Manchester City pakt vierde landstitel in clubhistorie

Manchester City - West Ham United 2-0
Het leek op voorhand al geen eerlijke strijd. Het met sterren overladen Manchester City scoort aan de lopende band en met name in eigen huis is de ploeg van Pellegrini niet te kloppen. Om Liverpool van dienst te zijn moest West Ham United winnen, maar dat zat er eigenlijk geen moment in. De thuisploeg stapelde aanval op aanval en het duurde tot circa vijf minuten voor rust voordat de ban werd gebroken. Het was een prima treffer van Samir Nasri, die de bal van een meter of 25 via de paal tegen de touwen ramde. Direct na rust was het game over wat betreft de wedstrijd en wat betreft de titelstrijd. Na een corner belandde de bal voor de voeten van Vincent Kompany en de aanvoerder ramde keihard binnen (2-0).

Vanaf dat moment was het feest in het Etihad Stadium: Manchester City zou het niet meer uit handen geven en bovendien stond Liverpool op dat moment nog achter tegen Newcastle United. Manchester City nam de voet van het gaspedaal, liet het onmachtige West Ham United komen en maakte zich alvast op voor de douche van bier en champagne die het te wachten stond. Voor de vierde keer in de historie, na 1937, 1968 en 2012, pakte Manchester City de belangrijke prijs die er maar te pakken is in Engeland.

Liverpool - Newcastle United 2-1
Meer dan hopen op een goed resultaat van West Ham United bij Manchester City kon Liverpool eigenlijk niet doen. Het moest uiteraard wel zelf winnen van Newcastle United, maar de verwachting was dat dat wel zou lukken. The Reds hadden het echter bijzonder moeilijk met de kwakkelende opponent van manager Alan Pardew. Het had anders kunnen lopen, als de werkelijk fenomenale vrije trap van Luis Suárez niet was afgekeurd. Na een dik kwartier schilderde Suárez de bal van grote afstand met buitenkant voet in de bovenhoek, maar de arbitrage vond dat de snel genomen vrije trap té snel was genomen. Een paar minuten later was het 0-1: Martin Skrtel tekende voor een record in de Premier League door voor de vierde keer in een seizoen zijn eigen keeper te verschalken.

In totaal heeft Skrtel dit seizoen elf doelpunten gemaakt in de Premier League. Een prima aantal, maar daarvan waren er slechts zeven voor Liverpool. De thuisclub kwam niet lang na de openingstreffer goed weg voor de 0-2. Yoan Gouffran kreeg vrije doortocht richting Simon Mignolet, ware het niet dat hij de keeper niet de baas was. Diep in de tweede helft draaide Liverpool de score helemaal om. Daniel Agger tekende met een acrobatische inzet voor de gelijkmaker (1-1), Daniel Sturridge was er na een vrije trap van Steven Gerrard als de kippen bij om ook te scoren (2-1). Newcastle United beëindigde het duel met negen man: eerst kreeg Shola Ameobi rood na een opmerking richting scheidsrechter Phil Dowd, vervolgens mocht ook Paul Dummett douchen.

Cardiff City - Chelsea 1-2
Chelsea was uitgeschakeld in de strijd om de landstitel, maar de ploeg van manager José Mourinho kon nog wel voor plek twee gaan. Men leek er tegen het al gedegradeerde Cardiff City ook wel zin in te hebben, maar Oscar had de pech dat hij geen strafschop kreeg en Fernando Torres miste voor open goal. Na een kwartier knalde Craig Bellamy van afstand raak voor de ploeg uit Wales en dat was al zijn zesde doelpunt ooit tegen Chelsea. Tegen geen enkele andere club scoorde hij vaker in de Premier League. Omdat Mohamed Salah en Oscar grote kansen op de gelijkmaker misten, gingen beide partijen rusten met een 1-0 stand.

Het moest van Eden Hazard komen, maar de Belg had zijn dag niet en pas na de entree van een andere creatieveling begon het te lopen bij Chelsea. André Schürrle kwam twintig minuten voor tijd binnen de lijnen voor Jon Obi Mikel (die zijn laatste wedstrijd voor Chelsea speelde?) en de Duitser was direct betrokken bij twee doelpunten. César Azpilicueta kreeg de bal in twee instanties niet langs de felbegeerde keeper David Marshall; Schürrle slaagde wel in die opdracht. Niet veel later bezorgde hij de bal met zijn hoofd bij Torres, die voor de verandering wél raad wist met een buitenkansje.

Sunderland - Swansea City 1-3
Marvin Emnes maakte zondag zijn eerste doelpunt voor Swansea City sinds zijn terugkeer bij de club. De Nederlander kreeg van Garry Monk een basisplaats tegen Sunderland en maakte na een kwartier spelen op aangeven van Wilfried Bony de 0-2, nadat Nathan Dyer de score al vroeg in de wedstrijd had geopend. Bony scoorde zelf ook: tien minuten na rust maakte hij zijn zestiende doelpunt van het seizoen en dat betekende de 1-3, want even daarvoor had Fabio Borini de spanning nog terug in de wedstrijd gebracht met de aansluitingstreffer. Swansea klom door de overwinning nog over West Ham United heen en eindigt zodoende als twaalfde in de Premier League. Sunderland finisht twee plaatsen lager, als veertiende, na een merkwaardige ontsnapping in de degradatiestrijd.

West Bromwich Albion - Stoke City 1-2
West Bromwich Albion scoorde in de thuiswedstrijd tegen Stoke City twee keer, maar ging toch met 1-2 onderuit. Gareth McAuley maakte na twintig minuten spelen immers een eigen doelpunt: hij wist een voorzet van Marko Arnautovic niet op de juiste wijze te onderscheppen. Stoke (met Erik Pieters overigens op de bank) kwam dus gelukkig op voorsprong, maar gaf deze tien minuten na rust uit handen, toen Stéphane Sessegnon de gelijkmaker binnen schoot. Beide ploegen raakten hierna nog de paal: namens Stoke was Arnautovic net niet gelukkig genoeg en namens WBA raakte Youssouf Mulumbu het aluminium. Het leek hierdoor bij 1-1 te gaan blijven, maar kort voor het einde zorgde Charlie Adam ervoor dat Stoke toch nog de volle buit pakte: 1-2.