Liverpool na dramatische start onderuit bij West Ham

Liverpool kwam vorige week al vroeg op achterstand tegen Aston Villa, maar bewees zaterdag dat het niet van die fout heeft geleerd. Opende Gabriel Agbonlahor op Anfield na negen minuten de score, daar was Winston Reid nu al in de tweede minuut trefzeker: de verdediger van West Ham kon na een vrije trap eenvoudig binnenkoppen, omdat James Tomkins de bal bij de tweede paal met het hoofd had voorgetrokken. Liverpool moest daardoor al snel in de achtervolging, maar kwam vijf minuten na de openingstreffer ook nog op een 2-0 achterstand. Diafra Sakho leek de bal te willen gaan voorgeven, maar het leder ging via een lob in een keer over Simon Mignolet de verre hoek in.

Of Sakho dit zo bedoeld had of niet was niet helemaal duidelijk, maar West Ham zat dus al vroeg op rozen. Dat zorgde voor frustratie bij Mario Balotelli, die na ruim een kwartier spelen hard doorrende op doelman Adrián en met een gele kaart goed wegkwam. Rodgers besloot al snel om in te grijpen en ging na twintig minuten met drie verdedigers spelen. Javi Manquillo maakte plaats voor Mamadou Sakho en kort na deze ingreep kwam Liverpool terug tot 2-1, toen Sterling na een geblokt schot van Balotelli zijn derde doelpunt van dit seizoen binnenramde. Liverpool verloor nog nooit een duel waarin Sterling scoorde en met die wetenschap werd de jacht op de gelijkmaker geopend.

Serieuze kansen kwamen daar in het restant van de eerste helft niet voor. West Ham kwam zelfs nog dicht bij de 3-1, via Cheikhou Kouyaté (wanhoopspoging wat resulteerde in een harde tackle op Alberto Moreno), Enner Valenia (schot gekeerd door Simon Mignolet) en Tomkins (kopbal naast). West Ham dacht ook nog recht te hebben op een strafschop, maar kreeg die niet, waardoor Liverpool in leven bleef. Het was echter wel duidelijk dat de bezoekers in de tweede helft uit een ander vaatje moesten tappen en Rodgers bracht Adam Lallana in het veld voor wat meer creativiteit. Verdedigende middenvelder Lucas Leiva maakte plaats.

Liverpool ging na de entree van Lallana wel wat beter spelen, maar echt grote kansen bleven uit voor the Reds. Sterling probeerde met zijn snelheid wel wat te forceren, maar liep zichzelf steeds vast, en Balotelli kwam nauwelijks in het stuk voor. Na een kwartier in de tweede helft kwam er dan eindelijk een serieuze kans voor Liverpool, maar Borini schoot de bal over, en tien minuten hierna zette Balotelli Adrián aan het werk met een knal in de korte hoek. Een kwartier voor tijd werd Rickie Lambert als stormram in de ploeg gebracht, maar de gelijkmaker waar Liverpool gezien de tweede helft misschien wel recht op had, viel niet. Kort voor het einde gooide Morgan Amalfitano de wedstrijd in het slot met de 3-1, na een mooie steekpass van voormalig Liverpool-aanvaller Stewart Downing.