'Lucky Ajax' steelt in extra tijd drie punten bij Cambuur

Frank de Boer slaakte na het laatste fluitsignaal een zucht van opluchting. De coach begon met Kolbeinn Sigthórsson, Lucas Andersen en Ruben Ligeon in de basis en gaf voor de wedstrijd aan dat hij een paar wissels doorvoerde om iedereen scherp te houden. Ajax begon echter allesbehalve scherp aan het duel en werd in de beginfase onder druk gezet door een veel feller Cambuur. De thuisploeg wilde duidelijk wat laten zien aan de eigen fans, maar wist lange tijd niet tot serieuze kansen te komen. Na twintig minuten zorgde Erik Bakker wel voor gevaar, maar zijn schot ging naast, en een inzet van Jody Lukoki werd een afzwaaier. De beste kans voor Cambuur kwam op naam van Mohamed El Makrini, die uit een corner net naast kopte.

Ajax liet in aanvallend opzicht weinig zien. Sigthórsson raakte constant de bal kwijt en zijn medespelers deden het niet veel beter. Bij de eerste kans die Ajax kreeg kwam het echter wel direct op voorsprong: ongeveer vijf minuten voor rust speelde Sigthórsson op rechts Klaassen vrij en de middenvelder vond met een handig passje Lasse Schöne, die oog in oog met Leonard Nienhuis geen fout maakte in de afronding. Het doelpunt kwam uit de lucht vallen en betekende een flinke domper voor Cambuur, dat in het restant van de eerste helft geen kans op de gelijkmaker meer kreeg.

In de tweede helft probeerden de bezoekers meer druk naar voren te zetten, maar Cambuur wist niet echt door de Ajax-defensie te komen. Hemmen kreeg nog wel een kansje, maar werd net op tijd gestuit, voordat Thulani Serero niet bij een pass van Daley Blind kwam. Ruben Ligeon probeerde het eens van afstand, maar zijn schot ging ver naast, en kort daarna besloot De Boer om Danny Hoesen en Viktor Fischer binnen de lijnen te brengen. Ajax ging echter niet beter voetballen en Ramon Leeuwin kreeg tien minuten voor tijd een grote kopkans, maar Jasper Cillessen wist de bal uit zijn doel te houden.

Cambuur bleef door deze kans geloven in een goed resultaat en kwam acht minuten voor tijd verdiend op gelijke hoogte. Alex Christovao kreeg teveel ruimte en gaf de bal voor op Hemmen, die voor zijn bewaker Joël Veltman kwam en van dichtbij de 1-1 binnentikte. Het doelpunt kwam niet als een verrassing en Ajax ging hierna weer op zoek naar de overwinning. Daarbij gaf het achterin ook behoorlijk wat ruimte weg, waardoor er nog mogelijkheden waren voor beide ploegen. Er leek echter niet meer gescoord te gaan worden, maar kort na de tweede gele kaart voor Ritzmaier trok Ajax toch aan het langste eind. Een schot van Blind werd gesmoord, waarna Klaassen de 1-2 binnenschoot.