Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken

Laatste update:

Spanje kende tien à vijftien jaar geleden een geweldige periode, toen achtereenvolgens het EK 2008, WK 2010 én het EK 2012 werden gewonnen. Maar succes duurt niet oneindig: een mindere periode brak aan, en op het WK van 2022 werd het land bijvoorbeeld al in de achtste finales uitgeschakeld door Marokko.

Dat kostte de toenmalige bondscoach Luis Enrique zijn baan. Luis de la Fuente werd zijn opvolger, terwijl de laatste paar spelers van de 'gouden generatie' afzwaaiden: Sergio Busquets, Sergio Ramos en Jordi Alba hebben inmiddels een punt achter hun interlandloopbaan gezet.

Met een nieuwe groep, waarin talent en ervaring wordt gecombineerd, presteert De La Fuente tot dusver goed. Vorig jaar zomer won Spanje zelfs de Nations League, door Kroatië na penalty's te verslaan. Dit jaar gaat het land voor een nieuwe prijs: de vierde Europese titel. Makkelijk zal dat niet worden, want in de groepsfase moet Spanje bijvoorbeeld al zien af te rekenen met titelverdediger Italië, Nations League-finalist Kroatië en Albanië. Met welke spelers gaat De la Fuente dat proberen te doen? Voetbalzone blikt vooruit.

Keepers


Voorafgaand aan het EK in 2021 werd Unai Simón gekozen als de nieuwe eerste keeper van Spanje, en sindsdien heeft hij die rol behouden. Toch is de concurrentie niet mals, met onder meer Arsenal-keeper David Raya. Simón zal dus goed moeten blijven presteren bij zijn club Athletic Bilbao om komende zomer de eerste keeper te zijn in Duitsland.

Ondertussen zijn Kepa Arrizabalaga en Robert Sánchez hun plek onder de lat kwijt bij respectievelijk Real Madrid en Chelsea, en daarom is het de vraag of zij tot de EK-selectie zullen behoren. Álex Remiro, die in maart tegen Colombia (0-1 nederlaag) zijn interlanddebuut maakte, mag daardoor ook nog blijven hopen.

Opties: Kepa Arrizabalaga (Real Madrid), David Raya (Arsenal), Álex Remiro (Real Sociedad), Robert Sánchez (Chelsea), Unai Simón (Athletic Club).

Unai Simón is al een paar jaar de vaste keeper van Spanje.

Verdedigers


Ondanks dat hij vorig jaar zomer een transfer van Manchester City naar het Saudi-Arabische Al-Nassr maakte, lijkt Aymeric Laporte op het EK 'gewoon' op een basisplaats te kunnen rekenen. Waarschijnlijk vormt hij het centrum van de verdediging met Robin Le Normand of Pau Torres.

Ook de backposities zijn met vrij veel zekerheid te voorspellen. Het uitstekende seizoen van Alejandro Grimaldo bij Bayer Leverkusen lijkt te worden beloond met een basisplaats aan de linkerkant, terwijl Dani Caravajal waarschijnlijk de voorkeur boven Pedro Porro krijgt als rechtsback.

De nog maar zeventienjarige Pau Cubarsí mag ook nog van een plekje in de EK-selectie dromen. Het talent brak dit seizoen door bij FC Barcelona, en maakte in maart zijn interlanddebuut tegen Colombia. De 21 jaar oudere Jesús Navas (38 jaar) zou er komende zomer ook wel eens bij kunnen zijn.

Opties: Dani Carvajal (Real Madrid), Pau Cubarsí (FC Barcelona), Marc Cucurella (Chelsea), José Gayà (Valencia), Alejandro Grimaldo (Bayer Leverkusen), Aymeric Laporte (Al-Nassr), Robin Le Normand (Real Sociedad), Jesús Navas (Sevilla), Pedro Porro (Tottenham Hotspur), Pau Torres (Aston Villa), Dani Vivian (Athletic Club).

Alejandro Grimaldo, hier in duel met Jhon Arias (Colombia), werd dit seizoen landskampioen met Bayer Leverkusen en mag hopen op een basisplaats op het EK.

Middenvelders


Er bestaat weinig twijfel over wie de beste speler van Spanje is richting het EK: Rodri is als verdedigende middenvelder van onschatbare waarde voor Manchester City, terwijl hij voorin ook nog wel eens belangrijk is met een beslissend doelpunt.

Welke spelers samen met Rodri het middenveld gaan vormen komende zomer in Duitsland hangt deels af van de fitheid van Pedri. De middenvelder van FC Barcelona werd mede door blessureleed al sinds het WK 2022 niet meer opgeroepen, maar kan van grote waarde zijn als hij fit is.

