Lukaku helpt Everton met jubileumtreffer langs West Ham United

Bij Everton ontbrak voor het eerst dit seizoen Maarten Stekelenburg in de basis. De Nederlands international meldde zich af met een voetblessure. De eerste kans van de wedstrijd was voor de bezoekers. Op het moment dat het hele stadion in de vierde minuut applaudiseerde en stil stond bij de overleden Howard Kendall, die tijdens zijn periode bij the Toffees rugnummer vier droeg, was het Michail Antonio die op aangeven van Dimitri Payet de openingstreffer op zijn schoen had, maar zijn inzet werd gekeerd door Séamus Coleman.

De bezoekers kregen voor rust voldoende mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar het was Everton dat via Barkley het dichtst bij de openingstreffer was. Zijn schot werd knap geparreerd door doelman Adrián. Het was een eerste helft met kansen over en weer, maar voor de doelpunten moest men op Goodison Park wachten op de tweede helft. Vijf minuten na de thee was het Lukaku, de spits die al acht keer wist te scoren in tien duels met West Ham en de laatste zes onderlinge ontmoetingen trefzeker was, die de 1-0 op het scorebord zette. Yannick Bolasie gaf de bal perfect voor, waarna het voor de Belgisch international een koud kunstje was om de vijftigste competitiedoelpunt namens Everton te maken.

Een kwartier voor tijd werd de wedstrijd beslist door Barkley. De middenvelder onderschepte de bal zelf op het middenveld en stuurde Lukaku de diepte in. De spits kneep naar binnen en bewaarde het geduld totdat ploeggenoten waren aangesloten. Lukaku legde de bal bij de tweede paal, waar de mee opgekomen Barkley voor de 2-0 zorgde. In de slotfase kreeg Everton nog kansen op meer, maar wist het het net niet meer te vinden.