Man City terug aan kop, Newcastle United gaat af

Manchester City - Southampton 3-1
Southampton had weinig in de melk te brokkelen op bezoek bij titelfavoriet City en mocht van geluk spreken dat het bij rust 'slechts' tegen een 2-0 achterstand aankeek. De thuisploeg kreeg in de eerste twintig minuten minimaal vijf grote kansen om te scoren. De 1-0 kwam van de voet van Kevin De Bruyne, die simpel binnen kon werken nadat Maya Yoshida de fout inging en Raheem Sterling de vrije doortocht bood. Ruim tien minuten later liet Fabian Delph Maarten Stekelenburg kansloos met een van richting veranderd schot. Southampton, dat grossierde in foute passes, stelde daar behalve een ziedende knal op de lat van Virgil van Dijk weinig tegenover.

Na rust leek het heel even weer een wedstrijd te worden. Southampton begon uitstekend aan de tweede helft en kwam via Shane Long terug tot 2-1. De Ierse spits werd perfect bediend door Sadio Mané en knikte over doelman Willy Caballero heen raak. Een paar minuten later liet de in de rust ingevallen Dusan Tadic een uitstekende kans op de gelijkmaker liggen. Nadat Caballero opnieuw redde, dit keer op een inzet van Steven Davis, sloeg City zelf wel toe. Aleksandar Kolarov schoot raak met een volley in de verre hoek. Mané had daarna de spanning nog terug kunnen brengen, terwijl invaller Wilfried Bony een enorme kans op de 4-1 liet liggen. Gescoord werd er echter niet meer.

Bournemouth - Everton 3-3
Er was lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor Everton, dat prima begon en na 36 minuten op een riante 0-2 voorsprong stond. Ramires Funes Mori knikte raak uit een hoekschop, waarna topscorer Romelu Lukaku de marge verdubbelde. De Belgische spits schoot uit een lastige hoek raak en tekende daarmee voor alweer zijn tiende treffer van het nog prille seizoen. The Toffees controleerde de wedstrijd daarna ogenschijnlijk moeiteloos, maar een prachtgoal in de slotfase van Adam Smith bracht de spanning terug op Dean Court.

Vlak voor tijd kreeg de thuisploeg loon naar werken: Junior Stanislas werkte van dichtbij binnen en zorgde daarmee voor de 2-2, wat ook de eindstand leek te gaan worden. In de riant bijgetelde blessuretijd kreeg Bournemouth vervolgens nog een enorme kans op de 3-2, maar Charlie Daniels mikte net een paar centimeter te hoog. Aan de overkant werd wel gescoord: Ross Barkley profiteerde van knullig uitverdedigen en werkte succesvol af. Daarmee was de koek echter nog steeds niet op: in de aller-, allerlaatste aanval van de wedstrijd maakte Stanislas er met het hoofd alsnog 3-3 van.

Crystal Palace - Newcastle United 5-1
Newcastle beleefde een dramatische middag, maar kwam nog wel op voorsprong op Selhurst Park. Papiss Cissé kopte op aangeven van Daryl Janmaat, weliswaar tegen de gang van het spel, in raak: 0-1. Binnen vier minuten kwam Palace door een van richting veranderd schot van James McArthur echter gelijk en Yannick Bolasie maakte na een lage voorzet van Connor Wickham de 2-1. De gasten hadden moeite met de snelheid van Bolasie en Wilfried Zaha en laatstgenoemde bepaalde de ruststand op 3-1. The Magpies hoopten de rug na rust te rechten, maar na een grote kans voor Cissé maakte Bolasie zijn tweede van de middag én de 4-1. De bezoekers hadden daarna geluk dat Wickham, Zaha en Jason Puncheon het vizier niet op scherp hadden staan, maar in de blessuretijd werd het via McArthur alsnog 5-1.

Sunderland - Stoke City 2-0
Sunderland hoopte de zege op Crystal Palace een goed vervolg te geven en was in de eerste helft ook de betere partij, maar scoorde niet. Steven Fletcher stuitte na een lage voorzet van Patrick van Aanholt op doelman Jack Butland en Jermain Defoe schoot net naast. Stoke werd na 25 minuten voor het eerst gevaarlijk via Bojan Krkic en even later Jonathan Walters. The Potters hadden vervolgens niet slechter aan de tweede helft kunnen beginnen, want Ryan Shawcross kreeg na een overtreding op Duncan Watmore zijn tweede gele kaart. Sunderland hoopte die overtalsituatie uit te buiten, maar dat gebeurde pas in de slotfase: Van Aanholt maakte acht minuten voor het slotsignaal de 1-0 in het Stadium of Light en na 84 minuten tekende Watmore voor de 2-0. Ibrahim Afellay viel daarna nog in.

Aston Villa - Watford 2-3
De trainerswissel levert Aston Villa vooralsnog weinig op. Het thuisduel met promovendus Watford leek een uitgelezen mogelijkheid om eindelijk de tweede zege van het seizoen te boeken voor de club uit Birmingham, maar het liep anders. De bezoekers, met Nathan Aké in de basis, kwamen op voorsprong via Odion Ighalo, die ontsnapte aan buitenspel en binnen schoof. Vlak voor rust kopte Micah Richards de 1-1 binnen. De prijs voor schlemiel van de dag ging echter naar Alan Hutton, die twintig minuten voor tijd eigen doelman Brad Guzan passeerde en daarmee voor de 1-2 zorgde. Troy Deeney zorgde vervolgens voor de 1-3, waarna Jordan Ayew de eindstand in de slotminuut nog wel op 2-3 bepaalde.