Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Kwestie eigenaar

Laatste update:

Om nou te zeggen dat Arsenal er financieel beter voorstaat dan Man U toendertijd is helaas niet waar: Manchester had amper schulden. Wij hebben die wel, alhoewel ze geheel in de infrastructuur zitten en dus geen effect horen te hebben op het dagelijks reilen en zeilen. Wij maken nu dan ook al jaren recordwinsten voor voetbalclubs. Relatief doen we het goed.

Nu zijn er twee gevaarlijke kapers op de kust. Stan Kroenke is een 62 jarige Amerikaan uit Missouri, die rijk is geworden in vastgoed, vooral supermarkten. Zijn vrouw is een Walmart erfgenaam, en als duo staan ze in de Forbes 400, met een vermogen van ongeveer 3.5 miljard dollar. Hij is de eigenaar van o.a. de Colorado Avalanche, een NHL team, van de Denver Nuggets, het beroemde NBA team, en de St. Louis Rams, een NFL team. Ook is hij eigenaar van het Pepsi Centre in Denver, en de cultwijn Screaming Eagle (fantastische wijn, voor de rijkere liefhebber hier).

Je zou denken dat hij dus een fan is van sport en dat klopt. Een Gooner in hart en nieren is het echter niet en ik kan je garanderen dat hij Arsenal alleen ziet als parel in zijn prachtige collectie. Hij heeft meer toewijding getoond dan Usmanov door een bestuurslid te worden en regelmatig wedstrijden te bezoeken, maar is toch een 'vulgaire Amerikaan', niet geinteresseerd in de historie of de fans maar wel in de prestige en de centen. Hij bezit (naar schatting) op dit moment 28.9% van de aandelen van Arsenal, en zit dus 1,1% af van de overname.

Volgens insiders zal hij de komende aantal jaren uitbreiden tot 29,99%, maar niet verder gaan. Hij wil zeker zijn dat Arsenal liquide, solvant en competitief blijft voor hij overneemt. Hij is een zakenman maar als we kijken naar zijn andere clubs, is hij er wel een die succes kan creeëren.

Alisher Usmanov is een heel ander verhaal. De 56-jarige Uzbeek is een man met een eng verleden. Ex-KGB, charlatan, fraudeur en een verdachte van moordpartijen, het klinkt als een nare man. Maar dat zou je ook zeggen van Roman Abramovich, en die heeft de harten in West-London gewonnen. Het probleem met Usmanov is anders. Hij is lang niet zo rijk als Abramovich, of zelfs Kroenke, en heeft een zeer onzeker verleden. Zijn aandelen in bedrijven, zoals Metalloinvest en Gazprom, zijn verkregen door chantage, omkoping, vriendjespolitiek of pure bedreiging. Ook dat is niet raar. Abramovich was de vriend van de dochter van Jeltsin toen die laatste moetst gaan privatiseren en zo komt hij aan zijn fortuin. Het fortuin van Abramovich is veilig.

Usmanov kan elk moment uit de gratie vallen. Kan in principe morgen opgepakt worden. Naast het feit dat het waarschijnlijk een crimineel is, is het een zeer onstabiele partner. Hij is samen met Farhad Moshiri, een rijke Londonse financier, eigenaar van Red & White Holdings, en die hebben 25% (ongeveer) van Arsenal in bezit. Hij wordt ook gesteund door David Dein, de oud voorzitter van de G14 en van Arsenal, waar Wenger vroeger veel steun aan had. Dein merkte echter dat Man U en Chelsea veel geld hadden door overnames en was daar voorstande van, maar het bestuur was er tegen. Hij werd eruit gezet. Nu helpt hij Usmanov. Usmanov is gevaarlijk, maar het ergste is: hij is fan van Manchester United. Dat is niet te accepteren. Wat hij dus met Arsenal wil? Geen idee, maar erg gezond klinkt het niet.

Wat is nou het probleem? Er is een gentleman's agreement dat tot 2012 er geen overname wordt gedaan. Maar er zijn nu 15.1% van de aandelen op de markt gekomen omdat Lady Nina Bracewell-Smith, een rijke erfgename, uit het bestuur is gezet en op wraak uit is. Ze wil bovendien ook geld verdienen en Usmanov zal waarschijnlijk verder gaan dan Kroenke, want Kroenke heeft in principe de steun van het bestuur. Hij is, zoals de Engelsen zeggen, 'the lesser of two evils'. Hij is dus de minst erge van de twee.

De oude situatie was goed. Er waren meerdere eigenaren, ieder had een stem, maar aangezien Arsenal-aandelen geen dividend betalen waren de stemmen meestal met Arsene Wenger mee en tegen het bedrijfsresultaat. Nu is er een splitsing, en dat is gevaarlijk. Op de Arsenal General Meeting, afgelopen donderdag, was Kroenke stil. Maar zolang Ivan Gazidis, de briljante nieuwe CEO, aan het hoofd staat, zal Arsenal overnames weren. Tot 2012 zonder geweld, daarna mogelijk met geweld.

De huidige kleinere aandeelhouders, waaronder Danny Fiszman, Richard Carr, Nina Bracewell-Smith en de AST moeten een kant kiezen, of natuurlijk liever geen, want de huidge situatie is de beste. Kan die niet behouden worden, dan moeten ze kiezen. Ik zeg Kroenke, of nog beter, een derde partij, met Wenger aan het hoofd na zijn pensioen en met Engels geld... Maar dat is dromen. Wie zouden jullie kiezen?

Meer nieuws

Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
21
Matthijs de Ligt verliest race tegen de klok en mist CL-clash met Real Madrid
1
Zoon van Peter Bosz gaat in de Eredivisie aan de slag als hoofdscout
0
Dumfries reageert via Instagram op veelbesproken actie tijdens kampioensfeest
6
Alle genomineerden voor Bronzen Schild in de KKD bekend: FC Dordrecht domineert
5
Boschker stopt als keeperstrainer Twente en wil door in opvallende nieuwe rol
17

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties