Juventus verslaat Turken, ex-doelwit doet Tottenham pijn, Lens onderuit

Juventus - Trabzonspor 2-0
Pablo Osvaldo werd door Southampton met veel bombarie naar Engeland gehaald, maar in de winterse transferperiode keerde de aanvaller alweer terug naar Italië. Hij ging naar Juventus en donderdag maakte hij zijn eerste doelpunt in het shirt van i Bianconeri. Dat gebeurde na een kwartier en even daarvoor had Carlos Tévez al een behoorlijke kans gekregen. De Argentijn schoot over. Ook in het restant van de eerste helft was Juventus beter, maar telkens zocht men het doel op de verkeerde plek of stond Trabzonspor-doelman Onur Kivrak in de weg. Nu rust werd het duel nog even stilgelegd, omdat de Turkse fans vuurwerk afstaken. Juventus leek genoegen te moeten nemen met 1-0, maar vlak voor tijd maakte Paul Pogba op aangeven van Tévez alsnog de tweede.

Dnipro - Tottenham Hotspur 1-0
In de eerste helft had het bezoek volop balbezit, maar dat resulteerde maar in drie kansen. Een kopbal van Roberto Soldado was een prooi voor Denys Boyko, Andros Townsend schoot naast en op slag van rust kreeg Soldado het leer weer niet langs Boyko. Aan de andere kant moest Brad Friedel in actie komen op pogingen van Ruslan Rotan en Matheus. Enkele minuten na rust produceerde Soldado een misser van jewelste: zelfs voor open doel kon hij een pass van Paulinho niet afronden. Invaller Christian Eriksen had tot tweemaal toe de 0-1 op zijn schoen, maar het was Dnipro dat de wedstrijd in de 81e minuut naar zich toetrok. Jan Vertonghen bracht Roman Zozulya in het strafschopgebied ten val en daarna schoot Yevheniy Konoplyanka vanaf elf meter de winnende treffer tegen de touwen: 1-0. Daarna mikten Paulinho en Zozulya nog op het aluminium.

Esbjerg fB - Fiorentina 1-3
Het regende niet bepaald doelpunten in de Europa League, maar de wedstrijd tusen Esbjerg fB en Fiorentina was een positieve uitzondering. Binnen een kwartier was er al drie keer gescoord en het bal werd geopend door Alessandro Matri. De spits ging achter een pass van Matías Fernández aan en hij zette het in de Europa League nog ongeslagen Fiorentina op 0-1. De positieve marge stond slechts negentig tellen op het bord: Martin Pusic profiteerde van geblunder van Facundo Roncaglia (1-1). Op het kwartier zorgde Josip Ilicic, nu na geblunder in de defensie aan de andere kant, voor de 1-2. Een rake strafschop van Alberto Aquilani leverde de ruststand van 1-3 op en dat bleek later ook de eindstand te zijn.

Dynamo Kiev - Valencia 0-2
De eerste helft op Cyprus was niet om over naar huis te schrijven. Vrijwel geen echte kansen aan beide kanten en een aag tempo. Vlak na rust had Lens een mogelijkheid. Na voorbereidend werk van Miguel Veloso was de Nederlander sneller dan Joao Pereira, maar zijn inzet was niet precies genoeg. Het was slechts een korte opleving: ook de tweede helft was allesbehalve spectaculair. Olexandr Rybka zag zich wel genoodzaakt om redding te brengen op een kopbal van Eduardo Vargas. De druk van Valencia nam toe en Rybka reageerde attent op kopballen van Seydou Keita en weer Vargas. Laatstgenoemde haalde in de 79e minuut zijn gram. Uit een corner van Dani Parejo kopte de Chileen raak: 0-1. De doelpuntenmaker raakte daarna ook nog de paal. Het was Sofiane Feghouli die in de slotminuten de 0-2 maakte en zijn ploeg een fijne terugreis bezorgde.

Anzhi Makhachkala - Racing Genk 0-0
Een bijzonder slecht speelveld en een slaapverwekkende vertoning. De toeschouwers in Moskou waren getuige van een troosteloze remise zonder doelpunten. Het eerste bedrijf was van een abominabel niveau: beide ploegen stelden teleur en kregen vrijwel niets voor elkaar. Alleen Aleksandr Bukharov was gevaarlijk. De kopbal ging naast het doel van keeper Laszlo Köteles. Na de onderbreking was het niet veel beter, al maakte Anzhi een betere indruk dan het team van trainer Mario Been. In de return, op een goed veld, hopen de Belgen het thuisvoordeel optimaal te benutten.

PAOK Saloniki - Benfica 0-1
De ploegen konden na het horen van het rustsignaal onmogelijk tevreden zijn over de verrichtingen in de eerste helft. Panagiotis Glykos en Artur hadden in de eerste 45 minuten vrijwel niets te doen. Na de rust was PAOK, met Hedwiges Maduro in de basis, meteen gevaarlijk. Een schot van Costin Lazar miste het doel van Artur op een haar. Na een klein uur spelen kwam het team van Stevens op achterstand. Na voorbereidend werk van Filip Djuricic stond Lima buitenspel, maar het doelpunt van de Braziliaan verscheen toch op het scorebord: 0-1. In het laatste half uur koos Stevens onder meer voor het inbrengen van Miroslav Stoch, maar men kon een minimale nederlaag niet voorkomen.