Lukaku zorgt voor opluchting; Vorm baalt na eerste basisplek in 224 dagen

Burnley - Manchester United 0-2
Ten opzichte van de veelbesproken nederlaag tegen Tottenham Hotspur (0-3) voerde José Mourinho drie wijzigingen door: de geblesseerde Phil Jones werd vervangen door Chris Smalling, terwijl Marouane Falleini en Alexis Sánchez de voorkeur kregen boven Ander Herrera en Fred. De bezoekers begonnen sterk en konden al vroeg op voorsprong komen, maar Jesse Lingard krulde de bal in de derde minuut net naast. Burnley leek het vroege offensief van Manchester United te overleven, maar keek na 26 minuten toch tegen een achterstand aan. Na een geduldige zoektocht naar een opening resulteerde een indraaiende voorzet van Alexis Sánchez tot een rake kopbal van Lukaku bij de tweede paal: 0-1.

Op slag van rust verdubbelde Manchester United de marge. Een schot van Lingard belandde tegen verdediger Charlie Taylor, waarna Lukaku profiteerde en van dichtbij zijn tweede doelpunt maakte. Achterin kwam Manchester United, in tegenstelling tot in de eerste duels van het seizoen, amper in de problemen. Dat was ook in de tweede helft het geval. Burnley ontbeerde de kwaliteit om het de gasten moeilijk te maken, terwijl Manchester United zelf ook niet meer vol gas gaf. Toch kregen the Red Devils een uitgelezen kans op de 0-3, na een overtreding van Aaron Lennon op Marcus Rashford. Paul Pogba mocht aanleggen vanaf elf meter, maar Joe Hart raadde de intenties van de middenvelder.

Er was nog geen vuiltje aan de lucht, maar twintig minuten voor tijd kreeg Burnley plots nieuwe hoop. Rashford kreeg voor het eerst in zijn carrière een rode kaart, toen hij met zijn hoofd contact maakte met het hoofd van Phil Bardlsey. Desondanks kreeg Lukaku twaalf minuten voor tijd een goede kans om zijn hattrick te completeren: op aangeven van Pogba omspeelde hij Hart, maar de Belg haalde de trekker niet op tijd over. Burnley had het ook tegen tien man moeilijk en kwam slechts in de buurt van de aansluitingstreffer.

Watford - Tottenham Hotspur 2-1
Vanwege een dijbeenblessure bij Hugo Lloris kreeg Michel Vorm voor het eerst sinds 21 januari het vertrouwen in de Premier League. Bij Watford had landgenoot Daryl Janmaat een basisplek. In de eerste helft hoefde Vorm nauwelijks in actie te komen, maar ook het aanvallende spel van Tottenham liet te wensen over. De bezoekers kwamen ondanks 66 procent balbezit in het eerste bedrijf niet vaak door de hechte verdediging van Watford en beperkten zich tot schoten die niet al te dreigend waren. Toch duurde het na rust niet lang voordat de ploeg van Mauricio Pochettino de leiding greep.

Tottenham mazzelde daarbij wel flink: Na een chaotische situatie in het strafschopgebied bracht Lucas Moura de bal voor, waarna het leer via de borst van Abdoulaye Doucouré in de rechterhoek zeilde. Vanuit geslagen positie keerde Watford de wedstrijd echter volledig om. Halverwege de tweede helft belandde een indraaiende vrije trap van José Holebas bij Troy Deeney, die hoger dan zijn bewakers sprong en raak kopte. Even daarna was het Craig Cathcart die Vorm passeerde, opnieuw na een voorzet van Holebas. Het slotoffensief van Tottenham sorteerde daarna niet het gewenste effect, waardoor de Champions League-opponent van PSV de eerste nederlaag van het seizoen moet incasseren.