Mata redder in nood bij Chelsea, Suárez voorkomt nederlaag

Chelsea - Wigan Athletic 2-1
Ontmoetingen tussen Chelsea en Wigan stonden recentelijk vaak in het teken van veel, heel veel doelpunten, maar het gemiddelde van vier treffers in de laatste vier onderlinge duels haalden de Londenaren dit keer bij lange na niet. Roberto Di Matteo zag dat zijn spelers in de eerste helft het betere van het spel hadden, maar het handjevol kansen dat werd gecreëerd bleek niet genoeg om Wigan-goalie Ali Al-Habsi in verlegenheid te brengen. De sluitpost onderscheidde zich na achttien minuten met een prachtige redding op een afstandsschot van Gary Cahill en deed dat op slag van rust nog eens dunnetjes over. Dit keer werkte hij een steenharde kopbal van Didier Drogba over zijn eigen lat.

Ook na de pauze weigerde Al-Habsi aanvankelijk om de rol van uitblinker op te geven. Andermaal was het Drogba die dacht te gaan scoren, maar wederom stond de doelman uit Oman de Ivoriaan in de weg. Na een uur spelen moest hij alsnog capituleren, al zat er een sterke lucht van buitenspel aan het doelpunt van Branislav Ivanovic. De Serviër schoot van dichtbij raak en mocht zich gelukkig prijzen dat de treffer hem niet werd ontnomen. Franco Di Santo zorgde bijna meteen voor gerechtigheid, maar zijn inzet werd door Ivanovic van de lijn gewerkt. Nadien weerhield Al-Habsi Fernando Torres met wederom een prachtsave van de 2-0. Chelsea leek desondanks genoeg te hebben aan de 1-0, maar had niet gerekend met Mohamed Diamé, die met een droge knal voor de 1-1 tekende. Dat leek de eindstand te worden, maar Mata zorgde in blessuretijd voor de verlossende 2-1.

Liverpool - Aston Villa 1-1
Het team van Kenny Dalglish startte goed aan de krachtmeting en was in de zevende minuut dicht bij de openingstreffer. Shay Given kon met behulp van de paal maar net voorkomen dat Dirk Kuyt al vroeg voor de 1-0 zorgde. Drie minuten later was het wel raak, maar dan aan de andere kant van het veld. Doni kon een pass vanaf links niet vangen en op aangeven van Barry Bannan zorgde Chris Herd op mooie wijze voor de 0-1. Liverpool deed er alles aan om op gelijke hoogte te komen, maar het zat the Reds niet mee. Een handsbal van Herd werd niet beloond met een strafschop, een valpartij van Luis Suárez evenmin en Kuyt miste van drie meter voor een open doel.

Liverpool, dat slechts vier van haar laatste twaalf thuisduels in winst omzette, was na de onderbreking evenmin succesvol in de afronding. Een kopbal van Suárez leek via de paal over de doellijn te gaan, maar Given was net op tijd om een doelpunt te voorkomen. Lichaj kreeg luttele minuten later de bal tegen zijn arm, maar Michael Oliver liet doorspelen. Liverpool verhoogde de druk en was via Craig Bellamy (paal) en Daniel Agger (naast) weer dicht bij de gelijkmaker. In de 82ste minuut kwam Liverpool verdiend op gelijke hoogte. Na een pass van Steven Gerrard kopte Agger tegen de lat, maar Suárez kopte in de rebound alsnog binnen: 1-1. In de slotfase kopte Andy Carroll recht op Given af en de doelman van the Villans stond in de extra tijd ook niet een winnende treffer van Gerrard toe.

Bolton Wanderers - Fulham 0-3
Fulham leunt dit seizoen op topscorer Dempsey en toonde dat zaterdag opnieuw aan. De Amerikaan nam de beide goals voor zijn rekening en leidde the Cottagers naar de zege in het Reebok Stadium. Nadat een doelpunt van hem in minuut 24 werd afgekeurd, was het vlot daarna alsnog raak met een mooie vrije trap, die hij over de muur binnen draaide. Op slag van rust maakte hij zijn tweede, met dank aan de sterk spelende Damien Duff. Nadat de Ier op de flank Marcos Alonso te kijk zette, legde hij de bal panklaar op Dempseys hoofd.

Die kwam daarmee al op vijftien goals voor Fulham, een uniek aantal in zijn loopbaan. Beide teams kregen tal van kansen op (meer) doelpunten, maar scoorden lange tijd niet meer. Pas in de slotfase viel de derde treffer van de middag en was het Mahamadou Diarra, die voor een nog grotere glimlach op het gezicht van Jol zorgde. De trainer gunde uitblinker Duff volkomen terecht een publiekswissel na de 0-3. Daarna verloor Blackburn Anthony Modeste nog met rood omdat hij naar Billy Jones trapte.

Norwich City - Everton 2-2
Voor zowel Norwich City als Everton lijkt het seizoen eigenlijk al gelopen. Beide ploegen staan op een ruime marge van de degradatiestreep, terwijl Europees voetbal eveneens onhaalbaar lijkt. Dat weerhield zowel the Canaries als the Toffees er niet van om het aanwezige publiek flink te vermaken. De bezoekers uit Liverpool namen na 22 minuten spelen de leiding via Nikica Jelavic, die na een uur spelen ook de gelijkmaker van Jonathan Howson weer ongedaan maakte. Everton, waar John Heitinga overigens de gehele wedstrijd op de bank bleef, leek daarmee af te stevenen op de vierde zege op rij, maar een kwartier voor tijd zorgde Grant Holt met een simpele intikker voor de verdiende gelijkmaker.

WBA - Blackburn Rovers 3-0
West Bromwich is met trainer Roy Hodgson in gesprek over contractverlenging en de zege van zaterdag zal dan ook welkom zijn. The Baggies werden vroeg op weg geholpen door Martin Olsson, die ongewild een kopbal van Gareth McAuley verlengde en zo zijn eigen doelman passeerde. Na rust was het met name aan het uitstekende keeperswerk van Ben Foster te danken dat Blackburn Rovers niet langszij kwam. Twintig minuten voor tijd gooide Marc-Antoine Fortuné het duel in het slot, met een intikker bij de tweede paal. Uit een vrije trap van Graeme Dorrans maakte Liam Ridgewell al koppend ook nog 3-0.