Kraker tussen Bosnië en België eindigt onbeslist, Andorra scoort weer

Bosnië-Herzegovina - België 1-1
België, met Eden Hazard weer in de ploeg, was in de openingsfase de gevaarlijkste partij. Tot tweemaal toe stichtte Divock Origi gevaar, terwijl Edin Dzeko en Muhamed Besic aan de andere kant het doel van Thibaut Courtois onder vuur namen. Over de gehele linie had België wellicht het meeste recht op een doelpunt, maar het was Bosnië dat na een halfuur de score opende. Miralem Pjanic haalde de achterlijn, behield het overzicht en stelde Dzeko in staat om af te werken: 1-0. Jan Vertonghen en Romelu Lukaku probeerden nog voor rust de gelijkmaker te forceren, ware het niet ze in de persoon van keeper Asmir Begovic op de uitblinker van de eerste helft stuitten.

De Belgen lieten zich niet van de wijs brengen door de achterstand en gingen direct na rust weer op zoek naar een treffer. Dat doelpunt zouden de Rode Duivels ook krijgen. Begovic, die in de eerste helft nog zo'n goede indruk maakte, schatte een inzet van Radja Nainggolan helemaal verkeerd in. België drukte niet door, maar moest toestaan hoe Bosnië sterker werd. Vincent Kompany hield Pjanic van scoren af, terwijl Courtois een fantastische redding in huis had op een kopstoot van Dzeko. In de slotfase herstelde België het evenwicht weer en mede daardoor bleef het 1-1.

Wales - Cyprus 2-1
Wales wil eindelijk een keer deelname aan een groot toernooi afdwingen en dat moet nu gebeuren, omdat het EK wordt uitgebreid van 16 naar 24 teams. Thuiswedstrijden als die tegen Cyprus moeten dan gewonnen worden en daar was de ploeg van Chris Coleman zich van bewust. Al na dertien minuten zette David Cotterrill zijn ploeg op 1-0, met een voorzet die door iedereen werd gemist. Na een heerlijke balletje van sterspeler Gareth Bale zette Hal Robson-Kanu, na een mooie versnelling, de 2-0 op het bord. Nog voor rust kwam Cyrpus, via een vrije trap van Vincent Laban, terug in de wedstrijd.

Na een vervelende overtreding van Andy King moest Wales even na de onderbreking verder met tien. Voor bondscoach Coleman was dat het sein zijn mannen wat verder te laten inzakken en men probeerde via de rappe Bale naar een veilige marge te counteren. In de slotfase namen de frustraties toe bij de Cyprioten, omdat Wales geen krimp meer gaf en de drie punten veiligstelde.

Andorra - Israël 1-4
Andorra scoort niet bijzonder vaak in officiële wedstrijden, maar deze kwalificatiereeks is het bergstaatje lekker op dreef. Werd in september tegen Wales al het twintigste doelpunt ooit gemaakt, een maand later was het raak tegen Israël. Net als tegen Wales was het Ildefons Lima die van de stip doel wist te treffen. Tegen Israël was het de 1-1, omdat de bezoekers al na drie minuten op voorsprong kwamen via Omer Damari. Nog voor rust werd de ultieme droom van Andorra de kop ingeboord door opnieuw Damari (1-2). In de tweede helft completeerde Damari zijn hattrick. Tomer Hemed maakte er in blessuretijd nog 1-4 van.