Liverpool bereikt finale ondanks eerste nederlaag in CL-seizoen

Na de 5-2 nederlaag in Liverpool wist AS Roma dat men voor een loodzware taak stond, want nog nooit wist een club een dergelijke nederlaag in de return weg te poetsen. Bovendien verloor de ploeg van Klopp dit seizoen nog geen wedstrijd in de Champions League. AS Roma kon zich vooraf vasthouden aan de ijzersterke balans in eigen huis, want er werd dit Champions League-seizoen nog geen enkel doelpunt geïncasseerd in het Stadio Olimpico. Met een stijf uitverkocht stadion achter zich begon de thuisploeg furieus aan de wedstrijd.

Het goede begin leverde al snel mogelijkheden op voor Edin Dzeko en Alessandro Florenzi, maar alle aspiraties konden de prullenbak in na een fout van Radja Nainggolan. De Belgische middenvelder verspeelde knullig de bal aan Roberto Firmino, die Mané in staat stelde om de 0-1 op het scorebord te brengen. Het duurde niet lang voordat AS Roma door Liverpool terug in de wedstrijd werd gebracht. Dejan Lovren wilde een door Stephan El Shaarawy teruggelegde bal wegwerken, maar het leer belandde vervolgens via het hoofd van James Milner in eigen doel: 1-1. Het was het eerste eigen doelpunt van Liverpool in de Champions League sinds 2008, toen John Arne Riise in de halve finale tegen Chelsea het verkeerde doel trof.

Liverpool toonde zich niet aangeslagen en kreeg via Mané al snel een goede mogelijkheid om weer op voorsprong te komen, maar zijn inzet werd van dichtbij gekeerd door Roma-doelman Alisson Becker. Na 24 minuten spelen greep Liverpool alsnog weer de voorsprong. Een hoekschop werd door Dzeko de verkeerde kant op gekopt, waarna Wijnaldum er als de kippen bij was om de 1-2 tegen de touwen te knikken. Het spel golfde vervolgens in het restant van de eerste helft op en neer, wat tot kansen aan beide kanten leidde. Aan de ene kant raakte El Sharaawy via de voet van Milner de paal, terwijl Mohamed Salah aan de andere zijde een schot gekraakt zag worden door Federico Fazio.

Vijf minuten na rust wist AS Roma andermaal op gelijke hoogte te komen. Een schot van El Sharaawy werd in eerste instantie nog gekeerd door Liverpool-doelman Loris Karius, maar hij tikte de bal voor de voeten van Dzeko. De Bosniër had vervolgens weinig moeite om de 2-2 binnen te schieten. AS Roma ging nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong en kreeg via invaller Cengiz Ünder en Dzeko aardige kansen. Liverpool mocht tevens van geluk spreken dat de bal niet op de stip ging na een handsbal van Trent Alexander-Arnold.

In de slotfase probeerde AS Roma via Dzeko en Patrik Schick aan de leiding te komen en vijf minuten voor tijd kreeg het alsnog de verdiende voorsprong. Nainggolan schoot vanaf de rand van het strafschopgebied snoeihard raak via de binnenkant van de paal. AS Roma kwam in blessuretijd nóg dichterbij, nadat de bal op de stip ging wegens een handsbal van Ragnar Klavan. Nainggolan bepaalde de eindstand vanaf elf meter op 4-2, net niet genoeg voor de Romeinen. Liverpool bereikt zo voor de achtste keer de finale van de Champions League, die the Reds reeds vijf keer in de prijzenkast hebben staan.