niveau van de eerste helft niet meer. Vermoedelijk doordat beide ploegen als de dood waren voor een tegendoelpunt.

De topper leek dan ook in evenwicht te eindigen, al kreeg invaller Álvaro Morata nog wel een goede kans, maar hij kopte tegen de kruising. Vier minuten voor tijd kreeg het duel toch nog een winnaar: verdediger Bonucci volleerde een afvallende bal na een hoekschop snoeihard in de hoek van Lukasz Skorupski en bezegelde het lot van Roma met de 3-2. In de slotfase kregen Konstantinos Manolas en Morata nog allebei een rode kaart, nadat zij met de koppen tegen elkaar aan gingen staan. Juventus lachte evenwel het laatst en gaat nu alleen aan kop in de Serie A. De laatste zege van Roma in Turijn, dateert van 2010.

Lazio - Sassuolo 3-2
Met Stefan de Vrij en Edson Braafheid in de basis boekte Lazio een spectaculaire zege op hekkensluiter Sassuolo. De Vrij tekende al na een paar minuten bijna voor zijn eerste competitietreffer namens de hoofdstedelingen, maar de inzet van de bij Feyenoord vertrokken verdediger werd gekeerd door keeper Andrea Consigli. Niet veel later zorgde Stefano Mauri met een afstandsschot alsnog voor de 1-0, waarna Filip Djordjevic met een kopbal de marge verdubbelde. Voor rust spartelde Sassuolo (de club van Italiaans international Simone Zaza) tegen via Nicola Sansone (3-1), waarna Antonio Candreva de marge weer op twee bracht.

Na de onderbreking leek het alsnog mis te gaan voor Lazio, want Lorik Cana veroorzaakte een penalty en kreeg bij die actie ook zijn tweede gele kaart. Domenico Berardi benutte de strafschop voor de 3-2, maar van een gigantisch slotoffensief kwam het niet. Dat had ook te maken met het feit dat Sassuolo zelf ook met tien man kwam te staan: een halfuur voor tijd kreeg Federico Peluso rood. Lazio staat nu na zeven speelronden op 9 punten in de Serie A.