Manchester City bevestigt suprematie in Noord-Londen

Tottenham Hotspur - Manchester City 1-5
Manchester City is simpelweg niet te stoppen. De ploeg van Manuel Pellegrini vond tegen Tottenham vijfmaal het net en staat nu op 68 doelpunten dit seizoen; twee goals meer dan de totale productie uit het seizoen 2012/13. The Citizens gingen bij rust al verdiend aan de leiding door het vijftigste doelpunt van Sergio Agüero in de Premier League. De Argentijn werd na een kwartier in het strafschopgebied gevonden door David Silva en schoof de bal langs Hugo Lloris in het doel: 0-1. De Franse doelman voorkwam na twintig minuten de dubbele achterstand door een kopbal van Agüero op knappe wijze te neutraliseren. De bezoekers zetten Tottenham steevast onder druk, maar konden de score voor rust niet uitbouwen. De thuisploeg dacht zelfs even op 1-1 te komen, maar de treffer van Michael Dawson werd afgekeurd wegens buitenspel.

Vijf minuten in de tweede helft was het gedaan met de hoop van manager Tim Sherwood. Hij zag dat Danny Rose met rood van het veld werd gestuurd en dat Yaya Touré de daaropvolgende strafschop benutte: 0-2. Edin Dzeko pikte na 54 minuten eveneens zijn doelpuntje mee: nadat Silva de paal had geraakt was de rebound wel aan de Bosniër besteed. Étienne Capoue deed na een uur, na een hoekschop van Christian Eriksen, wat terug, maar een positief resultaat zat er voor de withemden niet meer in. Nadat Dzeko nog een grote kans had laten liggen, was het de beurt aan Stevan Jovetic. De Montenegrijn verving de geblesseerd uitgevallen Agüero en tekende ruim tien minuten voor tijd voor zijn eerste Premier League-doelpunt: 1-4. Het slotakkoord was aan Vincent Kompany.

Chelsea - West Ham United 0-0
Chelsea lijkt door het puntverlies even een pas op de plaats te moeten maken in de titelstrijd. De Londenaren hadden het lastig tegen het stugge West Ham , maar kregen wel de meeste en beste kansen. Doelman Adrian dook een inzet van Oscar uit de kruising en Samuel Eto'o, die alleen in de punt stond, kwam eveneens niet tot scoren. De thuisploeg werd vooral gedwongen tot afstandsschoten. Na rust bleef Chelsea de bovenliggende partij en creëerde het een handvol goede mogelijkheden, maar onder anderen John Obi Mikel, Oscar en Eden Hazard kregen the Hammers niet klein. Andy Carroll was aan de kant van West Ham nog het meest dicht bij een doelpunt, maar hij kwam net niet aan een voorzet van Stewart Downing. De thuisfans op Stamford Bridge werden ongeduldig, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een punt voor hun favoriete vereniging. Chelsea ondernam overigens in totaal 38 pogingen om te scoren; West Ham slechts 1.

Aston Villa - West Bromwich Albion 4-3
De toeschouwers op Villa Park kreeg dit seizoen meer dan ooit waar voor hun geld. In de eerste helft kwamen beide ploegen driemaal tot scoren. Chris Brunt zorgde al snel voor de 0-1 en een eigen goal van Fabian Delph betekende dat er na negen minuten al een 0-2 tussenstand op het scorebord stond. Andreas Weimann, Leandro Bacuna en Delph zorgden in 25 minuten voor de ommekeer: 3-2. Het slotakkoord in het eerste bedrijf kwam echter op naam van Youssouf Mulumbu: 3-3. Een penalty zorgde na rust voor het klassenverschil. Diego Lugano was iets te handtastelijk jegens Christian Benteke, die leer vervolgens vanaf elf meter achter Ben Foster schoot: 4-3. De tweede helft was niet zo spectaculair als de eerste 45 minuten, maar daar hadden de thuisfans vrede mee.

Sunderland - Stoke City 1-0
Adam Johnson is bij Sunderland de man in de vorm en hij was verantwoordelijk voor de winnende treffer in de zeventiende minuut. Fabio Borini kreeg veel te veel ruimte van de defensie van Stoke City en zag hoe zijn lage schot half werd gekeerd door Asmir Begovic. Johnson reageerde snel: 1-0. De bezoekers reageerden goed, maar het creëren van kansen ging moeizaam. Vito Mannone keerde op uitstekende wijze een kopbal van Ryan Shawcross. Na de rust waren Jozy Altidore en Johnson al snel dicht bij de 2-0, maar hun pogingen misten precisie. Steve Nzonzi liet zijn team vervolgens al in de 52e minuut met tien man achter. Het duel ging desondanks op een neer, met Stoke dat alles of niets speelde en Sunderland dat via een counter wilde toeslaan. Het bleef echter 1-0.