Knokkend Cambuur wint zespuntenduel en verlaat gevarenzone

De belangen waren groot in het Cambuurstadion, want de thuisploeg zag zich bij de aftrap terug op een virtuele nacompetitieplaats, terwijl hekkensluiter NEC dit seizoen pas één keer wist te winnen. De thuisploeg zette de schouders eronder en kreeg na anderhalve minuut al een grote kans: een knal van Michiel Hemmen werd naast getikt door Karl-Johan Johnsson. De bezoekers van Anton Janssen hadden het zwaar in de beginfase en eigenlijk had Cambuur bij rust wel op 5-1 kunnen staan, maar na 45 minuten stond er een 1-1 gelijkspel op het bord. De eerstvolgende dreiging kwam opnieuw van Friese zijde: Johnsson stopte een pegel van Ritzmaier met de grootst mogelijke moeite en Paco van Moorsel kwam net te laat om de rebound binnen te tikken.

NEC kreeg na achttien minuten zijn eerste serieuze kans: Harm Zeinstra, die Leonard Nienhuis verving, duwde een vrije trap van Jakob Jantscher naar de zijkant. Cambuur groeide in de wedstrijd en kreeg mogelijkheden genoeg om de score te openen. Johnsson redde op een inzet van Hemmen, een schot van Jody Lukoki werd van de lijn gekopt door Victor Pálsson en Ramon Leeuwin kon een vrije trap net niet binnen koppen. Aan de overzijde had Ryan Koolwijk eigenlijk wel moeten scoren, maar hij vergat een slippertje van Ritzmaier te bestraffen. Na 33 minuten werd de score dan toch geopend: Mohamed El Makrini kopte een hoekschop van Bart van Brakel binnen.

Vier minuten bleef die voorsprong staan, want Kevin Conboy kopte een voorzet van Koolwijk in de verre hoek: 1-1. Na rust hadden beide ploegen zichtbaar moeite om de bal in de ploeg te houden en Cambuur had nog wel een licht overwicht. De eerste kans na rust was voor NEC: Conboy tikte een vrije trap van Jantscher via de vingertoppen van Zeinstra over. Beide partijen vochten voor elke vierkante meter kunstgras en van goed voetbal was geen sprake. Ook niet bij Cambuur, dat overigens wel beter speelde dan NEC. Meer dan een schot van Lukoki, die in stelling werd gebracht door een hakje van Van Moorsel, in het zijnet leverde dat echter niet op voor het team van Dwight Lodeweges.

Cambuur hield de drie punten echter wel in eigen huis, want Ritzmaier verzorgde een kleine twintig minuten voor tijd via een Nijmeegs been de 2-1. De huurling van PSV was negen minuten voor tijd nog dicht bij de beslissing, maar zijn geplaatste bal werd op weergaloze wijze uit het doel geslagen door Johnsson. NEC zocht de gelijkmaker, maar ook met topscorer Michael Higdon als invaller binnen de lijnen lukte het men niet om voor een tweede keer te scoren. De grootste kans was nog voor Cambuur, maar Lukoki's inzet ontbeerde kracht en hierdoor bleef het bij 2-1 in het Cambuurstadion.