Manu schiet Feyenoord naar benauwde zege op Heracles

Een jaar geleden verloor Feyenoord in De Kuip nog van Heracles, maar daar zag het zaterdag geen moment naar uit. Heracles speelde opportunistisch, naïef misschien gezien de positie waarin de Almeloërs verkeren. Voor de meegereisde fans was het leuk dat Heracles probeerde de aanval te zoeken, maar Feyenoord kwam mede daardoor wel binnen twintig minuten al met 2-0 voor. Tweemaal was het Elvis Manu die aan het einde stond van de aanval: zo maakte hij zijn eerste twee goals in deze competitie.

Na twaalf minuten reageerde hij attent op een goede diepe bal van Luke Wilkshire. Twee man van Heracles konden ingrijpen, maar deden dat niet: de bal stuiterde precies goed en Manu tikte van vlak bij de penaltystip de bal langs Dennis Telgenkamp. Het was pas zijn tweede doelpunt in de Eredivisie voor Feyenoord, sinds hij op 6 mei 2012 scoorde tegen sc Heerenveen. Acht minuten later was het echter nog eens raak voor de populaire aanvaller. Dit keer zette hij zijn voet tegen een hoekschop van Jens Toornstra en stond het 2-0.

Feyenoord kreeg kansen op meer goals in de eerste helft, maar Colin Kazim-Richards verzuimde een kopkans te promoveren tot treffer. Aan de overkant was Wout Weghorst uit een vrije schop van Thomas Bruns dicht bij de onverwachte 2-1, ware het niet dat Kenneth Vermeer én de lat van diens doel de spits in de weg stonden bij zijn kopbal. Na rust, toen Matthew Steenvoorden erbij was gekomen voor Joris Mathijsen, duurde het een dik kwartier voordat Heracles terugkwam. Wilkshire bracht Oussama Tannane ten val en Jeroen Veldmate benutte de elfmetertrap voor de aansluiting.

Feyenoord voelde dat het aan moest zetten en probeerde het via Jordy Clasie (schot op vuisten Telgenkamp). Toornstra en Manu toonden ook aanvallende intenties, maar laatstgenoemde maakte een kwartier voor het einde plaats voor Jean-Paul Boëtius. Die had bijna meteen een gouden pass op Kazim-Richards in huis, ware het niet dat de Engelse Turk de kans liet liggen. Ook een latere kans liet hij onbenut, net als Boëtius (twee keer) en Karim El Ahmadi. Het spervuur aan Rotterdamse kansen leverde niet de gehoopte 3-1 op, maar ook Heracles bleek niet meer bij machte nog eens te scoren.