Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Maher: 'Reacties als 'hij kiest voor het geld' slaan nergens op'

Laatste update:

Door BART KRUYT

De negentienjarige middenvelder heeft een uitstekend seizoen bij AZ achter de rug en werd door een vakjury gekozen tot Talent van het Jaar. Donderdagavond gaf Maher namens Nike een clinic bij de Amsterdamse amateurvereniging AFC, om de nieuwe Nike CTR360 Maestri III-voetbalschoen te promoten. Na afloop was de vraag die aan hem gesteld werd er een die hij ongetwijfeld al had zien aankomen: blijft hij nu bij AZ of niet? De technicus heeft aangegeven dat hij graag de overstap naar Ajax of PSV zou willen maken, maar drie weken voor het sluiten van de transfermarkt is er nog geen akkoord bereikt met een van deze clubs. De vraag is of het nog tot een overgang gaat komen.

Maher kan er nog geen duidelijkheid over geven. De middenvelder staat nog steeds open voor een vertrek, maar benadrukt ook nog maar eens dat hij nog niet naar het buitenland wil verhuizen. Dat maakt het aantal opties wel een stuk kleiner. "Iedereen heeft zijn eigen ambities", zegt Maher echter. "Die wil snel naar het buitenland gaan, die wil langer in Nederland blijven. Ik heb de ambitie uitgesproken om naar een topclub in Nederland te gaan." Ajax of PSV dus, daar zijn zaakwaarnemer Sigi Lens Feyenoord eerder beschreef als 'een club in opbouw'. Of is FC Twente in de ogen van Maher ook een topclub? De in Marokko geboren dribbelaar lacht, maar herhaalt vervolgens enkel zijn laatst gegeven antwoord: "Ik wil naar een topclub in Nederland."

Bij AZ zal men ongetwijfeld balen van het feit dat Maher de club al na één goed seizoen in het eerste elftal wil verlaten. De middenvelder voelt echter geen boze blikken op zich gericht: "Hoe ik het heb opgevat praat ik gewoon nog normaal met de mensen van de technische staf, de trainer, de technisch directeur en Toon Gerbrands (algemeen directeur, red.). Daarin is niets veranderd. Ze begrijpen dat ik mijn ambities heb." Gertjan Verbeek plaatste laatst in de media echter wel vraagtekens bij die ambities en stelde dat AZ het in de afgelopen vier jaar beter heeft gedaan dan PSV. Maher: "Ik ga daar weinig over zeggen, maar volgens mij is PSV vorig seizoen boven ons geëindigd. Als de trainer met mij op de club praat, dan gaat het gewoon normaal. Wat hij in de media wil zeggen, dat is zijn keuze: iedereen mag zeggen wat hij wil. Dat doe ik ook. Ik heb niet het gevoel dat mij iets kwalijk wordt genomen."

Tenminste: niet door de werknemers van AZ, waar Maher dagelijks mee te maken heeft. De supporters reageren minder begrijpend op de open sollicitatie van de middenvelder bij de Nederlandse topclubs. "Ik heb wel een fluitconcertje gehad bij een oefenwedstrijd, maar daar ben ik niet eens mee bezig", zegt Maher. "Het is altijd leuk om fans te hebben, maar als zij niet begrijpen dat je een bepaalde keuze wil maken voor je carrière, dan houdt het op. In goede tijden staan ze achter je, maar in dit soort tijden niet. Maar je moet wel verder." En als er niets meer gebeurt op de transfermarkt, dan gaat Maher gewoon verder bij de club waarvoor hij tot dusver 35 competitiewedstrijden speelde: AZ.

Datzelfde geldt voor Niklas Moisander, die vorig jaar in beeld was bij PSV en deze zomer veelvuldig in verband wordt gebracht met Ajax. Precies de clubs die ook in het hoofd van Maher ronddwalen, maar met de Finse verdediger praat de spelmaker eigenlijk nooit over de toekomst. "Ik spreek Niklas vaak, maar niet over PSV of Ajax en waar hij heen zou willen. Dat hoef ik ook niet te weten. Niklas is ook al wat ouder en is onze aanvoerder, zijn situatie is wat anders dan die van mij. Ik was aanvoerder van Jong AZ, maar ik heb nooit gedacht dat ik eerst aanvoerder van AZ wilde worden, voordat ik een volgende stap zou willen maken. Zo ben ik er niet mee bezig geweest. Op mijn vijftiende kon ik al naar het buitenland, maar dat heb ik toen bewust niet gedaan. De reacties die je krijgt van 'hij kiest voor het geld' slaan dan ook nergens op: anders zou ik toen al naar het buitenland zijn vertrokken, of deze zomer. Er zijn deze transferperiode zeker mogelijkheden geweest, maar ik heb duidelijk aangegeven dat ik eerst nog naar een Nederlandse topclub wil."

"Het zal moeilijk worden om dat te bewerkstelligen", beseft Maher, die bij AZ nog een contract voor drie seizoenen heeft. Zijn werkgever laat de Nederlands international alleen gaan als er een club bereid is om een forse prijs op tafel te leggen om deze verbintenis af te kopen. Maher: "Het is aan de ene kant wel te begrijpen, maar aan de andere kant denk ik ook: je bent als speler ambitieus, de club weet wat je wil. Dit kan wel je carrière belemmeren, maar ik weet niet hoe AZ erover denkt. Daarvoor moet je bij iemand van de club zijn." De ploeg van Verbeek begint de nieuwe competitie aankomende zondag met de uitwedstrijd bij provinciegenoot en landskampioen Ajax.

Verandert Adam Maher deze zomer van werkgever?

Meer nieuws

Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
12
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
6
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
20
Van der Gijp acht slechts één Feyenoorder goed genoeg voor Liverpool
18

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties