Late prachtgoal Pellè levert Feyenoord verdiend punt op

De thuisploeg kwam als beste uit de startblokken. Met name debutant Jean-Paul Boëtius liet zich gelden op de linkerflank, maar ondanks het overwicht hoefde de afweer van Ajax niet echt te vrezen. Gaandeweg werden de bezoekers uit Amsterdam iets rustiger aan de bal en trok de ploeg van Frank de Boer het initiatief naar zich toe. Dat vertaalde zich na elf minuten spelen in de openingstreffer: Ryan Babel mocht ongehinderd het halve veld oversteken, waarna hij Eriksen in stelling bracht. De Deen kreeg de bal met enig fortuin mee, maar rondde vervolgens wel knap af via de binnenkant van de paal. Ajax nam de controle na die 0-1 volledig over.

Een beetje uit het niets trok Feyenoord de stand na 21 minuten spelen weer recht. Verhoek kon vrij oprukken aan de rechterkant en legde perfect af op Lex Immers, die over de bal heen maaide. De inlopende Boëtius bleef echter wel koel en schoot de bal in het halflege Ajax-doel. Na de gelijkmaker was het Feyenoord dat de lakens uitdeelde. Na twee prima acties van uitblinker Boëtius kreeg Verhoek tot twee keer toe de gelegenheid om de 2-1 te maken, maar de rechtsbuiten werkte de bal allereerst rakelings naast met de buitenkant van zijn voet, om enkele minuten later druistig over te schieten.

Feyenoord kon de goede laatste fase van de eerste helft geen gevolg geven na rust. Al na drie minuten spelen nam Ajax namelijk wederom de leiding. Eriksen legde een vrije trap op de stip, waar De Jong de bal behendig met zijn knie verlengde. Konstantinos Lamprou zag het te laat gebeuren en had geen verweer op de inzet van de Ajacied. De thuisploeg, die binnen een tijdsbestek van zes minuten drie keer geel kreeg en even het spoor bijster was, herpakte zich echter. Dat begon met een levensgrote kans voor Immers, die vrij voor het doel hard en hoog over knalde.

De thuisploeg draaide de duimschroeven verder aan, voerde de druk op en kreeg ook kansen. Zo dook Stefan de Vrij ineens op voor Vermeer, die de inzet van de verdediger maar net wist te keren. Een tweede gele kaart voor Moisander, na het licht vasthouden van Graziano Pellè, leidde een levendig laatste kwartier in. Feyenoord liet Ajax nauwelijks meer van eigen helft af komen, maar ondanks mogelijkheden voor Bruno Martins Indi (kopbal naast) en Ruben Schaken (schot) leek de gelijkmaker niet in het vat te zitten. In de slotminuut van de reguliere speeltijd bepaalde Pellè anders. Met een schitterende knal uit de draai zorgde de Italiaan alsnog voor de verdiende gelijkmaker. In blessuretijd had hij ook nog de 3-2 op zijn hoofd, maar met een superreflex voorkwam Vermeer een nederlaag.