Koeman en Janssen starten seizoen met gelijkspel

Everton - Tottenham Hotspur 1-1
Tottenham liet in de eerste helft bij vlagen goed voetbal zien, maar wist zich op de belangrijke momenten geen raad met de defensie van Everton. Harry Kane stond zeer geïsoleerd en moest lijdzaam toezien hoe hij weinig bruikbare ballen kreeg. Everton daarentegen sloeg na vijf minuten al toe. Een vrije trap van Barkley ging aan iedereen voorbij en belandde in de uiterste hoek achter Hugo Lloris: 1-0. Barkley was ook degene die vervolgens bij diverse gevaarlijke aanvallen van Everton betrokken was, al kwam het scorebord voor rust niet meer in beweging. Voor Lloris zat het duel er na 35 minuten al op: hij moest vanwege een hamstringblessure zijn plaats aan Michel Vorm afstaan.

Pochettino wachtte de eerste tien minuten na rust af, alvorens hij ervoor koos om Vincent Janssen als vervanger van Eric Dier het veld in te sturen. Luttele minuten later kwam Tottenham op gelijke hoogte. Na een heerlijke voorzet van Kyle Walker kopte Erik Lamela de 1-1 achter Maarten Stekelenburg. Het duel op Goodison Park kon daarna alle kanten op. Janssen hield de verdedigers van Everton voortdurend bezig en Tottenham probeerde met man en macht een tweede doelpunt af te dwingen. Mede dankzij een redding van Stekelenburg op een inzet van Janssen van dichtbij bleef het echter 1-1.

Southampton - Watford 1-1
Na negen minuten spelen liep Southampton reeds achter de feiten aan, al was dat wel tegen de verhouding in. Na heerlijk voorbereidend werk van Nordin Amrabat en Troy Deeney schoot Étienne Capoué de 0-1 in de bovenhoek. Watford was daarna zelden meer op de helft van the Saints te vinden, met volop verdedigend werk van de vleugelspelers op de positie van de backs. Ofschoon het team van Claude Puel meer balbezit had, slaagden de bezoekers erin om de voorsprong voor rust niet kwijt te raken.

Na de onderbreking speelde Southampton in een hoger tempo en hing de gelijkmaker in de lucht. Een gevaarlijk schot van Nathan Redmond in de 56e minuut was de voorbode van de 1-1, twee minuten later. Heurelho Gomes kwam niet goed uit bij een corner, waarna Redmond de bal met een volley tegen de touwen joeg. De wedstrijd kende uiteindelijk geen winnaar, ook al speelden de bezoekers het laatste kwartier met tien man. Ben Watson kreeg twaalf minuten na zijn invalbeurt een rode kaart, voor een iets te handtastelijk optreden jegens Shane Long. Jordy Clasie zat negentig minuten op de bank, terwijl Virgil van Dijk de wedstrijd compleet uitspeelde.

Middlesbrough - Stoke City 1-1
Het net gepromoveerde Middlesbrough begon in het eigen Riverside Stadium voortvarend aan het nieuwe Premier League-avontuur en kwam al na tien minuten op voorsprong: Gastón Ramírez kopte de bal voor het doel waarna Álvaro Negredo met het hoofd afrondde. De kansen waren in de rest van de eerste elft dun gezaaid, al was Ramírez met een schot dat op de paal eindigde nog dicht bij de 2-0. Die misser bleek na de thee een dure, want the Potters drongen steeds meer aan. Xherdan Shaqiri was uiteindelijk de man die de gelijkmaker voor zijn rekening nam: zijn kiezelharde vrije trap was twintig minuten voor tijd te machtig voor Victor Valdés. Maarten de Roon stond bij Boro in de basis, maar moest na negentien minuten al afhaken door een hamstringblessure.

Burnley - Swansea City 0-1
Burnley, dat vorig seizoen de titel in de Championship pakte, ontving op de eerste speeldag Swansea City. The Clarets kregen vlak voor rust een enorme mogelijkheid om de score te openen, maar Lukasz Fabianski had een fabelachtige reflex in huis op de inzet van Andre Gray. In de tweede helft bleef de wedstrijd op en neer golven en kregen beide ploegen flinke kansen. Michael Keane en Sam Vokes waren namens de thuisploeg dicht bij een treffer, terwijl Federico Fernández the Swans bijna op voorsprong zette. Leroy Fer kroonde zich een dikke vijf minuten voor tijd echter tot matchwinner door de 0-1 binnen te schieten.

Crystal Palace - West Bromwich Albion 0-1
West Bromwich Albion begon vliegend aan de uitwedstrijd bij Crystal Palace en José Salomón Rondón zette zijn ploeg na tien minuten spelen al bijna op voorsprong. Wayne Hennessey lette echter goed op en redde knap op de inzet van de Venezolaan. Na de rust kreeg Wilfried Zaha vlak achter elkaar twee goede kansen, die echter niet aan de aanvaller besteed waren. Rondón had een kwartier voor tijd meer geluk in de afronding dan in de openingsfase en hij kopte de bal binnen voor de 0-1. Alan Pardew bracht daarna Yohan Cabaye binnen de lijnen om nog wat terug te doen, maar Crystal Palace kwam niet meer tot grote mogelijkheden.