Lyon met megazege naar Champions League, hattrick Cavani op Corsica

Olympique Lyon - AS Monaco 6-1
Gezien het verschil in doelsaldo wist Lyon dat het bij een zege op de concurrent zeker zou zijn van plaats twee: een remise zou de strijd helemaal openlaten en winst voor AS Monaco zou zorgen voor een spannende laatste speeldag in Frankrijk. Al na acht minuten had de thuisclub echter een comfortabele voorsprong te pakken: Alexandre Lacazette lanceerde in minuut twee Rachid Ghezzal en die schoof de bal binnen. Lacazette zelf tekende vervolgens in minuut acht al voor de 2-0 en eigenlijk was de klus zo al heel vroeg geklaard. Lyon had de smaak echter te pakken gekregen tegen les Sang et Or.

Meer: Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco

Danijel Subasic wist Christophe Jallet nog van scoren af te houden, maar toen Lacina Traoré in korte tijd tweemaal geel pakte ('21 en '23) werd de missie echt kansloos. Tien minuten na zijn vertrek kwam Lyon op 3-0 dankzij een rake kopbal Mapou Yanga-Mbiwa en vervolgens viel ook de 4-0 al vlot, een fraaie chip van Lacazette. Na een onzeker optreden van keeper Anthony Lopes kon Ricardo Carvalho voor rust nog wel de 4-1 aantekenen. Het was geen voorbode voor een comeback, want in de tweede helft zorgde Yanga-Mbiwa na slecht verdedigen voor de 5-1.

De kers op de taart kwam tien minuten voor het eindsignaal. Lacazette voltooide zijn hattrick tegen het arme Monaco, zonder veel franje maar wel een beloning voor zijn sterke optreden in het Parc Olympique Lyonnais. De spits stijgt naar 21 doelpunten in dit seizoen. Over een week sluit hij met zijn club het seizoen 2015/16 af met een uitwedstrijd tegen Stade Reims: volgend seizoen is men verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Champions League.

Gazélec Ajaccio - Paris Saint-Germain 0-4
Paris Saint-Germain is al geruime tijd kampioen van Frankrijk, maar blijft wel keurig zijn wedstrijden winnen. Zaterdagavond werd nummer vijf op een rij een feit op bezoek bij Ajaccio. Edinson Cavani opende het bal na een klein kwartier spelen: El Matador kopte mooi raak op aangeven van Ángel Di María en maakte zo zijn zeventiende doelpunt van dit seizoen in de Ligue 1. Tot de onderbreking bleef het bij die tussenstand, maar vier minuten onderweg in de tweede helft maakte Cavani nummer twee van de avond. Ditmaal nam hij een diepe bal van Di María op de knie aan, waarna hij rustig bleef, zijn man uitschakelde en met rechts de lange hoek vond. De show was daarmee nog niet voorbij.

Tien minuten na de 0-2 voltooide Cavani namelijk zijn hattrick op Corsica: ditmaal trof hij doel in de linker benedenhoek op aangeven van Layvin Kurzawa. Laurent Blanc besloot de Uruguayaan vervolgens al vroeg een publiekswissel te geven en met zijn tweede hattrick in dienst van de club zocht Cavani de bank op. Lucas Moura maakte de wedstrijd in zijn plaats af en in blessuretijd bepaalde Zlatan Ibrahimovic de eindstand op 0-4: de Zweed maakte zijn 35ste van dit seizoen. Paris Saint-Germain speelt nu nog tegen Bordeaux en Nantes FC, waarna op 21 mei de finale van de Coupe de France op het programma staat.