Kansloos Oranje gaat hard onderuit in Hamburg

Op de zege van Duitsland viel niets aan te merken. Löw koos voor Miroslav Klose als enige spits, in plaats van Mario Gómez, en de aanvaller van Lazio beschaamde het vertrouwen van de bondscoach niet. Na een openingsfase zonder echte kansen stelde de goaltjesdief eerst Thomas Müller in staat om de score te openen, nadat hij aan de aandacht van Edson Braafheid was ontsnapt. De linksback gaf Klose bij een hoge voorzet van Toni Kroos veel te veel ruimte, waarna Joris Mathijsen Müller niet bij kon houden en Klose de bal met het hoofd klaarlegde voor de aanstormende middenvelder: 1-0.

Nederland moest in de achtervolging, maar kwam nauwelijks aan voetballen toe. De bezoekers hadden het lastig tegen Duitsland en creëerden geen gevaarlijke kansen, al kwam dat één keer omdat Klaas-Jan Huntelaar (met masker) de bal niet goed aannam na een pass van Ryan Babel. Duitsland leek de wedstrijd onder controle te hebben en kwam nog binnen het halfuur op 2-0, na een prachtige aanval. Mesut Özil trok de bal voor en de weer aardig vrijgelaten Klose liet Maarten Stekelenburg kansloos met een geplaatste kopbal.

Van Marwijk reageerde ziedend langs de zijlijn. Het was voor het eerst onder zijn leiding dat Nederland met meer dan één doelpunt achter kwam te staan en het zag er niet naar uit dat Oranje nog wat aan die negatieve marge ging veranderen. Sterker nog: tien minuten voor rust kon Klose de derde Duitse goal binnenkoppen, maar hij raakte de bal verkeerd. Nederland sloot een kansloze eerste helft af zonder doelpunt en kon alleen maar hopen dat het na rust beter zou gaan lopen. Wesley Sneijder kwam kort na de verplichte onderbreking in de buurt van de aansluitingstreffer, maar zag zijn schot vanaf zestien meter net naast het doel van Manuel Neuer gaan.

Het bleek een spaarzaam wapenfeit te zijn van Nederland, dat ook in de tweede helft weer naar achteren werd gedrukt en ruim twintig minuten voor tijd aan gort werd gespeeld. Duitsland 'zaalvoetbalde' zich naar een derde doelpunt, die van dichtbij werd binnengetikt door Özil. Dit bleek de genadeklap te zijn voor Oranje, dat Neuer ook in de tweede helft niet getest had en al het vertrouwen in een goede afloop was verloren. Duitsland liet de bal in het restant eenvoudig rondgaan en kon de voorsprong zonder enige moeite verdedigen. Het Nederlands elftal moet hopen dat het hier om een incident gaat.