Fermín López, teamgenoot van Pedri bij Barcelona, moet zijn interlanddebuut nog maken maar is ook een optie op het middenveld. Bovendien zou De la Fuente Fabián Ruiz kunnen belonen voor een aantal uitstekende wedstrijden bij zijn club Paris Saint-Germain.

Opties: Álex Baena (Villarreal), Aleix García (Girona), Fermín López (FC Barcelona), Mikel Merino (Real Sociedad), Pedri (FC Barcelona), Rodri (Manchester City), Fabián Ruiz (Paris Saint-Germain), Oihan Sancet (Athletic Club), Martín Zubimendi (Real Sociedad).

De laatste keer dat Pedri bij de Spaanse selectie zat, was in 2022.

Aanvallers


De zestienjarige Lamine Yamal is misschien wel de beste jonge speler dit seizoen in Europa. Als het hem lukt om fit te blijven de komende weken bij FC Barcelona, is de kans groot dat hij deze zomer in de basis staat bij Spanje.

Wie er in de spits start, is ook al vrij zeker: Álvaro Morata. Over de linksbuitenpositie is nog wel iets meer onzekerheid. Dani Olmo zou daar kunnen spelen, maar lijkt in een rol als aanvallende middenvelder wat effectiever. Mede daardoor maakt Nico Williams, die dit seizoen van grote waarde is voor Copa del Rey-winnaar Athletic Club, ook een goede kans.

Ferran Torres, die dit seizoen al redelijk wat doelpunten heeft gemaakt voor Barcelona, is ook een optie. De verwachting is dat hij het echter met een rol als invaller zal moeten doen.

Opties: Marco Asensio (Paris Saint-Germain), Joselu (Real Madrid), Álvaro Morata (Atlético Madrid), Gerard Moreno (Villarreal), Dani Olmo (RB Leipzig), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Pablo Sarabia (Wolverhampton Wanderers), Ferran Torres (FC Barcelona), Nico Williams (Athletic Club), Lamine Yamal (FC Barcelona).

Lamine Yamal (16 jaar): hét talent van Spanje.

Vermoedelijke opstelling


De la Fuente heeft de laatste tijd veel afgewisseld qua basisopstellingen, en er zijn daarom maar een paar spelers die vrijwel altijd hebben gespeeld. Als ze fit blijven, kunnen spelers als Yamal, Rodri en Carvajal zeker rekenen op een basisplaats.

De la Fuente koos er lange tijd voor om in een 4-3-3-formatie te spelen, maar probeerde tijdens de afgelopen interlandperiode 4-2-3-1 uit. Het is goed mogelijk dat hij ook voor die opstelling op het EK gaat kiezen. De verwachte basiself van Spanje komende zomer komt grotendeels overeen met de opstelling tegen Brazilië (3-3) in maart. Belangrijke verschillen zijn dat Grimaldo als linksback de voorkeur lijkt te krijgen boven Marc Cucurella, en Pedri zou kunnen spelen in plaats van Ruiz.

Vermoedelijke EK-opstelling Spanje: Simón; Carvajal, Le Normand, Laporte, Grimaldo; Pedri, Rodri; Yamal, Olmo, Williams; Morata.

Belangrijke afwezigen


De la Fuente weet al dat hij komende zomer twee belangrijke spelers moet missen op het EK. Gavi zou vrijwel zeker elke minuut spelen, maar scheurde zijn kruisband tijdens de interland tegen Georgië (3-1 zege) in november. Daardoor is hij niet op tijd hersteld om met Spanje mee te gaan naar Duitsland.

Ook Baldé is zo goed als zeker niet op tijd fit voor het eindtoernooi. Hij is begin dit jaar geopereerd na een zware hamstringblessure en lijkt dit seizoen niet meer in actie te komen.

Afwezig: Alejandro Baldé (FC Barcelona), Gavi (FC Barcelona).

Meer nieuws

Theo Janssen over linksbackpositie Nederlands elftal: 'Dat is geen optie'
20
SC Heerenveen slaat toe en plukt groot talent weg uit de Keuken Kampioen Divisie
2
Duitse media zijn eensgezind over spel van Matthijs de Ligt tegen Real Madrid
29
Bayer Leverkusen schrijft historie dankzij goal in minuut 97 en bereikt finale
48
Olympiacos verslaat Aston Villa opnieuw en wacht verhitte finale in Athene
13
Atalanta schrijft historie en bereikt op overtuigende wijze finale Europa League
13

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties