Koploper FC Dordrecht gelijk in derby, Sparta keihard onderuit

Excelsior - FC Dordrecht 1-1
FC Dordrecht liet vrijdag voor het eerst punten liggen in de Jupiler League. De ploeg van Harry van den Ham speelde in de beginfase erg rommelig en doordat de gastheer dat ook deed, viel er weinig te genieten op Woudestein. Jordan Botaka kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd; zijn schot schampte de lat. Na een halfuur kwamen de bezoekers op voorsprong, want debutant Ismo Vorstermans kopte een hoekschop tegen de touwen. Enkele minuten later kwam Excelsior echter weer langszij, want Lars Hutten verschalkte doelman Warner Hahn: 1-1. Excelsior kreeg dé kans om de drie punten te pakken, maar Lars Veldwijk faalde vanaf elf meter. De thuisploeg raakte ook nog twee keer de lat.

FC Eindhoven - MVV Maastricht 3-2
MVV stond gedeeld derde, maar is door de nederlaag in Brabant gezakt naar plek zeven. De Sterrendragers kwamen door een fout van Bram Castro op achterstand in het Jan Louwers Stadion; Chiró N'Toko profiteerde: 1-0. De bezoekers ontsnapten lange tijd aan een dubbele achterstand, maar Fries Deschilder diende MVV vlak voor rust toch nog de 2-0 toe. De bezoekers kwamen middels een rake penalty van Bryan Smeets terug in de wedstrijd, maar Josemar Makiavala zorgde in de 77e minuut uit een rebound voor de 3-1. Smeets deed nog wat terug, opnieuw vanaf elf meter, maar verder kwam MVV niet meer.

Willem II - Sparta Rotterdam 3-0
Sparta Rotterdam werd voor de competitiestart gezien als een titelkandidaat, maar kent een dramatische start. De ploeg van Adri Bogers verloor vrijdag met 3-0 van Willem II en staat op slechts vijf punten. In de eerste helft was de thuisploeg al veel sterker en kreeg het enkele kansen om de score te openen. Bruno Andrade hielp de grootste kans om zeep; hij mikte over. De 1-0 kon niet uitblijven en tien minuten voor rust verzorgde Ali Messaoud de openingstreffer. De Tilburgers voerden na rust de score op. Messaoud knalde een vrije trap erin en Ruud Boymans bepaalde de eindstand op 3-0. Sparta won in 1992 voor het laatst in Tilburg.

FC Oss - Fortuna Sittard 1-0
In het Frans Heesen Stadion was er in de eerste helft weinig te genieten, maar na een halfuur stond het thuispubliek wel op de banken. Ferhat Kaya schoof de bal in de voeten van Marcel van der Sloot en hoewel de doelman nog een antwoord had op de inzet van de middenvelder, maakte Danny van de Meiracker er wel 1-0 van. Fortuna Sittard kreeg kansen op de gelijkmaker, maar die viel voor de rust in ieder geval niet. Na de pauze lukte het de Limburgers ook niet om te scoren en Van de Meiracker kreeg nog een prima kans om het duel op slot te gooien. Hij faalde oog in oog met keeper Kaya. Fortuna verloor zijn tweede nederlaag op rij, want vorige week was FC Volendam met 2-3 te sterk.

VVV-Venlo - Helmond Sport 3-2
VVV-Venlo moest winnen om een hoge klassering niet uit het oog te verliezen en voldeed aan de verwachtingen. De ploeg van René Trost kwam echter nog wel op achterstand door een vroege goal van Marc Koot, maar vlak na rust kwam de thuisploeg verdiend op gelijke hoogte. Dave Nieskens werkte de bal in zijn eigen doel: 1-1. De Venlonaren bleven drukken en kwamen een kwartier voor tijd op voorsprong door een afstandsschot van Uche Nwofor. Koot kreeg tien minuten voor tijd dé kans op de 2-2, maar hij mikte van drie meter afstand over. Invaller Travis Cooper besliste de wedstrijd en de tegentreffer van Karim Bridji kwam te laat. VVV won hierdoor zijn tweede thuiswedstrijd dit seizoen.